שתף קטע נבחר

מיטשל באזור: שבוע של שיחות קרבה ודילוגים

אחרי "פגישה מצוינת" עם שר הביטחון ברק, ייוועד היום השליח מיטשל עם רה"מ נתניהו. גם בצד הפלסטיני נערכות הכנות לתחילתן של "שיחות הקרבה" ובאזור מצפים לבואו מחר של סגן נשיא ארה"ב, ג'ו ביידן

תקווה וקורת רוח בירושלים. פגישתו הצפויה היום (א') של השליח מיטשל עם ראש הממשלה נתניהו, מסמנת את תחילת השיחות העקיפות עם הפלסטינים. ישראל מצפה עתה להודעה פלסטינית ברורה בסוגיה זאת.

 

אמש נחת בישראל השליח האמריקני ג'ורג' מיטשל, לאחר מה שהגדיר נתניהו כ"הבשלת התנאים לתחילת המשא ומתן". מיטשל מיהר לפגישה עם שר הביטחון אהוד ברק, בביתו בתל-אביב. פגישה זאת, אשר הוגדרה על ידי ברק כפגישה "מצוינת", נמשך שעה וחצי. במהלכה דנו השניים בארבע עיניים, בתנאים לניהול "שיחות הקרבה", אותן שיחות עקיפות עם הפלסטינים, בתיווך ארה"ב.

 

הליגה הערבית נתנה בשבוע שעבר אור ירוק לקיומן של השיחות, אך הגבילה אותן לארבעה חודשים בלבד. בכך למעשה נתנה "מטריה" ערבית כוללת, למעט סוריה, הדוחפת את אבו-מאזן לנהל משא ומתן מול ישראל, ולו במגעים עקיפים. המדיניות המנחה את מדינות ערב המתונות, ובראשן מצרים, כמו גם את הקהילה הבינלאומית, שאי קיום התהליך יעודד את איראן ואת גרורותיה החמאס והחיזבאללה וידחוף להסלמה נוספת באזור.  


מיטשל עם ברק. "פגישה מצוינת"

 

גם ברשות הפלסטינית נערכים לביקור מיטשל. דובר הוועד המרכזי של הפתח, מוחמד דחלאן, אמר בתום ישיבת הוועד בסוף השבוע כי תנועתו תציג לארגונים הפלסטינים את עיקרי ההמלצה הערבית. דחלאן הביע ספק בימים האחרונים לגבי הסיכויים שהמו"מ יביא לפריצת דרך מדינית ואמר שפניה של ממשלת ישראל אינם לשלום.

 

גורם פלסטיני אמר ל-ynet כי מיטשל יעסוק בעיקר בגיבוש יסודות המו"מ העקיף. הגורם הוסיף כי מיטשל יבקש להאיץ בנוסף למו"מ המדיני גם את המגעים בין שני הצדדים הנוגעים לחיי היום יום של האוכלוסייה הפלסטינית בגדה.

 

כאמור, פגישתו הבאה של מיטשל תיערך בצהריים עם ראש הממשלה. מדובר למעשה בצעד מכין להגעתו לארץ ביום שני בערב של סגן הנשיא האמריקני, ג'ו ביידן. אגב ההכנות הללו, הכחישו בלשכת ראש הממשלה דיווחים כאילו קיבלו הפלסטינים בטוחות מארה"ב, שינקטו מהלכי לחץ על ישראל אם המו"מ לא יישא פרי.

  

לא מן הנמנע שביקורו של סגן הנשיא בירושלים ינוצל להכרזה רשמית על פתיחת השיחות העקיפות בין הצדדים, המכונות "שיחות קרבה". מדובר בפתרון יצירתי אמריקני לחוסר הרצון הפלסטיני לניהול שיחות ישירות. הצמרת המדינית בראשות נתניהו מקווה ששיחות אלה הן המבוא למשא ומתן הישיר שינוהל בהמשך. כיצד זה יתנהל? מיטשל צפוי לדלג בין הלשכות בירושלים וברמאללה. תחילה ייקבעו נוהלי המגעים - ואז צפוי עיסוק מקדים בסוגיות הליבה.

  

ביידן ידבר גם על תיק איראן

כאמור, הסוגיה הפלסטינית היא הדחופה בביקורם של מיטשל ושל סגן הנשיא ביידן. אולם, הנושא החשוב שעל הפרק הוא איום ההתגרענות הצבאית של איראן. נושא זה יתפוס חלק חשוב בשיחות של ביידן עם ראש הממשלה ואישים נוספים שעימם יוועד בישראל. גם ביידן בא לאותת לירושלים שאל לה לקבל החלטות ולקבוע מהלכים צבאיים כנגד האיום האיראני. זאת, טרם שמוצו כל מהלכי הסנקציות שאותם מתכנן הבית הלבן.

 

בנושא זה ראוי לציין מהלך נוסף של ישראל שימתרחש בשבוע הקרוב - נסיעת

סגן שר החוץ דני איילון לפגישות עם בכירים בוושינגטון. הקו המנחה בירושלים הא כי יש לקדם מהלך של סנקציות משתקות כנגד איראן. שר החוץ ליברמן הגדיר זאת בשבוע שעבר כ"מודל הקובני". כלומר, הובלת מהלך דומה לזה של ארה"ב בתחילת שנות ה-60 כנגד קובה, על רקע משבר הטילים במלחמה הקרה מול רוסיה.

  

על רקע החשש שהסנקציות אשר נדחו מתחילת פברואר לסוף מארס - ועתה מדברים על החלטה בנושא בסוף אפריל - לא יהיו תקיפות דיין, מבקשת ירושלים לזרז את הבית הלבן. בסוגיה זו סבור ראש הממשלה נתניהו כי יש לפגוע בעיקר בהעברת דלק ותזקיקי נפט לאיראן, שיכולות הזיקוק שלה מוגבלות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הפגישה שתשיק את השיחות?
צילום: מתי שטרן, שגרירות ארה"ב
גם הוא בדרך. ביידן
צילום: רויטרס
מומלצים