שתף קטע נבחר

הי אמא! איפה הכסף שהיה לי בחשבון?

גם לילדים קטנים יש הכנסות או הון שנצבר לזכותם - מתנות, ירושות, או אפילו שכר על השתתפות בפרסומת או סרט. ברוב המקרים, כסף זה מופקד בחשבון נאמנות על שם הילד, אך נמצא בשליטה מלאה של ההורים. מהי חובת ההורים בכל הנוגע לשמירת הכספים עבור הילד והאם מותר להם להשתמש בכסף הזה?

כישרונות רבים מתגלים כבר בגיל צעיר. ילדים מופיעים בהצגות, סרטים, פרסומות ועוד. ברוב המקרים לא מדובר בהתנדבות אלא בעבודה שעליה מקבלים שכר. ואמנם, ילדים מקבלים כסף לא רק מעבודה ולמעשה, בעיקר ממקורות אחרים - הם יכולים להיות זכאים לכספים מירושה, מתנה שקיבלו, פיצוי על תאונה, או אפילו הגרלה שזכו בה.

 

מכיוון שקטין אינו יכול לפתוח חשבון בנק בעצמו ובהנחה שהוא לא מקבל את הכסף במזומן ושומר אותו כל השנים בקופה הסודית שלו – הוא נזקק להוריו, שידאגו לכסף עד שיגדל או עד שיהיה זקוק לו.

 

מה דינם של כספים אלו שמועברים למעשה להורים, השומרים על הכסף עבור הילד?

 

חשבון נאמנות על שם הילד

המצב הנורמטיבי שכולנו מקווים שאכן קורה, הוא שהורה עושה את המקסימום כדי לשמור על זכויות הילד ועל כספו. לכן, ביכולתו של ההורה לפתוח חשבון על שם הילד (אין הגבלת גיל) הנמצא בנאמנות. ההורה, הוא המבצע את הפעולות הנדרשות בחשבון בשמו ולטובתו של הילד.

 

על פי חוק הבנקאות, ילד, החל מגיל 14, רשאי לפתוח חשבון (בתנאים ובהגבלות שונות), בהסכמת הוריו ומגיל 16 ועד 18 הוא אף אינו נזקק להסכמתם, אך עדיין, גם בגילאים אלו, למרות המודעות לנעשה בחשבון, מבחינת החוק ההורים נחשבים אפוטרופוסים ויש להם יכולת להתערב בחשבון. "אדם שלא מלאו לו 18 שנה נחשב לקטין והוריו הם האפוטרופסים הטבעיים שלו" אומרת עו"ד מגי הלפרין, המתמחה בדיני משפחה. "החוק קבע כי באפוטרופסותם לקטין חייבים ההורים לנהוג לטובתו כדרך שהורים מסורים היו נוהגים בנסיבות העניין".

 

"ניתן להשתמש לקיום משק הבית וצרכי הקטין"

אולם מסתבר שגם החוק לעיתים מאפשר להורה שימוש בכספי הקטין, בתנאים מסויימים. סעיף 23 לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות קובע, כי קטין הסמוך על שולחן הוריו ויש לו הכנסות מעבודתו או מכל מקור אחר, הכנסותיו ישמשו - במידה נאותה, לפי הנהוג בנסיבות דומות - לקיום משק הבית המשפחתי ולסיפוק צרכי הקטין עצמו.

 

עו"ד הלפרין: "על מנת למנוע מצב בו ילדים יעבדו וההורים ייהנו מהכספים, החוק קובע, כי נכסיו של הקטין לא ישמשו לקיום משק הבית ולסיפוק צרכי הקטין, אלא רק לאחר שבית המשפט אישר שההורים אינם יכולים לקיים את משק הבית המשפחתי ולספק את צרכי הקטין.

 

"קיימים מצבים בהם למרות כל האמור בחוק, עושים ההורים שימוש בכספים שהרוויח הקטין לטובת כלל המשפחה והבית. במצב כזה, בית המשפט יידרש לשאלה האם ההורים לא מסוגלים למלא את חובותיהם בנוגע לרכושו של הילד, או מתנהגים בצורה המעידה על סכנה לרכוש. אם בית המשפט יחשוב שאכן קיימת סכנה לכספי הילד, הוא יכול לקבוע כיצד יושקעו כספי הקטין, יכול לבקש פירוט של הנכסים ויכול לבקש פירוט חשבונות. במקרים חריגים אף ניתן למנות אפוטרופוס חיצוני לעניין הכספים.

 


"חשוב להדגיש, כי בפני מערכת המשפט תמיד תהיה מונחת טובת הקטין בניהול כספיו, אך מדובר במבחן רחב, גמיש ובלתי מוגדר, המתמלא בתוכן על ידי בית המשפט על פי הראיות שבפניו ועל פי שקול הדעת השיפוטי שלו".

 

הדין דומה גם לגבי כספי ירושה או זכיה בהגרלה?

"לא פעם נוצר מצב בו הקטין זכאי בכספים בסכומים של מאות אלפי שקלים, אם מצו ירושה, אם מכספי פיצויים בעקבות מחלה או תאונה, ואם במקרה בו הקטין זכה בהגרלה" אומרת הלפרין,  "במקרים כאלה, ההורים, שהם האפוטרופסים הטבעיים של הקטין, חייבים לדאוג לכספים ככל שהם אינם דרושים לצרכיו השוטפים של הקטין, ולהשקיע אותם כדרוש לשם שמירת הקרן והבטחת פירות לעתיד".

 

מתנה? אי אפשר להתחרט

עד כה, עסקנו בכספים שניתנו לילד על ידי צד שלישי, אך האם כספים שנתנו ההורים עצמם, כגון חשבון חיסכון שפתחו על שם הילד, ניתנים למשיכה לצרכיהם?

 

שאלה זו עלתה בעבר בפסק דין שניתן בבית המשפט לענייני משפחה ברמת גן. מדובר באב אשר היה בעיצומו של סכסוך עם האם. בשל מצבו הכלכלי הקשה הוא משך את כספי החיסכון שפתח הוא בעצמו בעבר על שם בתו הקטינה. הבת הגישה תביעה להשבת כספים אלו באמצעות אמה. בית המשפט קיבל את התביעה של הבת ונימק זאת בכך "שיש לראות בכסף אשר העביר האב לחשבון בתו, משום מתנה שהסתיימה, והאב אינו רשאי לחזור בו ממתנה זו".

 

"הורים צריכים לדעת כי למרות שמקור הכספים שהם מפקידים בחשבונו של הקטין הינו תוצאה של עמלם ורווחיהם, הרי שלאחר שאלו הועברו ע"ש הקטין הם נחשבים כרכושו, ואין הם רשאים להחזירם לעצמם על דעתם" אומרת עו"ד מתת פלסנר המתמחה בדיני משפחה.

 

מותר "לקזז" מהצ'קים

האם גם אירוע שנעשה עבור הקטין, כגון בר מצווה - ניתן לחייב בגינו את חשבון הנאמנות בהוצאות, או "לקזז הוצאות" מהצ'קים שהוא קיבל?

בית המשפט לענייני משפחה בכפר סבא (השופטת מקייס), נדרש לשאלה, לאור בקשה שהוגשה על ידי היועץ המשפטי במשרד האפוטרופוס הכללי - להורות על השבת סכום מסויים מתוך הסכומים שנלקחו מחשבונו של קטין למימון חגיגת בר המצווה שלו.

 

מקור הכספים בחשבונו - מירושה בה זכה הקטין על פי צוואת סבתו, והוחזקו בחשבון נאמנות על שם הקטין. לבקשת ההורים, הורה ביהמ"ש על "שחרור" הסכום הנדרש לחגיגת בר המצווה, וכן ציווה כי ההורים יעבירו לביהמ"ש תוך 30 יום מיום האירוע, פירוט ההוצאות אשר נדרשו לצורך החגיגה, בצירוף קבלות ואישורים.

 

"למעשה, במקרה זה, ביהמ"ש נאלץ לדון בשתי סוגיות" מסבירה עו"ד פלסנר, "האחת – האם חגיגת בר המצווה הינה "צרכי הקטין עצמו"? והשניה – האם הסכום שנלקח לצורך החגיגה, נלקח במידה נאותה, לפי הנהוג בנסיבות העניין?"

 

"בית המשפט קבע, כי דין הוצאות עבור מימון חגיגת בר מצווה הוא כדין חובת המזונות ומדובר ב"הוצאות חינוכיות". כלומר, בית המשפט סבר כי מדובר ב"צרכי הקטין עצמו", וכי טובתו של הקטין הייתה שתיערך לו חגיגת בר מצווה ראויה, על פי הנהוג בארצנו, בחוג משפחתו, קרוביו ומכריו של הקטין.

 

"לעניין המידה הנאותה, הרי שלאחר שנבחנו טענות ההורים וטענות ההאפוטרופוס הכללי מנגד, סבר בית המשפט שאין להורות על השבת הכספים לחשבונו של הקטין מהטעמים הבאים:

א. אין מחלוקת בדבר מצבם הכלכלי של ההורים, שהינם אנשים קשי יום, שפרנסתם דלה.

 

ב. הכספים של הקטין נתקבלו בירושה מאמו של האב ז"ל, ויתרת הסכום בחשבון הינה בגובה של כ-450 אלף שקל.

 

ג. כל המשפחה חגגה יחד עם הקטין וביהמ"ש השתכנע כי ההורים סברו שהם ממלאים אחר כוונת הסבתא ז"ל, אשר רצתה בחגיגת בר מצווה גדולה עבור נכדה.

 

ד. שיקול מכריע נוסף הינו, כי חיוב ההורים בהשבת כספים, חודשים רבים לאחר האירוע, יגרום להם למצוקה כלכלית קשה, כאשר הרווח הכספי לקטין בהחזר - אינו שווה לנזק שייגרם לו ולהוריו בשל המצוקה שתיגרם עקב החזרת הכספים".

 

האם יש צורך באישור של שני ההורים לביצוע משיכה מחסכונות הקטין?

"צריך להבין שעל פעולות משפטיות ברכושו של קטין חל חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, הקובע כי בכל עניין הנתון לאפוטרופסות, חייבים שני הצדדים לפעול תוך הסכמה"  אומרת פלסנר, "במקרה שאין הסכמה בין ההורים לגבי משיכת הכספים מחשבונו של קטין, הרי שהורה המושך את הכסף חד-צדדית, יישא בנזקים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
טובת הילד
צילום: ablestock
עו"ד מגי הלפרין
עו"ד מתת פלסנר
מומלצים