שתף קטע נבחר

Lenovo Edge: נייד מקושר לעסקן הקטן

יש לו זיכרון מהיר, מודם סלולרי, GPS עם תוכנת ניווט והוא מחשב נייד עסקי בעל ביצועים טובים ומחיר עממי. מה בכל זאת חסר בו - והאם ה-Edge ראוי להיקרא ThinkPad? בדקנו

בעולם המחשוב הנייד, אי אפשר להתעלם מהשם ThinkPad. חברת IBM טבעה אותו כמותג במקור, אך מי שכבר שנים מייצרת את המחשבים הללו, היא לנובו, מהמובילות בעולם בקטגוריית הלפטופים העסקיים. מחשבי סדרה X של החברה נחשבים למשובחים, כאשר איכותם שניה רק למחירם – לעיתים אף יותר מ- 10,000 שקלים.

 

מתוך הבנה כי ישנו שוק גדל ומתפתח של משתמשים אשר רוצים מחשב נייד עסקי אך תקציבם מגביל אותם לקטגוריית המיינסטרים והנטבוק – השיקה לנובו סדרת מחשבים חדשה, אותה היא מציגה באתרה כ"מחשבים מופשטים, לעסקים קטנים".

 

אלו הם מחשבים עסקיים המשמרים מקסימום מיכולות אחיהם הגדולים, ועם תג מחיר סביר. חברות מתחרות כמו HP ו-LG כבר השיקו מחשבים שכאלה בתקופה האחרונה, ועתה נכנסת גם לנובו לזירה, חמושה ביצירה האחרונה שלה – סדרת Edge.

 

עיצוב ומבנה

האדג' סוטה מעט מהקו העיצובי של החברה - מחשבים ספרטניים, ללא סופרלטיבים: הוא שחור מבריק מבחוץ (מגנט לטביעות אצבע) ומט מבפנים, כשמסגרתו מוקפת פס פלסטיק בגוון כסוף. באופן מפתיע, המחשב הזה זמין גם באדום.

 

המחשב נראה אלגנטי למדי, אך מזכיר יותר עיצוב של נטבוק מאשר של ThinkPad. טבעת הפלסטיק נותנת למחשב תחושה מעט עממית והיא מורכבת כחתיכה נפרדת הצמודה לגוף במקום להיות עמו מקשה אחת. על אף זאת, אין למחשב נקודות חולשה בולטות במבנה, ואיכות ההרכבה היא ללא ספק איכות ThinkPad. 
 


דק ואלגנטי. ה-Edge  מהצד

 

ממשק

למחשב מסך LED בגודל 13.3 אינץ' בעל רזולוציה מקסימלית של 1366X768 פיקסלים. הצג אינו מחזיר אור בקלות ומתאים מאוד לעבודה בתנאי תאורה משתנים, כולל אור שמש ישיר, כמצופה ממחשבי הסדרה.

צירי המסך חזקים וזוית הפתיחה שלו היא 180 מעלות, לעבודה בכל זווית, גם בנסיעות או כשהמחשב מונח על הברכים. לאחר שנפתח המחשב, מתגלה מקלדת chiklet (שכל מקש בה מופרד מרעהו) מעוצבת ואלגנטית, עם הגנה מפני נוזלים.

 

המקלדת של האדג' פשוט נפלאה. למקשים קפיציות טובה כך שאינם נלחצים בטעות כשמניחים יד על המקלדת, ולמעט Ctrl ימני קצת קטן, ומקשי CapsLock ו-Tab, שבדומה ליצרניות האחרות מתעקשת גם לנובו להשאירם גדולים ובולטים שלא לצורך – כל המקשים בגודל מצויין.

 

מקשי Pgup ו-Pgdn ממוקמים לצידי החיצים לסקירה נוחה של מסמכים, כיאות למחשב עסקי. עוד שיפור מבורך שעשתה החברה במקלדת הוא עיצוב המקשים , שהוא מעוגל בפינות כדי לתרום להקלדה מדוייקת. משוב המקשים טוב, והמקלדת שקטה מאוד בהקלדה סטנדרטית.

 

בנוסף, אפשרות שמירת תמונת המסך פרצה את מחסום הפונקציה המשנית (Fn) ובאדג' תמצאו אותה במקש ייעודי משלה. שימושי.

 

כדי לחסוך במקום צומצמה שורת ה-F העליונה לגודל של ציפורן אגודל, ואף הוגבהה מעט. העיצוב עושה את מקשים אלו למעט שבריריים – לא אופייני במיוחד ללנובו, אשר מחשביה היו מאז ומעולם קשוחים כציוד צבאי.

 

כל כפתורי הרשת, המולטימדיה, הבהירות וחבריהם (כולל כפתור להפעלת תצוגה חיצונית במקרן) היגרו אל המקלדת בתור פונקציות משניות בשורת כפתורי ה-F.

 

גם נוריות חיווי לא תמצאו בו, למעט נורית ירוקה קטנה שנדלקת כשהאדג' בטעינה, וכמובן – את סימן ההיכר של סדרת ThinkPad – הנורית האדומה בלוגו הסדרה.

 

ThinkVantage - יתרון גדול

כפי שהתרגלנו לצפות מהסדרות העסקיות של לנובו, המחשב מצוייד במשטח עכבר סטנדרטי ומעליו – כפתור ניווט רב כיווני עטוי גומי וכפתורים תואמים בבסיס המקלדת.

 

משטח העכבר הוא בעל יכולות רב-מגע בהן מתהדרים לא מעט משטחי עכבר של לפטופים ונטבוקים מודרניים – עם יכולת תקריב בצביטה, היפוך תמונה במחוות אצבע פשוטה ועוד. התחושה היא טובה ומדוייקת. כפתורי העכבר חרישיים וכמעט שלא נשמעים בלחיצה – עוד מאפיין מתבקש לנייד עסקי מהשורה הראשונה.

 
אחד היתרונות הגדולים של האדג' היא ThinkVantage, סדרת התוכנות שכללה בו לנובו - לגיבוי ואחזור מידע, סנכרון המחשב עם התקנים חיצוניים, בקרת כרטיס הרשת, בקרת הסוללה וניצולה ושימושים רבים אחרים.

 

התוכנות הללו נוחות בהרבה מאלו של מערכת ההפעלה שמותקנת בו, windows 7 professional.

לאדג' יש שלושה שקעי USB - מהם שניים סטנדרטיים ואחד (צבוע צהוב) אמור לאפשר טעינה של מכשירים סלולריים ואחרים גם כשהמחשב עצמו כבוי. בפועל לא עבדה אפשרות זו ולא הצליחה להטעין את הסלולריים שניסינו (סמסונג 8300, אייפון 3g).

בנוסף, תמצאו בו קורא כרטיסים משולב, יציאת VGA, חיבור HDMI, שקע RJ45, שקע משולב לאוזניות ומיקרופון וחריץ למנעול קנזינגטון.

 

מולטימדיה ואבטחה

למראית עין, לאדג' פוטנציאל מולטימדיה לא רע: מסך מעולה אשר מציג סרטי HD ללא קושי, מיקרופון משולב בפינה התחתונה של לוח המקשים, מצלמת רשת מובנית במסך ורמקולים איכותיים (אם כי חלשים למדי) המותקנים בחזיתו.

 

מאידך, לנובו לא מדגישה פונקציות אלו באתרה או בפרסומות ל-Edge. החברה יודעת טוב מאוד שזהו לא הדבר החשוב לרוכשי האדג' הפוטנציאליים, ושבפועל, יכולות המולטימדיה שלו לוקות בחסר.

 

אחת הסיבות היא כרטיס המסך, עליו יורחב בסעיף הביצועים. סיבה נוספת היא היעדרו של כונן אופטי. איך ומתי עבר מעולמנו הכונן האופטי? האם נערכה לו הלוויה ראויה? האם נמסרה הודעה למשפחה? מוזר לראות שיצרנית גדולה ומנוסה כמו לנובו מניחה שלקוחותיה יעדיפו להעביר את תקליטור ה-DVD עליו אוסף פרקי סיינפלד, לדוגמה - לכונן הקשיח כדי שיוכלו לצפות בו ב-Edge.

 

 ביום בו מחשוב הענן יהווה את החלק הארי של צריכת ושמירת המדיה, לא יהיה צורך בכונן אופטי, אולם עדיין מוקדם לוותר על הכוננים האופטיים. בנוסף, ישנן יצרניות אחרות אשר מצליחות לייצר מחשב UL דק למדי על אף שיש לו כונן אופטי, או כוללות באריזה כונן חיצוני.


במחשב אין שום תוכנת אבטחה ייעודית או התקני נעילה כמו קורא טביעת אצבע לדוגמה.

  

בנטבוק  ideapad S12, אשר נחת בישראל רק לפני חודשים ספורים, כללה החברה מערכת זיהוי פנים המתבססת על מצלמת הרשת של המחשב. לא ברור מדוע לא נכללו אמצעי אבטחה נוספים ב-Edge.

 

ביצועים

לנובו, יצרנית ותיקה ומנוסה - יודעת היטב את מלאכת האיזון בין ביצועים וצריכת זרם והתחממות. מחשב עסקי צריך להיות מאוזן ויעיל במיוחד, ועל כן בחרה עבור האדג' מעבד דו-ליבתי במתח נמוך מדגם אינטל U7300, שמהירותו 1.3 גיגהרץ, והוא בעל זיכרון מטמון של שלושה מ"ב. למחשב ארבעה גיגה זיכרון מהיר (1066 מגהרץ) מטיפוס DDR3. לנובו מוכרת גם גירסה זולה יותר של המחשב, בעל מעבד של AMD.

 

הכונן הקשיח של ה-Edge הוא בעל נפח של 320 גיגה ומהירות 5400 סל"ד, ולו מערכת אקטיבית להגנה במקרה של נפילה או מכה אחרת: כשהמערכת חשה זעזוע או מכה, היא עוצרת את סיבובי הכונן כדי לצמצם נזק למידע קיים.

 

כדי לחסוך באנרגיה ופליטת חום, הותקן במחשב מעבד גרפי מובנה על הלוח, מדגם אינטל GMA4500. המעבד הוא חלש מאוד. מאידך, הזיכרון המהיר והמעבד מפצים על חולשה זו.

 

נתונים אלו מקנים לאדג' בדיוק את היכולות לו מצפים משתמשים, ברוכשם מחשב עסקי. מערכת ההפעלה שלו, windows 7 professional, היא מערכת 64 ביט אשר אינה מהווה אתגר למפרט המחשב – והוא מריץ אותה בצורה חלקה מאוד, גם בעת הפעלת יישומים תובעניים יחסית בו זמנית.


בעת הפעלה סימולטנית של דפדפן בעל ריבוי לשוניות פתוחות, מספר קבצי אופיס 2010, סרט HD, מעבר בין תמונות בנפח גדול, השמעת שיר והרצת סריקת אנטי וירוס ברקע - לא נצפתה ירידה ביצועים והמחשב תיפקד בצורה חלקה למדי.
 

מחשב עסקי אמור להחזיק יכולות תקשורת מעולות, וגם כאן לא חסכה לנובו: לאדג' יש כרטיס רשת מעולה מסדרת Centrino-N אשר קליטת ה- wifi שלו טובה מאוד, גם בחללים סגורים או עשירים בהפרעות אלקטרוניות.

 

יש GPS, מודם סלולרי, מפה ואפילו WiMax

למחשב גם תקשורת wiMax, בלוטות' ומודם סלולרי מובנה עם sim פתוח, הניתנים להפעלה אינדיבידואלית או משולבת. אפילו אנטנת GPS תמצאו באדג' - ואיתה תוכנת מיפוי של לנובו המבוססת על נתוני גוגל maps וכוללת שכבת מפה ושכבת תצלום לווייני.

 

בדיקות בתוכנות סינתטיות הציגו ציונים טובים בתחום העיבוד – במבחן PcVantage שערך אתר thinkcomputers זכה האדג' לציון של 2909 - ציון טוב ביחס למתחרים. מבחן 3Dmark06 לבחינת היכולות הגרפיות הציג תוצאה נמוכה של 875, בגלל חולשתו של כרטיס המסך. 

 

חיי סוללה ופליטת חום

לאדג' יש סוללת ששה תאים אשר על פי הגדרות היצרן, צריכה להספיק לשמונה שעות של שימוש מתון. בדיקתנו העלתה תוצאות נמוכות בהרבה: בשימוש מתון למדי - גלישה תוך שימוש בתוכנה משרדית - החזיקה סוללת האדג' קצת פחות משש שעות. מערכות ניהול הסוללה של לנובו מסייעות להתאמה מדוייקת של הסוללה לאופי השימוש שלכם, ויכולות לסייע בחיסכון. 

התחממות הינה נקודה מפתיעה ב-Edge: בעת עבודה מאומצת, הצד השמאלי של חלקו התחתון מתחמם בצורה בולטת ומורגשת. ההתחממות אינה ברמה שלא מאפשרת עבודה על הברכים, אולם פליטת החום והתחממות הגוף גורעות, במידה מסוימת, מחוויית השימוש. מאידך - גם כאשר המחשב עובד בצורה מאומצת, הוא פועל חרישית ואינו מרעיש. 

 

סיכום

ה- Edge הוא שילוב בין ThinkPad ומשהו אחר - מודרני ודינמי יותר, אשר משמר את איכויות הסדרה בצורה מכובדת, ביחד עם מספר טריקים חדשים.

 

השילוב בין מעבד יעיל וזיכרון מהיר נותן לאדג' את כל הכוח שמחפשים לקוחותיו, ובאריזה נוחה וקלה. גם העיצוב הוא סממן לכך - מבריק במקום מט, ולראשונה - יש גם ThinkPad שניתן לרכוש גם בצבע אדום בוהק.

 

לאדג' יש הנדסת אנוש משובחת - הבולטת במיוחד במקלדת המצויינת שלו. מצד שני, היעדר כונן אופטי וכרטיס מסך ראוי לשמו פוגעים ביכולות המולטימדיה של המחשב - וזמן הסוללה שלו קצר משמעותית משמצהיר היצרן.

 

ה- ThinkPad Edge מומלץ הן לבעלי עסקים קטנים שמחפשים מחשב נייד לעסק מבלי לשפוך סכומים של מעל 5000 שקלים, והן למשתמשים שניידות וקישוריות יוצאת דופן חשובה להם, מוכנים לוותר על יישומי המולטימדיה ורוצים מחשב חזק יותר מנטבוק בתיקם.

בהתחשב במחירו של ה-Edge אל מול תכונותיו העשירות, זוהי רכישה מומלצת ומשתלמת. הדגם בעל מעבד ה-AMD הוא אף זול יותר, ומחירו לא גבוה בהרבה מזה של נטבוק מתקדם. זוהי ללא ספק, כניסה מחודשת ומרשימה של לנובו אל שוק המחשוב הביתי.

 

Lenovo Edge
ציון:

  

יתרונות: מקלדת מעולה, קישוריות, חבילת תוכנות, ביצועים

חסרונות: כרטיס מסך חלש, התחממות, זמן סוללה בינוני, היעדר תוכנות והתקני אבטחה
שורה תחתונה: ThinkPad להמונים


 

מחיר מומלץ לצרכן: 4500 ש"ח (4100 ללא מודם סלולרי)

להשוואת מחירים בזאפ


מפרט טכני

מידות/משקל: 322X227 מ"מ, עובי 37 מ"מ / 1.63 ק"ג עם סוללת 6 תאים

מעבד: intel u-7300 core 2 duo 1.3Ghz

זיכרון: 4GB

כונן קשיח: 320GB

תצוגה: מסך בגודל 13.3 אינץ', 1366X768 פיקסלים

מעבד גרפי: intel GMA 4500

ממשקים: HDMI, VGA, 3xUSB, קורא כרטיסים משולב, אוזניות+מיקרופון, חריץ מנעול קנזינגטון, מצלמת רשת

תקשורת: 802.11b/g/n, Bluetooth EDR, GPS, sim

 

לדף המוצר באתר היצרן

 

לכל סקירות הניידים

 

פתחתם כבר תיבה במייל של המדינה?

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים