שתף קטע נבחר
 

קמחא טרום פסחא: עוגות לחיסול החמץ

שאריות החמץ שמאיימות להיגרר אל תוך החג יכולות להפוך לעוגות בחושות וממכרות בטעמן. קבלו מתכונים פשוטים לעוגת בירה, עוגת קפה, עוגת קוקוס וכוסברה ועוגת לימון וקינמון

אביב הגיע, ופסח הוא בדיוק הזמן להיפטר משאריות הקמח. קבלו דרך טעימה ויעילה לניצול החמץ: עוגות בחושות בתבניות אינגליש קייק, פשוטות להכנה, שאינן דורשות מיומנות או טכניקות מיוחדות, והעיקר - ממכרות בטעמן. כאלה שתתגעגעו אליהן אחר כך לאורך כל החג.

 

עוגת בירה

שיטה מצוינת להיפטר בו זמנית משני סוגי חמץ: מקמח וגם מבירה. העוגה המתקבלת לחה מאוד, בצבע חום כהה, המזכיר עוגת שוקולד. האלכוהול, כמובן, מתנדף באפייה, וטעמה של הבירה נותר רק במרומז ברקע.

 

המרכיבים:

1 כוס קמח, פחות כף אחת ‭125)‬ גרם)

2 כפות קקאו

1 כפית שטוחה אבקת אפייה

1/2 כפית סודה לשתייה

1/2 כפית קינמון טחון

150 גרם חמאה רכה

1 כוס סוכר חום בהיר ‭200)‬ גרם)

1/2 בקבוק בירה כהה (מרפיס או גינס, בלי קצף)

3/4 כוס אגוזי מלך קצוצים גס ‭75)‬ גרם)

2 ביצים

1 כפית תמצית וניל

 

אופן ההכנה:

  1. מקציפים את החמאה והסוכר החום במיקסר עם וו גיטרה.
  2. מערבבים את הביצים ותמצית הווניל ומוסיפים בהדרגה לחמאה המוקצפת.
  3. מערבבים יחד את הקמח, הקקאו והאבקות.
  4. מפסיקים את פעולת המיקסר ומקפלים לסירוגין את האבקות, הקינמון והבירה לתוך תערובת החמאה. בסוף מוסיפים את האגוזים הקצוצים.
  5. משמנים תבנית אינגליש קייק באורך 26 סנטימטר ויוצקים את הבלילה לתבנית.
  6. אופים בתנור שחומם מראש ל‭165-‬ מעלות כ‭35-30-‬ דקות, עד שהעוגה קפיצית למגע ויבשה.

 

עוגת קפה

טעם הקפה עדין יחסית. עם זאת, המכורים לקפאין ישאבו עונג מיוחד מהשילוב של קפה עם עוגת קפה.

 

המרכיבים:

80 גרם חמאה

‭3/4‬ כוס סוכר + כף ‭160)‬ גרם)

2 ביצים

‭1‬ כוס + 2 כפות קמח תופח ‭170)‬ גרם)

3 כפות חלב

1/2 כפית נס קפה

‭3/4‬ גביע שמנת חמוצה ‭160)‬ גרם)

1 כפית תמצית וניל

40 גרם שוקולד מריר

קליפה מגוררת מלימון אחד

 

אופן ההכנה:

  1. מקציפים את החמאה והסוכר במיקסר עם וו גיטרה.
  2. מערבבים את הביצים ותמצית הווניל ומוסיפים בהדרגה לחמאה המוקצפת.
  3. מחממים את החלב וממיסים בו נס קפה.
  4. ממיסים את השוקולד ומערבבים עם חלב ונס קפה.
  5. מערבבים את השמנת עם גרידת הלימון.
  6. עוצרים את פעולת המיקסר ומוסיפים לסירוגין לתערובת החמאה והסוכר את הקמח, השמנת החמוצה ותערובת השוקולד. מקפלים עד לקבלת בלילה אחידה.
  7. משמנים תבנית אינגליש קייק באורך 26 סנטימטר ויוצקים את הבלילה לתבנית.
  8. אופים בתנור שחומם מראש ל‭165-‬ מעלות כ‭35-30-‬ דקות, עד שהעוגה קפיצית למגע ויבשה.

 

עוגת פירות יבשים

אפשר להחליף את סוג הפירות היבשים המופיעים במתכון לפי טעמכם. מי שאוהב חמצמצות, למשל, יכול להחליף לחמוציות מיובשות. מי שמשתמש בצימוקים, כדאי שישרה אותם קודם במים. כך הם לא יתייבשו ולא יידבקו לשיניים.


(צילום: צביקה טישלר)

 

המרכיבים:

50 גרם חמאה

1/2 כוס + 2 כפות סוכר ‭130)‬ גרם)

‭1‬ כוס + 2 כפות קמח תופח ‭170)‬ גרם)

2 ביצים

קורט מלח

1 שקית סוכר וניל

גרידה מתפוז אחד

גרידה מלימון אחד

1 מכל שמנת חמוצה

5 משמשים מיובשים

3 שזיפים מיובשים

2 כפות צימוקים בהירים

2 כפות אגוזי לוז טחונים

2 כפות שקדים טחונים

 

אופן ההכנה:

  1. מקציפים את החמאה והסוכר במיקסר עם וו גיטרה.
  2. מוסיפים את הביצים בהדרגה לחמאה המוקצפת.
  3. מערבבים את הפירות היבשים עם האגוזים והשקדים.
  4. מערבבים את הקמח עם המלח וסוכר הווניל.
  5. מוסיפים לתערובת החמאה לסירוגין את תערובת הקמח, הפירות היבשים והשמנת החמוצה.
  6. משמנים תבנית אינגליש קייק באורך 26 סנטימטר ויוצקים את התערובת לתבנית.
  7. אופים בתנור שחומם מראש ל-165 ‬מעלות 30-35‬ דקות, עד שהעוגה קפיצית למגע ויבשה.

 

עוגת קוקוס וכוסברה

קוקוס וכוסברה הם שילוב מנצח, גם במנות מלוחות כמו שרימפס, וגם במתוקות כמו עוגה. יש פה רק חצי כפית כוסברה יבשה וטחונה (העלים, לא הזרעים‭,(‬ אבל אם השילוב ביזארי מדי עבורכם, אפשר להפחית גם לרבע כפית.

 

המרכיבים:

100 גרם חמאה

1/2 כוס + כף אבקת סוכר ‭80)‬ גרם)

4 כפות דבש

3 ביצים

3/4 כוס קוקוס טחון ‭80)‬ גרם)

3 כפות חלב קוקוס

1/2 כפית כוסברה טחונה

1/2 כוס חלב

1 כוס + כף קמח ‭160)‬ גרם)

1/2 כפית אבקת אפייה

 

אופן ההכנה: 

  1. מקציפים את החמאה, הסוכר והדבש במיקסר עם וו גיטרה.
  2. מוסיפים את הביצים בהדרגה לחמאה המוקצפת.
  3. מערבבים את הקמח, הקוקוס והאבקות יחד.
  4. מערבבים את חלב הקוקוס והחלב יחד.
  5. מוסיפים לסירוגין את תערובת הקמח והחלב לחמאה המוקצפת, ומקפלים עד לקבלת תערובת הומוגנית.
  6. משמנים תבנית אינגליש קייק באורך 26 סנטימטר ויוצקים את הבלילה לתבנית.
  7. אופים בתנור שחומם מראש ל‭165-‬ מעלות 35-30 דקות, עד שהעוגה קפיצית למגע ויבשה.

 

עוגת לימון וקינמון

לימון משתלב נהדר עם קינמון. הקינמון, שהוא תבלין חם, שובר את החמיצות של הלימון. לפני ההגשה מומלץ לחמם את העוגה למשך עשר שניות במיקרו. כך הטעם והריח של הקינמון קופצים החוצה ומודגשים במיוחד.


(צילום: צביקה טישלר)

 

המרכיבים:

1 כוס קמח ‭140)‬ גרם)

2 כפות קורנפלור

1/2 כפית אבקת אפייה

1 כפית קינמון טחון

קורט מלח

110 גרם חמאה רכה

1/2 כוס + 2 כפות סוכר ‭130)‬ גרם)

קליפת לימון מגוררת מ-2 לימונים

מיץ מ-2 לימונים

4 ביצים

 

אופן ההכנה:

  1. מקציפים את החמאה, הסוכר והמלח במיקסר עם וו גיטרה.
  2. מוסיפים בהדרגה את הביצים לחמאה המוקצפת.
  3. מערבבים את הקמח, האבקות וגרידת הלימון.
  4. מוסיפים לסירוגין את תערובת הקמח ומיץ הלימון לתערובת החמאה והביצים.
  5. משמנים תבנית אינגליש קייק באורך 26 סנטימטר ויוצקים את הבלילה לתבנית.
  6. אופים בתנור שחומם מראש ל‭165-‬ מעלות ‭35-30‬ דקות, עד שהעוגה קפיצית למגע ויבשה.

 

5 טיפים להצלחה עם עוגות בחושות

  1. החמאה והביצים תמיד יהיו בטמפרטורת החדר. כך החומרים מתחברים באופן יעיל ומהיר יותר.
  2. תמיד מנפים יחד את הקמח, האבקות (אבקת אפייה או סודה לשתייה) והתבלינים היבשים. הניפוי המשותף מכניס אוויר ומונע גושים בבלילה. 
  3. כדאי תמיד להתחיל את העבודה עם החומרים היבשים, להוסיף להם את החומרים הרטובים (חלב, רוויון, יוגורט או שמנת חמוצה‭,(‬ ואז לסיים עם היבשים. החומרים היבשים בסיום עוזרים לשמור על ההקצפות ומונעים את קריסתן.
  4. טמפרטורת האפייה האידיאלית לעוגות בחושות היא ‭170-165‬ מעלות. אסור שתהליך האפייה יהיה מהיר מדי, כדי שהעוגה לא תתפוצץ או תגלוש.
  5. אפשר בהחלט להכין את הבלילה, ליצוק אותה לתוך תבנית ולהקפיא עוד לפני האפייה. התוצאה הסופית לא תיפגם. ואפשר כמובן גם להקפיא לאחר האפייה.

 

שדרוג: עוגה אישית

במקום ליצוק את תערובת העוגה לתבנית אינגליש קייק ארוכה של 26 ס"מ, כדאי לקנות מיני תבניות, קטנות וחד פעמיות, או להשתמש בתבניות מאפינס או מיני בריוש. כמות של תבנית אחת ארוכה תספיק ל-‭6-5‬ מיני תבניות. עוגה אישית תמיד מרשימה יותר מפרוסת עוגה, וגם פרקטית יותר. יוצקים את תערובת העוגה לתבניות הקטנות, עוטפים בניילון נצמד ומכניסים למקפיא. בכל פעם אפשר לאפות רק כמה שבאמת צריכים.  

 

המתכונים והטיפים באדיבות שף-קונדיטור עמר זרניצקי-דרומי, מנהל מגמת פטיסרי ב"בישולים - בית הספר הגבוה לקולינאריה"

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נפטרים מהקמח
צילום: index open
ומהבירה...
מומלצים