שתף קטע נבחר

מנכ"ל משרד הבריאות המתפטר: סכנה לחיי אדם

"התפטרתי כי לא יכולתי לחיות עם ההחלטה המוטעית הזו", הסביר ד"ר איתן חי-עם את הסיבה להתפטרותו מתפקיד מנכ"ל משרד הבריאות בעקבות הזזת חדר המיון בבית החולים ברזילי. לדבריו, חולים ייאלצו לנוע בגשרים לא ממוגנים בין חדר המיון לבית החולים - מרחק של מאות מטרים

מנכ"ל משרד הבריאות המתפטר, ד"ר איתן חי-עם, מזהיר כי ההחלטה שהתקבלה בממשלה להזזת חדר המיון החדש של בית החולים ברזילי בגלל קברים עלולה לעלות בחיי אדם: "התפטרתי כי לא יכולתי לחיות עם ההחלטה המוטעית הזו. ההחלטה גם תעלה הרבה מאד כסף למשרד הבריאות, כסף שאין למערכת הבריאות וצריך לעשות סדרי עדיפויות. זה הזוי".

  

חי-עם (56), רופא משפחה בהכשרתו ולשעבר מנהל סורוקה ומנהל מחוז מרכז בשירותי בריאות כללית,

 נבחר על ידי סגן השר ליצמן לשמש כמנכ"ל למרות הפערים בין השניים: האחד קיבוצניק מתנועת השומר הצעיר והאחר חרדי מחסידות גור. בעבר סיפר ליצמן שהחליט לבחור בחי-עם לאחר ששמע המלצות אודותיו מחבר אחר שלו, יו"ר מרצ ח"כ חיים אורון. נושא העתקת הקברים שם קץ לאידיליה בין השניים. "יש התנגשות בין התפיסות של שנינו. סגן השר חושב שאסור בשום אופן להזיז את הקברים והתפיסה שלי היא שחיי אדם יותר יקרים מקברים בטח מקברים שכנראה אינם של יהודים. בשם מוות של אדם אחד אסור לסכן אף אדם".  


תקציב עתק. החלטה שגויה. הקברים וברקע בית החולים (צילום: צפריר אביוב)

  

חי-עם, בעצמו תושב עוטף עזה, מתגורר בקיבוץ מגן בנגב המערבי. הוא מכיר מקרוב את בעיות האזור, ולכן דחף למימוש ההחלטה למגן את בית החולים ברזילי. "ביום שבת הייתי באשקלון ונשמע 'צבע אדום' ואנחנו בבעיה. לאור ההחלטה, המיגון מתעכב וגם כשהוא יהיה, אז הפתרון גרוע כי יצטרכו לרוץ בגשרים לא ממוגנים בין המיון לשאר המחלקות. המיון צריך להיות לב בית החולים ורוצים למקם אותו במרחק של 200-300 מטר מבית החולים. כל חולה שיצטרך לעבור CT יועבר ממקום למקום".  

 

עלות בניית המיון הממוגן לפי תוכניתו של ליצמן תעלה 135 מיליון שקל יותר מאשר התוכנית המקורית שכללה הזזת קברים. בנוסף, מערכת הבריאות תיאלץ "לספוג" עוד 40 מיליון שקלים, שהיו אמורים להינתן כתרומה אך התורמים הודיעו שיבטלו את התרומה אם ייגרמו עיכובים בתוכנית. "למערכת הבריאות זה יעלה בין 80 ל-100 מיליון שקל. אני לא יודע מאין ילקח הכסף או על חשבון מה זה יבוא", נאנח חי-עם. "אם הייתי יודע, היה לי יותר קל. יש הרבה מה לעשות במערכת הבריאות עם הכסף הזה. כולנו ראינו את המצב הקשה בבית החולים אברבנאל. ב-20 מיליון שקל אפשר היה לעשות שם שיפוץ".

  

תקציב העתק שיוקצה להזזת חדר המיון הוא פי 1.5 מתקציב הבינוי השנתי של כל בתי החולים הממשלתיים (כ-70 מיליון שקל בשנה) וכרבע מתקציב סל התרופות (שעמד השנה על 350 מיליון שקל). חי-עם עוזב את המשרד בעיצומה של עבודה אינטנסיבית הכוללת בין היתר מתן טיפולי שיניים לילדים ללא תשלום, במסגרת חוק ביטוח בריאות ממלכתי, שיפוץ בתי החולים הפסיכיאטריים והתנעת הרפורמה בבריאות הנפש, במהלכה יועברו שירותים פסיכיאטריים מאחריות ממשלתית לאחריות קופות החולים.

  

במשרד הבריאות תוקפים בחריפות את החלטת הממשלה. בכיר במשרד אמר: "זה יום שחור למערכת הבריאות ולמשרד הבריאות". מבקר המשרד, אריה פז, אמר לד"ר חי-עם: "אני חש אובדן אישי. בשבילי זה יום שחור. אתה איש מצפון עם מחוייבות אידיאולוגית ופועל ככזה". ראש מנהל הרפואה, ד"ר חזי לוי, התייחס לדרכו האנושית של חי-עם בניהול ולכך שזכה להערכה ואהבה מצד העובדים: "זה רגע לא פשוט לכולנו".

 

בעקבות החלטת הממשלה להעתיק את חדר המיון הממוגן בעלות של 135 מיליון שקלים, תקיים הוועדה לענייני ביקורת המדינה דיון מיוחד בנושא ביום רביעי הקרוב בהשתתפות כל הגורמים הנוגעים בדבר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
זה הזוי. חי-עם
צילום: חיים הורנשטיין
בשם מוות מסכנים חיי אדם. ליצמן
צילום: אריאל ירוזולימסקי
מומלצים