שתף קטע נבחר

ברק: ניסיתי הכל - אבל אני לא מוותר

ראש הממשלה חזר אתמול לישראל, והחל מיד בהיערכות פוליטית, בניסיון לגבש קואליציה, וביטחונית, מחשש להתפרעויות בשטחים. שר החוץ דוד לוי הגיע לקבל את פניו

אחרי יותר משבועיים בהם שהה בארצות הברית חזר אתמול אחר הצהריים ראש הממשלה, אהוד ברק, לישראל, ללא קואליציה וללא הסכם שלום.
ברק נחת בשדה התעופה בן גוריון והתקבל בטקס ממלכתי. את פניו קיבלו בין השאר רעייתו, נאווה ברק, שאמרה כי בעלה מרגיש כי הוא עשה את המקסימום, שר החוץ דוד לוי, שהתנגד לפיסגה, שר האוצר בייגה שוחט, פוליטיקאים רבים מישראל אחת וממרצ ואנשי ציבור רבים, כמו הרמטכ"ל לשעבר משה לוי ושלמה להט, שעמדו בשורה ארוכה ולחצו את ידיו ראש הממשלה החוזר, שלא פסח על אף אחד מעשרות מקבלי פניו. ברק החליף כמה מילים עם כל אחד ממברכיו, לחץ את ידיהם, חיבק ונישק את מקורביו.
בלטו בהיעדרותם כל ראשי סיעות האופוזיציה כמו אלי ישי, יצחק לוי ואריאל שרון. גם יוסי שריד לא הגיע.
כבר במטוס הספיק ברק ליצור קשר עם כמה מראשי המערכת הפוליטית בארץ בניסיון לכונן מחדש את ממשלתו המפורקת. בנוסף, הועבר במטוס תדריך לעיתונאים על ידי מי שביקש להיקרא "גורם מדיני בכיר", בו דווח על ההצעות של הישראל לפלסטינים, שכללו ריבונות חלקית בירושלים ופשרות נוספות - שנידחו על ידי ערפאת.
בנאומו בטקס שב ואמר ברק כי הוא ניסה להגיע להסכם ככל יכולתו, אך חוסר נכונתו של ערפאת להתפשר, והקווים האדומים שקבע לעצמו - הביאו לכך שפיסגת קמפ דייויד הסתיימה בכישלון.
"לפני 15 יום יצאתי מירושלים, לבו הפועם של העם היהודי לשליחות של שלום, בשמכם הנושאים עיניים מקוות, ניסיתי להשלים את המלאכה שהחל בה בגין ז"ל ושבגללה נרצח רבין ז"ל", אמר ברק, "יצאתי להרחיב את ירושלים בירתנו, לבססה עם רוב יהודי מוצק, להבטיח כי רוב מוחלט של המתנחלים יחיו לראשונה תחת ריבונת ישראל. ידעתי שאין שלום בכל מחיר, אך אין שלום ללא מחיר כואב. אני מביט היום בעיניים שלכם ואומר שניסיתי הכל. היינו מוכנים להכרעות, אך שכנינו לא הפנימו שבשביל שלום אמת צריך לוותר על חלק מהחלומות. לתת ולא רק לבקש. אבל אני אומר היום: ניסנו כל מה שיכולנו. הפכנו כל אבן. מיצינו את כל האפשרויות. התקווה עוד עמנו".
ברק הוסיף עוד כי "העולם יודע היום שישראל רוצה בשלום, שניהלנו מו"מ בידיים נקייות. לא התפשרנו על ביטחון, אחדות, וקודשי ישראל. לכל עם יש דברים שאינם עומדים במו"מ. אם הברירה היא לוותר על היקר לנו או ללכת לעימות - ברור מה תהיה הבחירה שלנו. אני מבטיח לא להתייאש ולא אפסיק לרדוף אחרי השלום".
ברק פנה גם למתנגדיו ואמר: "לאחי חלוצי ההתיישבות ביהודה שומרון ובקעת ירדן, ליבי איתכם. לא אתן לאיש לפגוע בביטחון בישראל. לא לעימות פנינו - אבל אם יבחנו אותנו, נדע לעמוד יחד מול כל המבחנים ולנצח. הדרך לשלום רצופה עליות וירידות. השדלום בוא יבוא. אנו בוטחים בכוחנו. אדוני עוז לעמו יתן אדוני יברך את עמו בשלום לו יהי".
מזכיר הממשלה יצחק הרצוג והשר לביטחון פנים שלמה בן עמי הם שניים מהיותר מאוכזבים שנראו בטקס קבלת הפנים לרה"מ. שניהם סימנו את פסגת קמפ דייויד כמדרגה חשובה בדרך אל השלום, ולא כפסגה כשלונית. "לא היה כשלון, הפסגה היתה מאוד חשובה וימים יראו זאת", אמר המזכיר הרצוג, "חשוב היה לראות בתוכנו מהם המגבלות, הגבולות ולאמת את הצד השני. יצא מזה רק טוב בהמשך. כמובן שהיינו רוצים בהסכם אבל יצאנו מהפסגה בתום לב, בידיים נקיות ואין כמו נשיא ארה"ב כדי להוכיח זאת".
"אין לי ספק שזהו סימן בדרך להסדר כולל עם הפלסטינים", אמר השר בן עמי. "זו תהיה טעות אם נכנס למנטליות של עימות במקום להמשיך במנטליות של מיצוי הסדר השלום. ראשו של ערפאת עוד לא בשל לקבל הכרעה רק בנושא אחד, הנושא הירושלמי. כל יתר הנושאים היו פתירים. זו הפסגה הראשונה שבה דנו בעצב הרגיש הזה ואני משוכנע שהסכם ייחתם בכל זאת בזמן הקרוב", אמר.


לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים