שתף קטע נבחר

אביב הגיע, נחש בא: מה לעשות ואיך להיזהר

בדיוק עכשיו, בראשית האביב, הנחשים מתעוררים משנת החורף ומחפשים ארוחה וזיווג. ניקיונות הפסח בחצרות והטיולים רק מגדילים את הסיכוי להיתקל בהם. אבל לא כל מפגש עם נחש חייב להיות בלתי נעים: ממי להיזהר, איך לנהוג ומה לעשות אחרי שהוכשתם. מדריך

כמו בכל שנה בתחילת האביב, הזוחלים - והנחשים בתוכם - מתעוררים משנת החורף שלהם ומתחילים לחפש אחר ארוחה ראשונה ובני זוג לרבייה. משלב זה והלאה, אל תוך הקיץ, מפגשי נחש ואדם הופכים בלתי נמנעים - אך לא חייבים להיות בלתי נעימים.

 

אין להם מזל לנחשים: הם נחשבים לאחד ממיני החיות הפחות אהודים בציבור, ולרוב שלא באשמתם. ללא עזרתם, האדם היה אבוד במלחמתו במזיקים השונים, שמשמידים את היבולים החקלאיים ומעבירים מחלות שהמיתו מיליוני בני אדם במהלך ההיסטוריה.

 

בישראל ישנם כ-41 מיני נחשים שונים, והם נפוצים בכל רחבי הארץ - מהאיזורים הפראיים ביותר ועד ליבן של הערים הגדולות. מתוך 41 המינים, רק תשעה מוגדרים כארסיים, ומתוכם רק שלושה הוכיחו את עצמם כבעלי פוטנציאל להרוג אדם: הצפע הארצישראלי, האפעה המגוון ושרף עין גדי.

 

צילום: גיא חיימוביץ

 

 

הידוע ביותר לשמצה דווקא אוהב את העיר

הנחש הארסי הנפוץ ביותר בישראל - וגם זה שאחראי למספר ההכשות הרב ביותר - הוא הצפע הארצישראלי הידוע לשמצה. בעוד יישובי האדם דחקו את רוב מיני הנחשים החוצה, דווקא אוכלוסיות הצפע הארצישראלי משגשגות ביישובי האדם, בשל ריבוי המכרסמים (עכברים וחולדות) ומשום ששם אין תחרות מצד נחשים ובעלי חיים אחרים שלא הסתגלו לסביבה עירונית.

 

הצפע אחראי לכמעט 300 הכשות בממוצע בשנה אך מוות מהכשת צפע הוא עניין נדיר מאוד בימינו (פחות משליש האחוז) בגלל הרפואה המתקדמת. לרוב, מקרי מוות כתוצאה מהכשה מתרחשים בנסיבות קיצוניות של בריאות לקויה מלכתחילה או הכשה בעת פעילות גופנית מאומצת.

 

הצפע הארצישראלי נפוץ במרכז וצפון הארץ, הוא פעיל בעיקר בשעות החשיכה בלילות חמימים, ומזונו כולל מכרסמים וציפורים. את הימים הוא מעביר לרוב במחבוא במקומות חשוכים כמו מחילות של מכרסמים, שיחים צפופים ואזורי מזבלות שהוקמו בחסות האדם.

 


צילום: גיא חיימוביץ

דומה לצפע, אך אינו ארסי. זעמן המטבעות (צילום: גיא חיימוביץ)

 

זעמן המטבעות, נחש לא ארסי ולא מזיק בכל קנה מידה, נהנה מהיותו דומה לצפע. בכך שרכב על המוניטין של הצפע ופחות טורפים ניסו להתעמת איתו. עם בואו של האדם מזלו של זעמן המטבעות התהפך, וכעת הוא חשוד כנחש ארסי ובשל כך סופג לא פעם את נחת זרועו של האדם על לא עוול בכפו.

 

מקבילו של הצפע בדרום הארץ הוא האפעה המגוון. הוא נפוץ מאוד באיזורים המדבריים של ישראל מצפון הבקעה ועד אילת. האפעה שני רק לצפע במספר ההכשות השנתי, והכשתו נחשבת קטלנית רק במעט מזו של הצפע.

 

שבעת הארסיים הנותרים נפוצים לרוב באיזורים לא מאוכלסים, ולכן המפגש עימם נדיר ומספר ההכשות המתועדות מהם זעום.

 

במקרה של מפגש עם נחש

מפגש עם נחש לא חייב להיות אירוע טראומתי. אם נשים את כל הפחדים בצד לרגע, אפשר אפילו להנות וללמוד המון ממנו. הרי גם מכוניות יכולות להיות מסוכנות, ואנו לא מפחדי מהן. צריך לציית לחוקי המשחק, ולשמור על עירנות.

 

בניגוד לאמונות שונות, נחשים אינם רודפים אחרי בני אדם ולרוב ינסו לברוח ברגע שיתקלו באדם. כאשר נוקטים בכל אמצעי הזהירות - בראש ובראשונה שמירה על מרחק ביטחון ועירנות - אין כלל ממה לחשוש.

 

אבל כל זה לא בא לרמוז שנחשים אינם עלולים להיות מסוכנים. כאשר דוחקים נחש לפינה, מנסים ללכוד אותו או פשוט דורכים עליו בטעות, הוא לא יהסס לנשוך או להכיש כדי להציל את חייו.

 

ולכן, כשנתקלים בנחש אין לנסות בשום פנים ואופן ללכוד או לפגוע בו ממספר סיבות עיקריות. הראשונה היא שאין לדעת כיצד הנחש ינהג כאשר הוא בלחץ וחושש לחייו. לא פעם נחשים הפתיעו גם את המנוסים שבאנשי השטח והצליחו להכיש ואף להרוג בעת המאבק על חייהם.

 

יתרה מזאת: במידה והנחש נפצע במאבק אך הצליח לברוח, הסכנה כפולה שכן חיה פצועה הופכת לחששנית ואגרסיבית יותר.

 

וחוץ מזה - כל הנחשים בישראל נחשבים לחיות בר מוגנות על פי חוק ואין לפגוע או להפריע למהלך חייהן ללא היתר מיוחד מרשות הטבע והגנים.

 

כדי לזהות נחש שנתקלתם בו, ניתן להשתמש במדריך לזיהוי נחשים, אך גם לאחר זיהוי בעזרת המדריך אין לנסות ליזום מגע מכל סוג שהוא.

 

במידה ונפגשים בנחש בסביבת הבית או העבודה מומלץ לפנות ללוכד נחשים מורשה, שמא מדובר בנחש ארסי שעלול להיות מסוכן לאנשים או חיות מחמד הנמצאים בסביבה. כאשר מזמינים לוכד נחשים מומלץ לעשות זאת באופן מיידי ותוך כדי שמירת קשר עין רצוף עם הנחש בכדי להגדיל משמעותית את הסיכוי ללכוד אותו.

 

כיצד להימנע ממפגש עם נחש באיזור הבית?

אמנם קשה להימנע לחלוטין ממפגש עם נחש באיזור הבית, במיוחד כשגרים בבית צמוד קרקע הקרוב לאיזורים לא מעובדים או בשכונות ירוקות, אך ישנן שיטות לצמצם את הסיכוי שמפגש שכזה יתרחש.

 

ראשית, כדאי להבין מה בעצם הנחש רוצה: מחסה, אוכל וזיווג. בעניין הזיווג אמנם אין לנו הרבה מה לעשות, אבל בעניין המחסה והאוכל לאדם יש תרומה משמעותית. נוכחות של מזון היא סיבה להזמנה של הנחש לאזור המגורים שלכם.

 

מזון חי - מכרסמים וציפורים בצפיפות גבוהה מהווים הזמנה לארוחה שמעט נחשים יכולים לסרב לה. כלובים של מכרסמים (שרקנים, ארנבות, אוגרים, עכברים) או ציפורי מחמד מפיצים את ריחם למרחקים, ונחשים רבים יעשו ככל שביכולתם להיכנס לכלוב ולזכות בארוחה קלה.

 

תחזוקה גבוהה של הכלובים בהן מוחזקות החיות וניקיון שוטף, יצמצמו את כמות הריח שנפלט. הרחקה מלאה של הכלובים תצמצם באופן ניכר את הסיכוי לביקור של נחש. הדברה של עכברים, חולדות ויונים באיזור הבית תצמצם אף היא את הסיכוי למפגש עם נחש.

 

מחסה - נחשים יכולים לשרוד חודשים רבים ללא מזון. אם מספקים להם מחסה - צמחייה עבותה, גזם או מצבורי אשפה - יש להם סיבה טובה להישאר. חצר נקייה מסייעת גם בצמצום המוטיבציה של הנחש להמשיך לשהות באותו תא שטח ובמידה שהוא כן החליט לבקר, לפחות הוא יבלוט בשטח.

 

חשוב לזכור שאין שיטה להרחקת נחשים בעזרת חומרים שונים ומשונים, או שיטות מופרכות כדוגמת פיזור קליפות ביצים, נפט, חצץ, שאינן תורמות לדבר מלבד לזיהום החצר.

 

הנחש הכיש. מה עושים?

במקרה של הכשה, הדבר החשוב ביותר הוא קבלת טיפול רפואי במהירות האפשרית. את כל שאר הפעולות שברשימה יש לבצע בזמן פינוי המוכש לבית החולים.

 

• במידה וההכשה היא בגפיים (ידיים או רגליים) יש לקבע את האיבר כמו בקיבוע שבר, בעזרת מוט או מקל ישר ותחבושת כלשהי (גם חולצה לדוגמא יכולה לשמש כתחבושת). אין לכרוך את התחבושת בצורה שתעצור את זרימת הדם.

 

• יש לצמצם (ככל הניתן) כל פעילות, תזוזה ופאניקה של המוכש. פעילות לב מואצת מסייעת בפיזור הארס בגוף.

 

• אין למצוץ ארס. הדבר שווה ערך לנסיון להוציא טיפת תרכיז פטל לאחר שנפלה לכוס עם מים.

 

• אין לחסום עורקים. חסימת עורקים אינה יעילה, שכן הארס נע בעזרת מערכות אחרות מלבד הדם ובנוסף עלולה לגרום לנזקים נוספים בעקבות מניעה של זרימת דם תיקנית.

 

• אין להקפיא את איזור ההכשה. מגע ממושך עם קרח עלול לגרום לכוויות קור. ניתן לקרר בעזרת מים קרים בכדי להקל במעט על הכאב.

 

• במידה וההכשה אירעה באיזור הבית יש לקרוא ללוכד נחשים בכדי שיסייע בלכידת הנחש. לכידה וזיהוי של הנחש עשויים לסייע בטיפול בבית החולים ובמניעת הכשות נוספות.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צפע ארצישראלי
צילום: גיא חיימוביץ
אפעה מגוון, הנחש הארסי הבולט ביותר בדרום הארץ
צילום: גיא חיימוביץ
צפע החרמון, נחש נדיר החי רק במרומי החרמון
צילום: גיא חיימוביץ
מומלצים