שתף קטע נבחר
הכי מטוקבקות

    אוכל של אמא: העוף שנינט טייב לא מוותרת עליו

    נינט לא מוותרת על דגים ועוף עם שעועית ירוקה של אמא מרסל; אשתו של קובי פרץ פולנייה, אבל כבר יודעת להכין את הקציצות המרוקאיות של חמותה; עומרי כספי מתדלק לפני האימונים ב-NBA עם המקרונים של אמא אילנה; צילה, אמו של הקומיקאי שלום מיכאלשווילי, מכינה לו בכל יום שישי את המרק הגרוזיני המסורתי. האוכל של אמא, גרסת המפורסמים. כפי שפורסם במוסף "24 שעות" בעיתון "ידיעות אחרונות"

    "מי שרוצה שהאוכל שלו ייצא טעים, צריך לבשל מכל הלב, באהבה, אחרת האוכל לא יוצא טוב‭,"‬ אומרת מרסל טייב, אמא של נינט. "אני אוהבת את המטבח וכיף לי לבשל. יש לי חמישה ילדים, שיהיו בריאים, ובכל ערב שבת יש אצלנו חגיגה. הבן הגדול, אייל, בן ‭,36‬ הקטנה, אסתי, בת 17 וחצי, וביניהם חנן, נינט וסופיה. הם באים לארוחה עם חברים ובני זוג, והבית בהחלט סובב סביב האוכל. הארוחות בערבי שבת זה דבר שמאחד את המשפחה.

     

    "התחלתי לבשל בגיל ‭,21‬ שנה אחרי שהתחתנתי ועברתי לגור בבית משלי, בקריית גת. היה לי אז רק ילד אחד, בן שנה, אבל בישלתי כמויות, כמו שראיתי בבית של אמא שלי. כל יום ראשון הייתי יוצאת החוצה וזורקת המון אוכל שנשאר משבת, אבל לא עלה בדעתי לבשל פחות. הפסקתי לזרוק רק אחרי שאחת השכנות אמרה לי לא לבשל כל כך הרבה. טוב, הייתי צעירה ולא מנוסה. היום אני עדיין מבשלת חלק מהאוכל כמו שאמא שלי הכינה, וחלק גם שידרגתי ופיתחתי בעצמי. אין אצלי רסק עגבניות מקופסה, או רטבים מוכנים. אני מכינה הכל בעצמי, תוצרת בית, והילדים תמיד אומרים לי: אמא, שתהיי בריאה, איזה אוכל יש לך‭."‬

     

    מה נינט אוהבת לאכול?

    "היא אוהבת את הדגים שלי. דגים מבושלים עם גרגרי חומוס ופלפלים חריפים. אני מבשלת אוכל פיקנטי, לא חריף מדי, כזה שנוח לאכול. היא גם מאוד אוהבת ירקות וסלטים – חיים ומבושלים. מטבוחה, סלק אדום, גזר מרוקאי, שומר, פלפל חריף עם עגבניות‭."‬


    (צילום: יהודית הופמן) 

     

    ואת מחלקת מתכונים בכיף?

    "בטח, למה שגם אנשים אחרים לא ייהנו מהאוכל שלי? אני תמיד נותנת מתכונים בלב שלם ובשמחה. אני יודעת שיש כאלה שמסרבים לתת, או שמכניסים למתכון טעויות בכוונה. אצלי זה בדיוק להיפך. אני שמחה לתת. בעיני, לחלק מתכונים לאוכל טוב זאת ממש מצווה‭."‬

     

     

    האהבה ללחם ומרק גרוזיניים

    צילה מיכאלשווילי, אמו של השחקן שלום מיכאלשווילי משלישיית "מה קשור‭,"‬ מספרת שהבן הפרטי שלה אוהב יותר מכל את הלחם הגרוזיני, כאשר היא מגישה לו אותו לצד קערת מרק גרוזיני סמיך. "המרק הזה, שנקרא שצ'מנדי, הוא גרוזיני מסורתי והוא מתבשל ‭4-5‬ שעות. שלום מאוד אוהב אותו. יש בו אורז, בשר, תמרהינדי ותערובת של חמלי סונלי‭."‬

     

    אפשר תרגום בגוף המנה?

    "זו תערובת תבלינים יבשים וטחונים דק, במינון מדויק. אין מי שטועם את המרק הזה ולא מתאהב בו. אנחנו גם מכינים פשטידה עם אגוזים, סלט חצילים עם ירקות שהוא ייחודי לעדה, ממליגה מטוגנת בשם צ'אדי. צעירות מהעדה שלנו הפסיקו לבשל, מחוסר זמן או כי הן חושבות שמדובר באוכל מסובך מדי. בעיניי זה חבל, כי הבישול הגרוזיני באמת לא מסובך כמו שהוא נראה. אני מפרסמת את המתכונים שלי, כדי שהן יראו שזה לא קשה, וגם כדי שיכירו את מאכלי העדה שלנו‭."‬

     

    גם שלום מבשל את מאכלי העדה?

    "שלום‭!?‬ אם הוא יכין חביתה אני אגיד תודה. דווקא הבן השני שלי מתעניין מאוד בבישול. אני מאוד מקווה שגם הבת הצעירה שלי תלמד להכין את המאכלים שלנו, כדי שהם לא ייעלמו‭."‬

     

    "עומרי אוכל פעמיים ביום מקרונים עם גבינה"

    שחקן הכדורסל הישראלי עומרי כספי מכור למקרונים בגבינה של אמא שלו. כאשר שיחק בליגה הישראלית אכל מנה אחת ליום. עכשיו, ב‭NBA-‬ הוא חייב לתדלק עם שתי מנות פחמימות יומיות ומבחינתו אין תענוג גדול מזה, מספרת אמא אילנה. "ברגע שעומרי עבר לגור בארצות-הברית, היה ברור שהמתכונים של רטבי המקרונים המשפחתיים הולכים איתו. מי שמבשל לו את המקרונים לפי המתכונים שלי, הוא בחור ישראלי בשם יאיר, שיש לו מסעדה בקרבת הבית של עומרי. פעמיים בשבוע יאיר מתייצב בבית בו גרים עומרי ואיתן, אחיו, ומצייד את המקרר בקופסאות עם אוכל ישראלי שהילדים רגילים לאכול בבית. רוב הקופסאות מכילות רטבים של פסטה וספגטי מבושל. עומרי ואיתן מחממים ואוכלים‭."

     

    ‬איזה רוטב עומרי הכי אוהב?

    "את הרוטב של 4 גבינות. זה מתכון שלמדתי להכין מאמא שלי, שהיא ספרדייה. המקרוני גבינות, שלפעמים היא הייתה מבשלת במחבת ולפעמים אופה בתנור, היה המאכל המסורתי של יום חמישי, שזה יום שלא היה בו עוף או בשר. אז היינו מתחננים אליה שתכין לנו את המקרוני הזה. אני משתמשת בכל סוג של גבינה שיש בבית, ולפעמים מוסיפה גם פרמזן. יוצא מעדן‭."‬

     

    וכשאת מגיעה אליו לביקור את מכינה לו את זה שם?

    "ודאי. זה הדבר הראשון שאני מכינה לו. הוא אוכל את המקרונים פעמיים ביום - פעם אחת בבוקר אחרי שהוא חוזר מהאימון, ופעם שנייה אחרי שהוא קם ממנוחת הצהריים,

    צוחקת. "הוא מגוון ברטבים. פעם גבינות, פעם בולונז. אין לו ברירה. הגוף שלו חייב להחזיק 85 משחקים שוטפים, ובנוסף משחקי ליגה, משחקי אימון, ליגת קיץ ומשחקי נבחרת ישראל. זה יוצא מעל 120 משחקים בשנה. הגוף שלו חייב להחזיק את עצמו עם פחמימות, וחייב לאכול נכון והרבה. אצלי בבית כולם ספורטאים, גם אביב, הבת הקטנה, ‭,17‬ היא שחקנית נבחרת ישראל בכדורסל ואני חייבת-חייבת לבשל פסטה כל הזמן‭."‬


    (צילום: יהודית הופמן) 

     

    "אשתו של קובי פולנייה, אבל מתקדמת לא רע בבישול"

    שרית פרץ, אמא של קובי, מעידה כי למרות גילה המתקדם, היא אינה מוותרת על בישולים מסורתיים. "אני כבר בת ‭,70‬ אבל אני לא מתעצלת ומפנקת את כל המשפחה באוכל מסורתי של בית. יש לי 10 ילדים, 37 נכדים ו‭13-‬ נינים, שיהיו בריאים. הבת הגדולה שלי בת 54 וגרה איתי, קובי הוא הכי קטן. הילדים אוהבים כל מה שאני מבשלת, במיוחד את הדגים המבושלים של יום שישי. אנחנו לא מוותרים על הדגים האלה‭."‬

     

    ומה קובי אוהב?

    "קובי חולה על הדגים שלי. דווקא קציצות דגים הוא לא אהב, אבל לימדתי את אשתו להכין לו, ועכשיו הוא מסתדר עם זה. היא פולנייה, אבל דווקא מתקדמת לא רע בבישול. בהמשך אני גם אלמד אותה את המתכונים המורכבים יותר שאני מכינה, כמו ארטישוק ממולא, טלה בתנור, לשון, צלעות עם פירות יבשים. אני מבשלת מה שהילדים מבקשים ואוהבים‭."‬

     

    מה את מבשלת לקובי כשאת רוצה לפנק אותו?

    "האמת? כשהוא רוצה להתפנק הוא הולך למסעדה". ‬

     

    דגים מבושלים

    מתכון של שרית פרץ, אמא של קובי

     

    המרכיבים:

    3 דגי בורי חתוכים לפרוסות

    1 גמבה אדומה פרוסה לרצועות

    2 ראשי שום מפורקים לשיניים

    צרור כוסברה פרוסה

    2 כפות פפריקה (מתוקה או חריפה)

    1 כף כורכום

    1 כף מלח

    3/4‬ כוס שמן


    (צילום: יהודית הופמן) 

     

    אופן ההכנה:

    1. מפזרים את רצועות הגמבה בתחתית סיר רחב ושטוח, עליהן מניחים את פרוסות הדגים ומפזרים ביניהן את שיני השום, המלח, הכורכום והכוסברה הקצוצה.
    2. יוצקים לסיר כוס מים. יוצקים שמן לכוס ומערבבים בה את הפפריקה.
    3. יוצקים את השמן והפפריקה על הדגים. מבשלים על אש נמוכה וכל מספר דקות יוצקים מהנוזלים שבתחתית הסיר על הדגים. מבשלים עד שרוב הנוזלים מצטמצמים.

     

    עוף עם שעועית ירוקה

    מתכון של מרסל טייב, אמא של נינט

     

    המרכיבים:

    1 שקית שעועית ירוקה קפואה

    5-4‬ כרעי עוף

    1 עגבנייה

    1 בצל

    1/4 כפית כורכום

    1 כף אבקת מרק

    מלח

    שמן לטיגון

     

    אופן ההכנה:

    1. מחממים שמן בסיר ומטגנים בו את הבצל. שוטפים את השעועית ומוסיפים לסיר.
    2. חותכים את העגבנייה לקוביות, מוסיפים לסיר ומתבלים במלח, כורכום ואבקת מרק.
    3. מסדרים את העוף על השעועית בשכבה אחת ומכסים במים (כוס-כוס וחצי‭.(‬
    4. מכסים את הסיר ומבשלים על אש גבוהה. לאחר שהנוזלים רותחים ומחלישים את האש ומבשלים עד שהנוזלים מתאדים.

     

    מקרונים ב-4 גבינות

    מתכון של אילנה כספי, אמא של עומרי

     

    אפשר לגוון עם הגבינות, תלוי מה יש בבית. אפשר גם להוסיף פרמזן מגוררת

     

    המרכיבים:

    1 חבילת מקרוני מבושלת לפי הוראות היצרן

    לרוטב:

    5 כפות גבינה לבנה

    200 גרם גבינה בולגרית

    5 כפות גבינה שמנה מכל  סוג

    1/2 גביע קוטג' או גביע שמנת

    1 ביצה

    מלח ופלפל

     

    אופן ההכנה:

    1. מערבבים בקערה גבינה לבנה, גבינה בולגרית, גבינה שמנה, קוטג' או שמנת, ביצה ומלח.
    2. מכניסים לקערה את המקרוני המבושל ומערבבים היטב עד שכל האיטריות עטופות ברוטב.
    3. מעבירים את האטריות למחבת עם מעט שמן, עד שהמקרונים הופעים להיות פריכים (אפשר בתום הבישול להעביר לסיר ולאפות בתנור כחצי שעה).

     

    מרק שצ'מנדי

    מתכון של צילה מיכאלשווילי, אמא של שלום

     

    המרכיבים:

    ‭1/2‬ קילו בשר בקר

    ‭1/2‬ קילו גרונות הודו

    ‭3/4‬ כוס אורז שטוף

    1 פלפל ירוק חריף

    1 כף גדושה רסק עגבניות

    1/2 כף תמרהינדי

    2 בצלים בינוניים

    3 שיני שום

    1 כפית פפריקה מתוקה

    חופן גדול מכל אחד מהירקות הבאים: כוסברה, פטרוזיליה, שמיר וסלרי

    3 עלי דפנה

    ‭1/2‬ כפית ציפורן טחון

    מלח

    שמן


    (צילום: יריב כץ)

     

    אופן ההכנה:

    1. מרתיחים בסיר עם מים את הגרונות והבשר. מסננים, שוטפים היטב ומכניסים לסיר עם 5 ליטר מים, כך שיגיעו עד ל-‭3/4‬ מגובהו של הסיר.
    2. קוצצים את הבצלים והפלפל הירוק, ומוסיפים להם את שיני השום, המלח, הפפריקה ו‭3-‬ כפות שמן. מערבבים הכל יחד לעיסה אחת ומוסיפים לסיר הבשר.
    3.  מוסיפים לסיר את האורז, רסק העגבניות והתמרהינדי, ומבשלים שעה וחצי.
    4.  טוחנים בבלנדר את הכוסברה, הפטרוזיליה, השמיר והסלרי. מוסיפים את התערובת לסיר.
    5.  מוסיפים את עלי הדפנה והציפורן. מבשלים עוד חצי שעה. טועמים ומתקנים תיבול.

     

    מתכונים מדור לדור

    כל מי שנפרד מאמו לנצח יודע, שיחד עמה נעלמו גם מתכוניה האהובים. אותם מאכלים שהמשפחה התכנסה סביבם בחגים ובימי שגרה, מנות שהיו חלק בלתי נפרד מחיי היומיום ומהמסורת הפנימית, מאכלים אותנטיים שאף אחד כבר לא טורח להכין. ספר מתכונים משפחתי יכול להיות אוצר של ממש, הנצחה של מורשת קולינארית. בשנה האחרונה מתוספים עוד ועוד אתרי אינטרנט, המציעים לגולשים לכרוך את מתכוני המשפחה לספר, שינציח את מאכליהם המסורתיים. עם האתרים הללו נמנים Ebook, Pixit, ואליהם הצטרף באחרונה גם אתר בישולים‬ של אסם, שיצא עם פרויקט "ספר המתכונים של אמא‭."‬ אפשר להזמין את הספרים הביתה ‭50)‬ שקל לספר בן 36 עמודים‭,(‬ ואפשר גם להעלות את המתכונים באתר, מה שמאפשר הצצה למטבחים שונים ומגוונים.

     

    את ספרי המתכונים המלאים של אמא של נינט טייב, קובי פרץ, עומרי כספי ושלום מיכאלשווילי ניתן למצוא בפרוייקט "ספר המתכונים של אמא" באתר בישולים.

     

     

     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    אוהבת דגים. נינט טייב
    צילום: עידן הובל
    שתי מנות מקרונים ביום. עומרי כספי
    צילום: רויטרס
    הולך למסעדה כדי להתפנק. קובי פרץ
    מת על מרק גרוזיני. שלום מיכאלשווילי
    צילום: יוני טובלי
    מומלצים