שתף קטע נבחר
הכי מטוקבקות

    גינה לי חביבה: ירקות ועשבי תיבול ביתיים

    גם אם אין לכם הרבה זמן, כסף או מקום פנוי, פיליס גלזר חושבת שכדאי לכם לשתול כמה עציצים שיניבו ירקות ועשבי תיבול תוצרת בית. הנה כמה טיפים ושני מתכוני צנונית טרייה

    אחד הדברים שאני הכי אוהבת באביב, מלבד מזג האוויר הנעים כל כך, הוא לראות את התחדשות הטבע בכל פינה, במיוחד בחצר הקטנה סביב הבניין שלי. פעם הייתי מטפחת את האיזור: שנים גידלתי ירקות כמו חצילים, ברוקולי, פלפלים ושפע של עשבי תיבול. אפילו גידלתי עצי פרי כמו תאנה, לימון ותפוז בעציצים. ואז הגיע השכן מצרפת, שטען שצריך לקנות ירקות בסופר (כי זה פרימיטיבי לגדל לבד) ושלח לי מכתב מעורך דין עם דרישה להחזיר את החצר למצב הקודם - מוזנח.

     

    כנראה שהוא לא קרא את ההיסטוריה של העיר תל אביב, שהייתה אמורה להיות "עיר-גנים" כשהיא נוסדה. אך לאט לאט, במשך השנים, אנשים שכן טרחו לטפח גינת ירק סביב הבית נחשבו לכפריים, תמהוניים או פרימיטיביים, ואת כל האדמה הקולקטיבית אנחנו מבזבזים על עצי ופרחי נוי. יפים אמנם, אך זוללי מים.

     

    לא הגיע זמן לחזור בתשובה אקולוגית?

    לא צריך הרבה כסף בכדי להפוך את החצר, המרפסת או אפילו החלון המואר, לפינת חמד שתוקדש במיוחד, אך לא רק, למזון טרי תוצרת בית. עכשיו בדיוק העונה.

     

    • אם אתם מתעצלים, או מעוטי תקציב, השרישו גלעין אבוקדו (תוקעים כמה קיסמים בגלעין ע"מ שהוא יעמוד עם החלק התחתון בכוס מים), חכו בסבלנות ואל תשכחו להוסיף עוד מים לכוס לפי הצורך. עץ אבוקדו לא תקבלו מזה, אבל עציץ מרשים דווקא כן.

     

    • גם בטטה אפשר לגדל באותו אופן בדיוק (רצוי בכלי מזכוכית). היא זקוקה לאור אך תתפתח לעציץ ירוק ויפה. אם יש לכם חתול בבית יש להקפיד להוסיף לכלי מים, כי החתולים נורא אוהבים לשתות מהכלי. 

     

    • הפכו קופסאות שימורים ופלסטיק לעציצים: שטפו היטב ועשו חורים בתחתית לניקוז. אפשר גם לבקש ממסעדות בשכונה את הפחים הגדולים שהם קונים לשמן. כאשר הם ריקים, מורידים את המכסה עם פותחן קופסאות ויוצרים חורים בתחתית. פחים גדולים אידיאלים לגידול ירקות.

     

    • במקום לזרוק לפח, הפכו מגשי קל-קר (מקניית בשר, דגים, עוף, ירקות) לתחתיות עציצים.

     

    • קנו זרעים אורגניים בחנויות טבע או במשתלות. הכי מהר זה לגדל צנוניות או בצל ירוק, אך עשבי תיבול כמו מרווה, בזיליקום, פטרוזיליה וכו' הם מאוד שימושיים. נסו גם תערובת זרעים ל"צמחי תה" – (תוצרת אורגניגן) הכוללת בתוכה גם את הצמח הממתיק - סטיביה.

     

    • אם רוצים לגדל ירקות, רצוי להכין מהזרעים שתילים קטנים ולשתול בעציצים קטנים (כמו מכל קטן ליוגורט או קוטג') ולחכות עד שהם חזקים לפני ששותלים באדמה או בעציץ גדול.

     

    • השתמשו בדשן אורגני על בסיס אצות ים או נוצות עופות (נשמע איכס אבל הן מאוד עשירות במינרלים).

     

    • אל תשכחו הדברה ביולוגית, שאינה רעילה לצמח וגם לא לאדם. אפשר אפילו לרסס ואז לשטוף ולאכול. לא צריכים לחכות, ולא מרעילים את הסביבה ואת הילדים. רק המזיקים. הדברה ביולוגית עשויה בעיקר מצמח עץ התה, שום או עץ הניים (סוג של אזדרכת). דוגמאות: "זהר נוי" מוצר על ידי קיבוץ דליה ו"אימורקס" של חברת ביומור נגד פטריות, קימחון, חילדון וכשותית.

     

    צנון מבושל? יש דבר כזה

    הצנון הוא דל קלוריות (14-17 קלוריות ב-100 גרם) ומקור טוב לאשלגן, אבץ, סידן, ניאצין (3B ), חומצת פולית (6B ) וגם ויטמין C. ברפואה אלטרנטיבית, משמשים החומרים הפעילים בצנון כסיוע לייבוש ליחה, סילוק אבנים מהלבלב, משתנים ומנקי כליות, מסייעים נגד כאבי גרון וניקוי סינוסים. האנזימים בצנון מסייעים להפקת מיצי קיבה, יעילים במיוחד כאשר אוכלים עמילנים כמו דגנים, תפוחי אדמה ופסטה. יש הטוענים שאכילה סדירה של צנון עוזרת למנוע דלקות ויראליות, שפעת ואפילו נזלת.

     

    הידעתם? את צנון גם אפשר לבשל, ובעיקר צנונית: מנקים ומאדים 8-12 דקות. הן הכי טעימות עם קצת חמאה מומסת או רוטב קרמי על בסיס שמנת 15% או שמנת סויה 5%. את העלים הירוקים של הצנון אפשר להוסיף למרק, ואת הצנון עצמו אפשר לגרר ולהוסיף לסלט כרוב.


    (צילום: ירון ברנר)

     

    סלט צנונית

    אפשר לגוון את הסלט הזה בהרבה דרכים: מוסיפים ויניגרט במקום החומץ ומיץ הלימון, מוסיפים עשבי תיבול, במיוחד שמיר. מערבבים כמויות שוות של צנון ומלפפון מקולף: שמים את הצנון והמלפפון בשתי קערות שונות ומוסיפים את המרינדה. מסננים ומוסיפים שמיר טרי ותערובת של שמנת חמוצה 8% או יוגורט עשיר כמו הבופאלו. ניתן להוסיף שום כתוש ומלח לסלט. עוד אפשרות היא להוסיף בצל ירוק או בצל אדום קצוץ ושמנת חמוצה 8% או יוגורט.

     

    הסלט הבסיסי:

    3-4 כפות מיץ לימון או חומץ בן יין

    1 כפית סוכר דמררה

    1 כף מלח , עדיף מלח ים

    4 כוסות צנוניות פרוסות דק

    פלפל שחור לפי הטעם

     

    אופן ההכנה:
    1. מערבבים חומץ , סוכר ומלח ומערבבים עם הצנונית. משאירים בצד במשך שעה.
    2. מסננים ומוסיפים פלפל שחור.

     

    צנוניות עם פטה, נוסח יוון

    אפשר גם להשתמש בתערובת למילוי פיתות קטנות או רגילות מקמח מלא

     

    המרכיבים:

    4 כוסות צנוניות פרוסות דק

    250 גרם גבינת פטה מפוררת

    חופן זיתים שחורים פרוסים (לא הכרחי)

    1/3-1/2 כוס בצל ירוק קצוץ (לבן וירוק)

    1/4 כוס או יותר עלי נענע קצוצים

    לוויניגרט לימון:

    1 שן שום כתושה

    1/4 כפית מלח

    2 כפות מיץ לימון

    1/4 כפית חרדל דיג'ון

    9 כפות שמן זית

     

    אופן ההכנה:
    1. מערבבים את כל החומרים לסלט ביחד.
    2. הרוטב: שמים את המרכיבים בקערה ומערבבים עם מטרפה ידנית.
    3. יוצקים על התערובת ומעמידים בצד לפחות 30 דקות לפני ההגשה.

     

    דברים שאהבתי השבוע

    • אולי אנחנו משוגעים, אבל כל הבית שלי מת על מצה ביצים. אפילו ביקשתי מהמכולת לשמור לי שתי קופסאות לאחרי החג. מצה ביצים עם גהי (חמאה מזוככת) ביתי ומלח זה פשוט חלומי.

     

    • הגיעו אלינו חברים מברזיל וביקשו לארוחה אחרונה בארץ, אוכל ערבי אמיתי. מה עושים? נסענו למסעדת אל-באבור (מול אום אל פחם) והתמוגגנו מהאוכל עשיר הטעם. סלטים מיוחדים על בסיס עשבי בר, תבשילי כבש ואחרים. גורמה ממש. גם הכנאפה עם גבינת העזים הביתית ובלי צבעי מאכל הייתה נפלאה. תענוג אמיתי, בלתי נשכח וגם יקר.

     

    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    צילום: אייל בירנברג
    עציץ בזיליקום
    צילום: אייל בירנברג
    עציץ פטרוזיליה
    צילום: ויז'ואל/פוטוס
    אבוקדו ירקות
    צילום: ירון ברנר
    מומלצים