שתף קטע נבחר

סין בגירעון מסחרי של 7.24 מיליארד דולר

האם העלייה המטאורית של הכלכלה הסינית מתחילה להתאזן ולנוע בפסים שפויים יותר? בחודש מרס האחרון, לראשונה מזה שש שנים, ייצאה סין פחות משייבאה. הגירעון המסחרי לחודש מרס עמד על 7.24 מיליארד דולר אך בכירים בכלכלה הסינית מרגיעים "זהו גירעון חיובי שנובע מצמיחה"

מנתונים של המכס בסין, עולה כי כלכלת סין סיימה את חודש מרס 2010 בגירעון מסחרי של 17.24 מיליארד דולר. הגירעון המסחרי האחרון שנרשם בכלכלה זו, הנחשבת לצומחת ביותר בעולם, היה 2.26 מיליארד דולר - באפריל 2004.

 

היקף הייבוא והייצוא בסין עמד בחודש האחרון על 231.5 מיליארד דולר, עלייה של 42.8% מהחודש המקביל ב-2009. הגירעון הכבד מגיע לאחר חודשיים של עודף מסחרי בהיקף של 21.8 מיליארד דולר. 

 

זהאנג יוהשנג, יו"ר רשות המכס בסין, תולה את הגירעון בעליה החדה שנרשמה בייבוא הסחורות לסין מאז תחילת השנה. "זהו גירעון חיובי", אמר זאהנג בראיון לטלוויזיה בסין, "שכן הוא נובע מגידול חד של הייבוא והייצוא גם יחד". לדברי זאהנג, הגירעון הוא זמני ונובע התאזנות הכלכלה העולמית וצמיחה מחודשת שלה לאחר שנתיים של מיתון.

 

מאזן המסחר של סין מול גוש האירו עמד על 7 מיליארד דולר לטובת סין כאשר מאז תחילת השנה עמד העודף המסחרי מול אירופה על כמעט 30 מיליארד דולר. 

 

רק הבהוב קטן על הרדאר

הגירעון המסחרי בסין צפוי להקל במעט את הלחץ שמפעילה ארה"ב על המתחרה הגדולה שלה, להעלות את ערכו של המטבע המקומי (היואן). דיפלומטים וכלכלנים בארה"ב טוענים מזה זמן רב שממשלת סין מונעת במכוון מהמטבע שלה להיסחר בתנאים הוגנים ולעלות בערכו. בכך, טענו המבקרים, מחלישה סין את כושר התחרות של כלכלות אחרות ומעודדת ייצור על אדמתה.

 

אך שר המסחר של סין, שן דמינג, תיאר את הגירעון של מרס כ"הבהוב קטן על הרדאר קלה" והתעקש כי כוחות השוק הם אלה שמשפיעים על התנודות במאזן המסחר ובערך היואן, ולא התערבות הממשלה. "על סין להיערך לשינויים בלתי צפויים בתנאי המסחר בעולם", אמר דמינג. 

 

מנגד, התריע סגנו ל דמינג, יי סיאוזון, כי קיימת אי וודאות גדולה בכלכלה הסינית. "אנחנו מאוד מודאגים" אמר סגן שר המסחר, "הביקושים בעולם עדיין נמוכים וחלה עלייה בפרוטקציוניזם שפוגעת בכושר התחרות". סיאוזון ציין כי על סין להמשיך ולשמור על שער חליפין נמוך של המטבע המקומי שלה כדי למנוע החרפה של הגירעון המסחרי.

 

עם זאת, הנתונים שמגיעים מסין עדיין מעידים על כלכלה אשר עושה צעדי ענק לקראת הפיכתה לגדולה והמשפיעה ביותר בעולם. גם בחודש מרס שהסתיים בגירעון, רשמה סין עודף מסחרי של כמעט 10 מיליארד דולר מול ארה"ב - שנחשבת עדיין לכלכלה הגדולה בעולם. אך גם בזירה זו ניתן לראות נסיגה סינית. על פי נתוני המכס הסיני, שיעור הייבוא של מוצרים מארה"ב עלה ב-43%, כמעט פי שניים משיעור העלייה בייצוא מסין לארה"ב.

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מכרה פחם בסין
צילום: רויטרס
מומלצים