אלרגי לחתול? זה לא בגלל הפרווה: 8 מיתוסים
אלרגיות אינן מתפרצות בגלל מתח נפשי, הן יכולות לפרוץ בכל גיל, לפרווה של החתול או הכלב אין כל קשר לאלרגיה וגם: האם החיסון להן לא יעיל כפי שנהוג לחשוב? פרויקט האלרגיה הגדול - כתבה שנייה בסדרה
1. אלרגיות הן פסיכוסומטיות?
אלרגיות אינן מתפרצות בגלל מתח או מצב נפשי. המתח יכול להגביר את הסבל, ומצב נפשי לא טוב עלול לגרום לעוצמת חוויה קשה יותר, אך לא לאלרגיה קשה יותר.
2. כשמתבגרים מתגברים?
גילו של האדם משפיע על האיבר שבו תתבטא האלרגיה, אך לא על הופעתה. כך למשל, אצל תינוקות האלרגיה מתבטאת בעיקר בעור, מאוחר יותר מופיעות אלרגיות למזון כמו חלב וביצים, ואחרי גיל ארבע מופיעות האלרגיות בדרכי הנשימה (ברונכיט, אסתמה). עם זאת, עוצמת התופעות האלרגיות פוחתת מעל גיל 50־60.
פיספסתם את שתי הכתבות האחרות בסדרה?
- איפה מסתתרים מחוללי אלרגיה ואיך להיזהר מהם
3. אלרגיות פורצות עד סוף גיל הנעורים ולא אחר כך
אלרגיה יכולה לפרוץ בכל גיל. גרעין האמת מצוי בטענה שאלרגיות נשימתיות נוטות להתפרץ בגילאים צעירים. עם זאת, אלרגיות המתבטאות בבעיות עור יכולות לפרוץ
4. חיית מחמד קצרת פרווה לא תגרום לאלרגיה
בניגוד למה שמקובל להאמין, אורך הפרווה אינו מעיד בהכרח על רמת האלרגניות של בעל החיים, וכלב נקניק קירח יכול לעתים לעורר בבעליו אלרגיה בדיוק כמו פודל שעיר. האלרגיה היא בדרך כלל לקשקשי העור, לשתן או לרוק (אצל חתולים).
5. מעבר לעיר אחרת יפתור את בעיית האלרגיה
רוב האלרגיים רגישים ליותר מגורם אחד, וגם אם ישאירו מאחוריהם את עצי הברוש, מערכת החיסון שלהם ודאי תמצא עצי זית במשכנם החדש. עם זאת, אסתמטיים הרגישים להפרשות קרדית אבק הבית עשויים לחוות הקלה אם יעברו לאזורים יבשים.
6. אם מונעים חשיפה לאלרגנים בגיל צעיר, הסיכוי לאלרגיה פוחת
טענה זו שנויה במחלוקת. פעם האמינו שאכן צריך לשמור על תינוקות מכל משמר שלא יפגשו בקרדית אבק הבית, בבוטנים או בברושים בגיל צעיר, מתוך אמונה שאם יפתחו אלרגיה בגיל צעיר, לא יוכלו להיפטר ממנה אחר כך. אלא שכיום מצטברות יותר ויותר הוכחות שייתכן שהדבר הפוך ושחשיפה מוקדמת דווקא מרגילה את הגוף לאלרגנים ומחסנת. הסוגיה אינה ברורה כרגע.
7. החיסון נגד אלרגיה אינו יעיל?
75% מהאנשים שנוטלים חיסון (אימונותרפיה) כזה חווים שיפור משמעותי בתסמיני האלרגיה, שיפור באיכות החיים וירידה בצריכת התרופות.
8. אכילת דבש דבורים מחסנת?
על אף הרציונל ההגיוני לכאורה שלפיו דבש הדבורים המופק מאבקנים חושף את הגוף בצורה עקיפה ומתונה לאבקנים – אין ממש בטענה זו. גם אכילת פולן (המופק מהאבקה) אינה מחסנת.