שתף קטע נבחר

זירת הקניות

להיפטר מיתושים בלי כימיקלים

עם בוא הקיץ נלחמות הרשויות בזחלי היתושים בעזרת ענני כימיקלים. כולם חוקיים ומרוססים מכוח רישיון המשרד להגנת הסביבה, אך עדיין מדובר ברעלים כמו זרחנים אורגניים, פריתרואידים ופחממנים כלוריים. חברה ישראלית מייצרת חומר הדברה ידידותי לסביבה (ולא ליתוש) - אך מעטים מדי עושים בו שימוש

לפני כמה חודשים זכתה חברה ישראלית במכרז בינלאומי של ממשלת טורקיה, בהיקף של מיליוני שקלים, להדברת יתושים באזור איזמיר ודרום טורקיה. העסקה כללה שיווק חומרי הדברה ידידותיים לסביבה וביצוע ההדברה במטוסי ריסוס.

 

החומר שנרכש הוא חומר הדברה ביולוגי ששמו "בקתוש"‭,'‬ המיוצר על ידי "ביו-דליה" - חברה פרטית שיושבת בקיבוץ דליה ומספקת חומרי הדברה ביולוגיים למדינות רבות בעולם, אך מעט מאוד לישראל.

 

למה בעצם? אולי כי רוב המדבירים בארץ, המתפרנסים מהדברה בבתים פרטיים ובבנייני ציבור, נוהגים להשתמש בחומרים זולים ככל האפשר. אולי כי הרשויות המקומיות מעדיפות לתת פרנסה לתברואנים המקורבים לצלחת, המרססים את מקווי המים לא רק בחומרים זולים יותר - אלא גם רעילים יותר.

 

נכון, מדבירים אלה מגובים ברישיונות מטעם המשרד להגנת הסביבה ופועלים כחוק. נכון גם שהם פוגעים ביתושים ובזחליהם. אבל באותה הזדמנות הם פוגעים גם בבריאות התושבים ובסביבה כולה. מאחוריהם עומדות, מן הסתם, ענקיות כימיקלים שיודעות כיצד לשווק את מוצריהן.

 

הצצה בחומרים שבהם משתמשות הרשויות נגד היתושים מלמדת מה כוללים החומרים המאושרים כחוק: זרחנים אורגניים, העלולים להשפיע על מערכות העצבים; קרבמטים, המסוכנים לבעלי חיים; פחמימנים כלוריים, הנספגים בגוף ועלולים לפגוע במערכת העצבים המרכזית; פריתרואידים, הרעילים מאוד לדגים ולדבורים, ולבני האדם ובעיקר לתינוקות הם עלולים לגרום גירויים בעור. הפריתרואידים, אגב, נמצאים גם בתרסיסים הביתיים דוחי היתושים.

 

לעומת כל הרעל הזה, אפשר היום לרסס מקווי מים בחומרים ביולוגיים, המאושרים גם הם על ידי המשרד להגנת הסביבה. "הדברה ביולוגית משתמשת באויבים הטבעיים של זחלי יתושים, כמו חיידקים מיוחדים, חסרי חוליות טורפים, צמחי מים ומיני דגים הניזונים מזחלי יתושים‭,"‬ מסביר אייל ברק, סמנכ"ל "ביו-דליה".‬ החברה משווקת את התכשיר "בקתוש" גם לצרכן הפרטי, ובעזרתו ניתן לרסס בריכות, גינות, עציצים ואפילו אגרטלים המהווים מקום קינון נוח לזחלי יתושים.

 

בדקנו ומצאנו, כי זו החברה היחידה המציעה נשק ידידותי נגד צאצאי היתושות. חבל שבארץ רק מעטים משתמשים בבית בהדברה ביולוגית נגד זחלי יתושים, ורק שתיים-שלוש רשויות נעזרות בה. עכשיו, עם בוא הקיץ, נלחמות הרשויות בזחלים בעזרת ענני כימיקלים, כאשר לרשותן עומדים חומרים ידידותיים יותר לסביבה ולאדם.

 

אגב, למלחמה המתישה נגד הטיגריס האסייתי, יתוש מסוכן שעלול להעביר מחלות, התגייסו גם שני תיכוניסטים: מיכאל רסובסקי ורוני לבון מתיכון "סולם צור" בקיבוץ גשר הזיו. השניים השתתפו בתחרות מדענים ומפתחים צעירים ‭,2010‬ שמקיים מוזיאון המדע ע"ש בלומפילד בירושלים, בחסות חברת אינטל.

 

הם חברו לחוקר ד"ר גיל סתיו, ומצאו שאפשר להדביר זחלי יתושים על ידי פיזור מלכודות נחושת במקומות של מים עומדים. "בקיבוץ כברי חילקו מלכודות נחושת כאלה לחברים והן קטלו את ביצי היתושות‭,"‬ מספרים השניים. "אנחנו מקווים שנוכל לפזר מלכודות ביישובים נוספים, ולהפחית משמעותית את כמות הריסוסים‭."‬ למרות שנחושת אינה נחשבת כאמצעי ביולוגי, אין ספק שהיא עדיפה על ריסוס המוני, שפוגע בסביבה ובמקורות המים, ולכן לא נותר אלא לאחל להם הצלחה.

 

  • המדור מתפרסם במוסף "זמנים בריאים" של "ידיעות אחרונות"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אפשר להילחם בלי לפגוע בסביבה
צילום: צביקה טישלר
פעם ריססו בדי.די.טי
צילום: לע"מ
יתוש
צילום: רויטרס
מומלצים