שתף קטע נבחר

סוף עונה: כ-50 אלף כלבי ים ניצודו השנה בקנדה

מיעוט בקרח יציב, חרם אירופאי על סחר במוצרים שמקורם ביונקים הימיים ודרישה נמוכה לפרוות, הביא לשלל נמוך מהצפוי בקנדה. ניצודו כ-50 אלף כלבי ים מתוך מכסה מותרת של 330 אלף חיות. "הציידים לא אוהבים שאנחנו מצלמים אותם ומראים את המעשים שלהם לכל העולם", אומרת ל-ynet פעילה למען בע"ח שתיעדה השנה את הציד העונתי

עונת ציד כלבי הים השנתית בקנדה מתקרבת לסיומה לאחר חודשיים בלבד. נראה כי השילוב בין אחד החורפים החמים ביותר שידעה קנדה שגרם למיעוט בשטחי קרח יציבים, לחרם שהטיל בשנה שעברה האיחוד האירופאי על סחר ושיווק מוצרים שמקורם בכלבי ים, הביאו לכך שכ-6,000 ציידים בקנדה נותרו כמעט ללא תעסוקה לאחר שלא מצאו קונים לפרווה. התוצאה: עד כה ניצודו כ-50 אלף כלבי ים בלבד.

 

בממשלת קנדה הכריזו בחודש שעבר על העלאת מכסת הציד המותרת ב-50 אלף, דבר שאמור היה לאפשר לציידים לצוד 330 אלף כלבי ים ממינים שונים (אפורים והארפ). למרות מזג האוויר הקר, פעילים מארגונים מובילים למען בעלי חיים בקנדה ובארה"ב הגיעו כדי לתעד את מעשי הציד.

 

"הציידים לא אוהבים שאנחנו מצלמים אותם ומראים את המעשים שלהם לכל העולם", אומרת בראיון טלפוני מיוחד ל-ynet, רבּקה אלדוורת', מנהלת השלוחה הקנדית של "האגודה ההומאנית בארה"ב" (HSUS) , אחד הארגונים הגדולים בעולם למען זכויות בעלי חיים.

 

ב-11 השנים האחרונות היא מתעדת מקרוב את ציד כלבי הים בקנדה וחזתה במראות קשים של ציידים שמכים למוות גורי כלבי ים ופושטים אותם בעודם בחיים. גם השנה היא הובילה סיורים באזורי הציד וחזרה עם תמונות קשות לצפייה.

 

אזהרה: תמונות קשות לצפייה! 

 

"הציידים הופכים לאכזרים מדי שנה ושנה"

לדבריה, המיעוט בקרח יציב גורם לכך שהציידים מסתכנים יותר כשהם יורדים לקרקע הרטובה כדי לצוד את כלבי הים באלות ברזל ולכן הם מעדיפים לירות בהם מרחוק. "כל הקרח סדוק ושבור. זה נוח מאוד לציידים לפלס את הדרך אל כלבי הים. צפינו בהם יורים בגורים, אך לא מצליחים להרוג אותם, אלא רק לפצוע אותם ביריות הראשונות", היא מספרת. "כשהגיעו לתת את המכה הסופית, הם לא טרחו ברוב המקרים לוודא שהחיות היו חסרות הכרה לפני שהיכו או גררו אותן על הקרח ופתחו אותן לרווחה".

 

אם בעבר כדי לתעד את אירועי הציד, נעזרו הפעילים בסירות מתנפחות או בכלי שיט גדולים יותר, נראה כי הפיתרון האידיאלי מבחינתם הוא שימוש במסוק המצוייד במצלמה משוכללת המסוגלת לצלם ממרחקים גדולים. "התקנות לא מאפשרות לנו להתקרב יותר מדי אל הציידים, אז אנחנו נעזרים במצלמה צבאית שמסוגלת להתמקד למרחק של קילומטר", היא מפרטת.

 

התקנות הישנות קבעו כי לציידים מותר להכות את כלב הים בראש ובאלה כדי להביא למותו, אך לאחר שנכסו לתוקף תקנות חדשות לפני כשנתיים, הן מאלצות את הציידים להשלים תהליך בן שלושה שלבים עליו המליץ צוות וטרינרים עצמאי. לאחר ירייה או חבטה בכלב הים, הצייד מחוייב לבדוק מקרוב את עיניו של כלב הים, על מנת לוודא כי הוא אכן מת. אם יגלה שכלב הים עדיין בחיים, יידרש הצייד לחתוך את העורקים הראשים של היונק הימי.

 

אלדוורת' טוענת שכמעט ולא נראו פקחים באזורי הציד שיבטיחו את קיום התקנות. "הציידים רק הופכים לאכזרים מדי שנה ושנה. אחד הרגעים שנחרט בזכרוני השנה היה כשצילמנו גור כלב ים שנורה בפניו, הוא היה עדיין בהכרה וזחל על הקרח, כשהפנים שלו מפורקות לחלוטין והוא זועק מרוב כאבים", היא מגלה. "לציידים שירו בו מרחוק לקח מספר דקות עד שהגיעו והרגו אותו במוט ברזל".

 

צילום: Gray Mitchell - HSI

 

 

מיעוט בקרח יציב - גזר דין מוות לגורי כלבי הים  

כלבי הים זקוקים למשטחי קרח גדולים ויציבים על מנת שיוכלו להתרבות ולהמליט את הגורים. "מיעוט של קרח גורם לטביעה של אלפי גורים, כי האמהות שלהן נאלצות להמליט אותם במים. הקרח מהווה עבורם מקום בו יוכלו לינוק ולהתחזק עד שיוכלו לשחות בכוחות עצמם בים הפתוח", היא מסבירה ומאשימה את ממשלת קנדה שחזתה כי תנאי הקרח הקשים יגרמו לעלייה בתמותה של כלבי הים, אך למרות זאת החליטה להעלות את מכסת הציד השנה לאחת הגבוהות בהסטוריית הציד הקנדית.

 

ממשלת קנדה מנהלת מאבק ממושך נגד האיחוד האירופאי בכל הנוגע להמשך קיומה של תעשיית הציד של כלבי הים. ראש הממשלה וחברי פרלמנט צולמו השנה כשהם ניזונים מבשר של כלב ים, ואפילו בפרלמנט הקנדי הוחלט להוסיף לתפריט השבועי בשר כלב ים לאות הזדהות עם הדייגים. 

 

בממשלה מודים לראשונה מזה 60 שנה כי החרם ומזג האוויר החריג הם הרסניים לתעשיית המקומית. על פי דיווחי סוכנויות הידיעות, פחות מ-50 כלי שיט יצאו מאזור ניופאונדלנד בהשוואה לכ-500 בשנים קודמות. למרות שלציידים היה תמריץ כלכלי גבוה יותר לצאת לציד, מאחר שעל כל פרוות כלב ים הם אמורים לקבל 21 דולר (סכום כפול בהשוואה לשנה שעברה), רק קניין אחד מקומי הביע רצון לרכוש לא פחות מ-15 אלף פרוות מקבוצת ציידים מקומית.

 

"כל צייד באזור שקל לצאת לצוד על הקרח במחירים הללו, אך לא היו קונים", ציינו ברשות המדגה הקנדית, שהעריכה כי תוך מספר ימים, כאשר הדרישה בשווקים תעלה ותגיע ל-15 אחוז מהמכסה, הציד יופסק לחלוטין.

 

בממשלת קנדה משקיעים מאמצים רבים כדי להחיות את ענף התעשייה שנפגע ומכון הפרוות בקנדה עשוי גם לפרסם בקרוב ספר מתכונים לבישול בשר כלב ים. הספר פורסם במקור על ידי האיחוד האירופאי לפני שלוש שנים. כעת התקווה של הציידים תתמקד בשווקים חדשים שייפתחו באסיה, שם לא קיים איסור על סחר במוצרים שמקורם בכלבי ים.

 

אלדוורת', שביקרה השנה בישראל לרגל הדיונים על הטלת איסור סחר וייצור של פרוות בעלי חיים, סבורה כי דווקא להצעת החוק המקומית יכולה להיות השפעה גדולה בעולם. "החרם בישראל הוא כה חשוב, כי כל מדינה שתטיל חרם על כך, תעזור בסופו של דבר לשים קץ לציד של כלבי הים בקנדה", היא מעריכה.

 

האם הפגיעה בפרנסת הציידים מובנת לפעילים? אלדוורת' סבורה כי אפשר להשקיע בפיתוח אלטרנטיבות אחרות בקהילה, במיוחד בתיירות אקולוגית. "יש כבר שינויים בקרב קהילות קטנות במדינה, שהתפרנסו מציד והיום הבינו שצפייה בכלב ים חי משתלמת לכלכלה המקומית הרבה יותר מציד. זה מושך תיירים מכל העולם שבאים לצפות בכלבי הים בסביבתם הטבעית", היא מסכמת. "התעשייה נחלשה וייקח לה כמה שנים להתאושש. זה הזמן שלנו לשים לה סוף, כי אם נחכה, היא תחזור למימדיה הטבעיים ואנו נצטרך להשקיע שוב עשורים רבים כדי לסגור אותה אחת ולתמיד".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הציידים בפעולה. השתתפות נמוכה השנה
צילום: Gray Mitchell - HSI
רבּקה אלדוורת' ליד פגר של גור כלב ים
צילום: Michelle Riley - HSUS
מיעוט בקרח יציב. אלפי גורים יטבעו למוות
צילום: Gray Mitchell - HSI
מומלצים