שתף קטע נבחר

פישר הותיר את הריבית ללא שינוי על 1.5%

בנק ישראל מונה את הגורמים העיקריים להחלטה: האינפלציה צפויה לאחר מדד אפריל להיכנס לתוך היעד, תהליך הצמיחה במשק מתבסס אך באופן הדרגתי, וכן ריביות הבנקים המרכזיים נמצאות ברמות נמוכות מאוד וצפויות להישאר כך בחודשים הבאים

נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר, הותיר היום (ב') את הריבית במשק הישראלי ללא שינוי, על רמה של 1.5%. בחודש שעבר העלה בנק ישראל את הריבית ב-0.25% כדי לקרר את שוק הדיור.

 

לפני פרסום הריבית העריכו שמונה מתוך 15 כלכלנים שהשתתפו בסקר של בלומברג, כי הריבית תעלה על רקע העלייה בציפיות האינפלציה והצמיחה. שבעת הנותרים צפו כי הריבית תישאר ללא שינוי.


 

מבנק ישראל נמסר, כי "ההחלטה להותיר את הריבית לחודש מאי ברמה של 1.5% עקבית עם התהליך ההדרגתי של החזרת הריבית לרמה "נורמאלית" שנועד לבסס את האינפלציה בתוך תחום היעד ולתרום להמשך ההתאוששות בפעילות המשק, תוך תמיכה ביציבות הפיננסית. המסלול יקבע בהתאם לסביבת האינפלציה, להתבססות הצמיחה במשק הישראלי והעולמי, לקצב עליית הריבית של הבנקים המרכזיים העיקריים ובהתחשב בהתפתחות שערי החליפין של השקל".

 

הבנק מונה את הגורמים העיקריים להחלטתו החודש: 

 

  • "שיעור האינפלציה ב-12 החודשים האחרונים ירד לרמה של 3.2% ומתחילת השנה ירד מדד המחירים ב-0.9%. בניכוי עונתיות והורדות במיסים העקיפים ובהיטל המים, האינפלציה מתחילת השנה היתה 0.6%. לאחר פרסום מדד אפריל, צפויה האינפלציה בהסתכלות ל-12 חודשים אחורנית, להיכנס לתוך היעד ובהמשך השנה אף לרדת אל מתחת לאמצע התחום".

 

  • "הנתונים שהתווספו החודש ובמיוחד סקר החברות ונתוני סחר החוץ, מחזקים את ההערכה שתהליך הצמיחה במשק מתבסס. יחד עם זאת, על פי התחזית המעודכנת של בנק ישראל תהליך סגירת פער התוצר צפוי להיות הדרגתי.

 

  • "ריביות הבנקים המרכזיים במשקים המפותחים המובילים נמצאות ברמות נמוכות מאוד וצפויות להישאר כך גם בחודשים הבאים. אולם, כמה מהם ממשיכים לצמצם את השימוש בכלים הלא שגרתיים של ההקלה המוניטארית ובכמה בנקים מרכזיים במשקים אחרים מתחילים בתהליך של העלאות ריבית".

 

בהודעת הבנק נמסר עוד, כי "שילוב של האינדיקטורים השונים שנוספו החודש מצביע על שיפור מתון והדרגתי בשוק העבודה. על פי נתונים מנוכי עונתיות של המוסד לביטוח לאומי, מספר משרות השכיר עלה בינואר ב-0.5% ביחס לדצמבר וב-1.9% ביחס לינואר 2009". בנוגע לשוק המט"ח מציין הבנק, כי "מאז הדיון המוניטרי האחרון, שהתקיים ב-25 במרס, ועד 25 באפריל, התחזק השקל מול הדולר ומול האירו ב-0.2% ו-0.9%, בהתאמה".

 

הבנק מסכם, כי "הגורמים הללו תומכים בהעלאה הדרגתית של הריבית. ולכן, לאחר שהועלתה בחודש הקודם הוחלט להותירה ללא שינוי בחודש מאי. בנק ישראל ימשיך לעקוב אחרי ההתפתחויות במשק הישראלי, בעולם ובשווקים הפיננסיים, וישתמש בכלים העומדים לרשותו על מנת להשיג את מטרותיו - יציבות מחירים, עידוד התעסוקה והצמיחה, ותמיכה ביציבות המערכת הפיננסית".

 

התעשיינים והעצמאים מברכים

נשיא התאחדות המלאכה והתעשייה, יהודה אלחדיף, בירך על הותרת הריבית על כנה: "אי העלאת הריבית מוצדקת, ומאזנת בין הצורך לתת עדיפות למדיניות המסייעת לחידוש הצמיחה במשק ובין קיומה של אינפלציה סבירה במשק הישראלי", אמר אלחדיף.

 

לדבריו, "הנזק הגדול לכלכלה האירופאית בעקבות האפר הוולקני, והשפעתו שעדיין אינה ברורה על היצוא הישראלי, חייבו את בנק ישראל להמתין ולהותיר את הריבית על כנה לחודש נוסף לפחות". בנוסף, אמר אלחדיף כי "למרות ההערכות על העלאת ריבית קרובה של הפדרל ריזרב בארה"ב, עדיין קיימת אי וודאות לגבי סימני הצמיחה בארה"ב ומין הראוי שלא להגדיל בינתיים את פערי הריביות בין ישראל לארה"ב".

 

נשיא להב - לשכת ארגוני העצמאים והעסקים, יהודה טלמון, בירך אף הוא על ההחלטה: "אני מברך על החלטת הנגיד שלא להעלות את הריבית לחודש מאי, אך מצר על העלאת הריבית בחודש שעבר, שמצביעה כי נגיד בנק ישראל אינו רגיש לצרכי האשראי של המגזר העסקי במדינת ישראל", אמר טלמון.

 

הוא הוסיף ואמר כי "מסקרים שנערכו עבור להב, עולה כי מצוקת האשראי היא הנושא החשוב ביותר לעסקים הקטנים והבינוניים במדינת ישראל. מדיניות הריבית של נגיד בנק ישראל, שמצאה את ביטויה בהעלאת הריבית בחודש שעבר, מחריפה את מצוקת האשראי ובסופו של דבר פוגעת במגזר העסקי במדינת ישראל. אני קורא לנגיד לשקול מחדש את מדיניות הריבית ואולי אף להוריד אותה לרמות הקיימות בגוש האירו ובארה"ב, לשיעור של 0.5%-0.6%".

 

טלמון אמר עוד: "אנו רואים כי במהלך השנים חלה ירידה משמעותית באחוז העצמאים והיזמים מכלל המועסקים במשק. הדבר נובע מהיעדר מדיניות מכוונת עסקים קטנים ובינוניים והעלאת הריבית בחודש שעבר היא עוד הוכחה לאטימות מקבלי ההחלטות כלפי המגזר העסקי במדינת ישראל".

 

"בנק ישראל פוחד מהעלאת ריבית מהירה"

כלכלן המאקרו אמיר כהנוביץ מכלל פיננסים, מסר בתגובה להחלטת הריבית: "בנק ישראל ממשיך להתמיד בקצב העלאת ריבית מתון, ולאחר שהעלה את ריבית אפריל הוא מותיר את ריבית מאי במקומה. הצורך בהעלאת ריבית עדיין קיים ובעיקר בגלל ציפיות האינפלציה הגבוהות. אך מצד שני, בנק ישראל פוחד מהשלכות של העלאת ריבית מהירה ולכן הקצב צפוי להישאר מתון.

 

"הותרת הריבית החודש הייתה בעיקרה עניין של משחק תזמון, מצד אחד הציפיות האינפלציוניות בשוק גבוהות, אבל בנק ישראל יודע שמדד אפריל הולך להיות מדד גבוה (להערכתנו 0.7%) והוא אולי רצה שיהיה לו כלי להגיב לאחר המדד הגבוה. אם היה מעלה את הריבית החודש, פעם שנייה ברציפות, יתכן מאד שהיה מתקשה להעלות גם בחודש הבא.

 

"אז למה פשוט לא להעלות את הריבית בבת אחת ל-2.5% ולסיים עם זה כבר? בנק ישראל מפחד (והוא לא היחיד). מפחד שהמשבר עדיין לא נגמר, מפחד שהעלאת ריבית תחזק את השקל ותגרום נזק ליצואנים, מפחד להקשות על שיעורי האבטלה לרדת, מפחד שהמשבר ביוון יגיע אלינו ועוד...

 

"בכלל, יתכן, שכשמדובר בהפחתות ריבית, לבנקים מרכזיים יש אצבע קלה מאד על ההדק... במצב הפוך, של העלאת ריבית מוגזמת, הבנקים מוודאים טוב טוב שהנשק נצור, מבחינתם טעות כזאת תעלה בחיי צמיחה ובבלימה מיידית של הכלכלה, רק מאוחר יותר בהשפעות דיפלציוניות".

 

כהנוביץ מציין, כי "לבנק ישראל היו לא מעט סיבות להותיר הערב את הריבית, בניהן עיכוב העלאות הריבית בעולם. בנק ישראל לא מעוניין לפתוח פערי ריביות בין השקל למטבעות אחרים כדי להמשיך ולתמוך בהתאוששות ישראל". מנגד הוא מציין, כי לבנק ישראל היו גם לא מעט סיבות לעלות את הריבית, ביניהן התחממות הציפיות האינפלציוניות וכן עליות המחירים החדות במניות ובנדל"ן בישראל בשנה האחרונה, המגדילות את החשש כי בנק ישראל יוצר בועתיות מחירים.

 

סיבות נוספות שהיו לבנק, לדברי כהנוביץ, להעלות את הריבית היו "נתוני המאקרו החיוביים, בהם בולטת הירידה בשיעור האבטלה והירידה בפער התוצר בעקבות עדכון נתוני הצמיחה לרבעון הרביעי, המאותתים על פוטנציאל גדול להמשך עליות מחירים, מה שדוחק גם הוא בבנק ישראל להקדים תרופה למכה"; כמו כן "החלשות השקל - מאז החלטת הריבית הקודמת נחלש השקל מול 13 מבין 17 המטבעות המובילים בעולם, החלשות זו אפשרה לבנק ישראל, לעלות ריבית מבלי לזעזע יותר מידי את היצואנים, ובמקביל המשיך להחליש את השקל במהלך החודש האחרון ע"י רכישת מט"ח".

 

אסטרטג המאקרו של לידר שוקי הון, רפי גוזלן, מסר: "ניראה כי אחד השיקולים המרכזיים שהינחו את הבנק הם הימנעות מהעלאה רציפה של הריבית. שיקול זה אינו מוצדק לדעתנו ואנו מעריכים כי הבנק החמיץ הזדמנות נוחה להעלאת הריבית ולהפחתה נוספת בציפיות לאינפלציה שהייתה מונעת ממנו העלאות ריבית מיותרות בעתיד".

 

סמנכ"ל השקעות בתכלית בית השקעות, דן רון, העריך כי "השוק תמחר העלאת ריבית של 0.25%. בעקבות החלטת נגיד בנק ישראל להותיר את הריבית במשק על כנה, צפוי מחר תיקון כלפי מעלה באג"ח הממשלתיות וסנטימנט חיובי בשוק המניות". רון העריך עוד, כי "הנגיד ישוב למסלול העלאות הריבית כבר בחודשים הקרובים, לרמה של עד 2.5% בסוף השנה".


פורסם לראשונה 26/04/2010 17:31

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נגיד בנק ישראל סטנלי פישר
צילום: גיל יוחנן
מומלצים