שתף קטע נבחר

הדירוג של ספרד נחתך; מרקל: גוש האירו בסכנה

סוכנות דירוג האשראי S&P חתכה את הדירוג של ספרד, לאחר שחתכה אתמול את הדירוג של יוון ל"תשואת זבל" והורידה את הדירוג של פורטוגל. הכלכלן שניבא את המשבר הכלכלי, נוריאל רוביני: חשש לפירוק גוש האירו. מזכ"ל ה-OECD: המשבר ביוון מתפשט כמו אבולה

סוכנות דירוג האשראי S&P חתכה היום (ד') את דירוג האשראי של ספרד לרמה של AA מרמה של AA+. אתמול חתכה הסוכנות את דירוג האשראי של יוון ל"תשואת זבל" והורידה את הדירוג של פורטוגל מרמה של A+ לרמה של A-.

 

 

בתוך כך הביע נשיא ארצות הברית, ברק אובמה, דאגה לנוכח בעיות החוב הכלכלי ביוון, ואמר כי ממשלו שומר על קשר צמוד עם אירופה בנושא. את הדברים מסר דובר הבית הלבן, ביל ברטון. קנצלרית גרמניה, אנגלה מרקל, אמרה כי יש להאיץ את הדיונים על חבילת הסיוע הכלכלי ליוון, כיוון שהמצב מסכן את יציבות גוש האירו כולו. לדבריה, יוון זקוקה ל-100-120 מיליארד אירו עד סוף 2012.

 

הלוס אנג'לס טיימס דיווח, כי הכלכלן נוריאל רוביני, מי ש"ניבא" את המשבר הכלכלי האחרון, הביע דאגה באשר לגורלו של האיחוד המוניטרי האירופי בעקבות המשבר המחריף בכמה מהמדינות החברות בו. רוביני, שהתארח בפאנל של מכון מילקן בבברלי הילס, אמר כי הוא מודאג מאוד וחושב שהבעיות הכלכליות, וחשוב יותר, הבעיות הפיסקליות המחריפות של ספרד ופורטוגל, עלולות להלום בשווקי האשראי העולמיים ולפגוע בהתאוששות הכלכלית. לדבריו, בעיות אלה הן בעלות פוטינציאל לקרוע לגזרים את האיחוד המוניטרי האירופי לאחר 11 שנים של פעילות.

 

השווקים הכלכליים הגיבו היום בסערה על משבר החובות הממשלתיים באירופה, בזמן שהמתינו למסר ברור מגרמניה, שתסכים לבוא לעזרת יוון השקועה בחובות ותמנע מהמשבר להתפשט למדינות נוספות. השווקים הפנו את עיניהם להודעת הרגעה מהפגישה שערכו בברלין הקנצלרית אנג'לה מרקל, יו"ר קרן המטבע הבינלאומית, דומיניק שטראוס קאהן ונגיד הבנק האירופי המרכזי, ז'אן קלוד טרישה.

 

יו"ר קרן המטבע שטראוס קהאן אמר למחוקקים הגרמנים כי יוון תזדקק ככל הנראה לכ-120 מיליארד אירו (159 מיליארד דולר) בכספי סיוע, כך הודיע דובר המפלגה הירוקה בגרמניה מייקל שורן. עם זאת, בקרן המטבע סירבו להתייחס רשמית לגובה הסיוע הנדרש, וציינו כי הסוגייה טרם הוכרעה.

 

גרמניה מתעקשת על קיצוצים חריפים

שטראוס קהאן קיים את הפגישה בגרמניה לאור התנגדותם של המחוקקים בגרמניה לחבילת הסיוע למדינה, שהוערכה עד כה בהיקפים נמוכים בכ-50%.

 

יוון לא מסוגלת להחזיר את החובות שעליה לשלם ב-19 במאי ללא חבילת הסיוע ממדינות האיחוד וקרן המטבע בסך 45 מיליארד דולר. אבל גרמניה, התורמת הגדולה ביותר לחבילה עם 8.4 מיליארד אירו שהיא אמורה לתרום, מתעקשת שיוון תסכים לתכנית קיצוצים תקציביים חריפה לתקופה ארוכה, לפני שהיא תאשר את חלקה בסיוע.

 

ההחלטה הזו מתפרשת כחוסר רצון ומגדילה את החששות שיוון אולי לא תקבל את הכסף שהיא זקוקה לו כדי להימנע מהתמוטטות כלכלית. ביטול התכנית עלול להוות מכה אנושה למטבע האירו המשותף, ולערער את הבטחון בכלכלות של מדינות נוספות.

 

שר האוצר הגרמני, וולפגנג שוובל, טוען שהחקיקה לשחרור הכסף הגרמני לצורך חבילת הסיוע יכולה לעבור בשני בתי הפרלמנט הגרמניים תוך שבוע, עד לתאריך ה-7 במאי, אם אתונה תסיים את השיחות עם קרן המטבע הבינלאומית ועם האיחוד האירופי במהירות מספקת ותגיע להסכמות.

 

שר החוץ הגרמני, גידו וסטרוולה, הביע גם הוא את המחויבות של המדינה לפתרון ביוון, כשהוא מתעקש כי גרמניה מוכנה לפעול במהירות כדי להגן על האירו, מייד כשיוון תבהיר כי היא תעשה את המוטל עליה. "אנחנו נגן על המטבע שלנו, וזה האינטרס העמוק ביותר של כל אזרח אירופי", אמר וסטרוולה לעיתונאים.

 

בריטניה קוראת להסכים לחבילת הסיוע

במקביל אמר היום מזכ"ל ארגון המדינות המתועשות (ה-OECD) אנחל גוריה, בנוגע להתפשטות המשבר הכלכלי ביוון כי הוא מתפשט כמו אבולה. "זוהי לא שאלה של הסכנה של הידבקות במחלה. ההדבקה כבר התרחשה. זה כמו אבולה. כשאתה מבין שיש לך את זה, אתה חייב לכרות את הרגל כדי לשרוד", אמר גוריה והוסיף כי המשבר, "מאיים על היציבות של המערכת הפיסקלית".

 

שר האוצר של בריטניה, אליסטר דארלינג קרא למדינות גוש האירו להסכים "בדחיפות" לחבילת הסיוע ליוון או להסתכן בהידרדרות נוספת בבטחון המשקיעים בבורסות העולם. דארלינג אמר כי "זה הכרחי לחלוטין" שבעיותיה של יוון יפתרו "במהירות, באפקטיביות ובהחלטיות", הוא הוסיף כי "אם נוכל לפתור את הבעיות של יוון במהירות, זה יחזיר את הביטחון ליותר אנשים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סכנת פירוק? דגלי ספרד והאיחוד האירופי
צילום: רויטרס
מומלצים