שתף קטע נבחר

יועץ שר האוצר: טוב שהבנקים מקבלים על הראש

יועצו הכלכלי החדש של שר האוצר, ד"ר אבי שמחון, אומר כי הממשלה מחפשת פתרון לבעיית שכר הבכירים המנופח: "כך למשל, הבנקים שהעלו עמלות. כשאתה במערכת לא תחרותית אתה צריך לזכור את זה ולהתנהג בצורה אחראית". עם זאת, שמחון מתנגד להגבלת שכר המנהלים עד פי 50 משכר העובדים

"אנחנו מחפשים אמצעים שיגבילו את שכר הבכירים במידה מסוימת, אך מבלי לגרום נזקים גדולים לכלכלה, כי לא ניתן להפסיק את זה לגמרי בלי לגרום לנזקים גדולים", כך אמר הבוקר (ד') יועצו הכלכלי החדש של שר האוצר, ד"ר אבי שמחון, ב"קול ישראל".

 

לדבריו, המערכת הממשלתית "בהתרוצצות גדולה" בחיפושיה אחר פתרון לבעיית שכר הבכירים המנופח במגזר העסקי. "ברמה העקרונית אנשים אלה לא צריכים לקבל משכורות כל כך גבוהות מבלי שהרוויחו אותן", הדגיש שמחון. לדעתי הם לא הרוויחו אותן, כי הם חלק ממערכת קרטליסטית לא תחרותית, לוקחים לעצמם את המשכורות שמתחשק להם לקחת ואחר כך באים לציבור ונוטלים ממנו את הכסף.

 

"כך למשל, הבנקים שהעלו עמלות. כשאתה במערכת לא תחרותית אתה צריך לזכור את זה ולהתנהג בצורה אחראית. אני חושב שבבנקים קצת שכחו את זה. עכשיו הם מקבלים על הראש מהתקשורת ולא רק ממנה, וזה טוב מאד, כי מישהו צריך להזכיר להם את זה. מערכת לא תחרותית היא כמו בית זכוכית, אז אל תזרוק אבנים".

 

עם זאת אמר שמחון, שהוא מתנגד להגבלת שכר המנהלים עד פי 50 משכרם של העובדים הזוטרים, כמו בהצעת החוק של הח"כים שלי יחימוביץ (עבודה) וחיים כץ (ליכוד). 

 

"היחס הזה יכול לעשות נזקים גדולים לכלכלה, כי מה יעשה אז מנהל שירצה לעלות את השכר שלו? הוא ירצה להיפטר מהעובדים שמקבלים שכר נמוך. איך נוכל להגיד לו שהוא לא זקוק לעובד מסוים שמקבל 5,000 שקל, ואיך בכלל עושים את זה? לכן אני ואחרים במערכת הממשלתית ומחוצה לה חושבים על זה ומבקשים רעיונות, אבל יש מעט מאד רעיונות טובים".

 

"יש לנו בעניין הזה מספר עקרונות", הוסיף שמחון. "אם המערכות לא תחרותיות, יש סיבה להגביל אצלן את שכר המנהלים. אבל אם המערכת תחרותית ומרוויחה מצוין - היא יכולה לשלם.

 

"צריך להפריד את התגמול של המנהל ממה שקורה סביבו. שוב, ניקח לדוגמה את הבנקים. ב-2009 הבורסה עלתה בצורה פנטסטית, כמעט הכפילה את עצמה, וזה הגדיל מאד את הכנסות הבנקים. אבל הבורסה לא עלתה פי שנים בגלל מנהל בנק זה או אחר.

 

"לכן, צריך להסתכל לבחון את הצלחה באופן יחסי. כי אם בנק אחד מצליח יותר מהאחרים, בפני עצמו ובאופן אבסולוטי, ולא כתוצאה מעליית הבורסה, זה סימן שיש לו מנהל טוב ומגיע לו תמריץ. אבל אם הוא הצליח רק בגלל שהבורסה עלתה לא מגיע לו תמריץ. המנהל צריך לעשות משהו שישקף את הצלחת החברה בתחום שבו היא עובדת. ועל הבסיס הזה צריך לבדוק אותם", סיכם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים