שתף קטע נבחר

האם אמנת האוהדים בב"ש יכולה לעבוד?

הקהל בבירת הנגב ייאלץ לנהוג על פי חוקים, במאמץ לשיפור האווירה ושליחת מסר ליתר הקבוצות בארץ. ברקת נתנה ליוזמה גב ונשארה, אבל גם לא נותרה נאיבית

מה שהתחיל ברעש גדול, הסתיים בכותרות צנועות יחסית. ביום ראשון השבוע, הודיעה אלונה ברקת באופן רשמי על החלטתה להישאר במועדון הפועל באר שבע גם בעונה הבאה, תוך שהיא מבטלת את הודעת העזיבה מלפני כחודשיים. מה ששכנע את ברקת להישאר בסופו של דבר, היא אמנת האוהדים לשיפור האווירה ביציע.

 

אמנת "אנחנו 10" היא פרי של רעיון שהתפתח עוד לפני הודעת העזיבה הדרמטית של ברקת, אך תפס תאוצה מיד לאחר מכן. הרעיון הוא פשוט: לנסח שורה של קודים, על מנת שגם משפחות יוכלו להגיע לאיצטדיון וסרמיל בעתיד. ראוי להזכיר, שווסרמיל הפך כבר מזמן לסוג של גיהנום עבור מאמנים.

 

במהלך העשור האחרון, אימנו בבאר שבע שלמה שרף, גילי לנדאו, גיא לוי ואלי גוטמן, כשאפילו המאמן היחיד שהצליח, לופא קדוש, ספג קללות וגידופים לקראת סוף הקדנציה השניה שלו בקבוצה. גיא עזורי, שפתח את העונה ועשה בסך הכל עבודה סבירה, לא שרד אותה עד סופה.

 

הקש ששבר את גב הקאמלס

וסרמיל מחולק כיום לשני סוגים של אוהדים: אלה של שער 5, תחת שני ארגונים עקריים - הקאמלס וקרייזי רדס, נחשבים למתונים וכאלה שמעודדים כמעט לכל אורך המשחק. בשער 2 נמצאים האוהדים המילטינטיים יותר, שכוללים את הפרצופים המוכרים, שלאורך שנים עשו למאמנים המקומיים את המוות.

 

בעונה שעברה עוד ביקש גיא לוי להעביר את הספסלים לצד הרחוק של המגרש, אחרי שורה של היתקלויות לא סימפטיות עם אנשי שער 2, שבעבר קיללו את הקבוצה ממש מאחורי גבו. נדירות היו הפעמים שבהם ארגוני האוהדים איחדו כוחות למחאה משותפת וזה קרה השנה, ב-2:2 הביתי מול אחי נצרת, שהיה בסופו של דבר, גם משחקו האחרון של עזורי.

 

האוהדים בשערים 2 ו-5 החליטו ללבוש חולצות שחורות והתחייבו שלא לעודד, עד שלבסוף נשבר השקט לטובת קללות לעברו של עזורי. ברקת לקחה את אקט החולצות השחורות באופן אישי, ולמעשה באותו רגע ממש החלה לחשוב על אפשרויות לזעזע את המועדון. "היא מאוד נעלבה", גילה השבוע אחד ממקורביה. "עבורה חולצה שחורה מסמלת אֵבֶל ואין לזה מקום במגרשי הכדורגל".


ברקת. אקט החולצות השחורות פגע בא אישית (צילום: רועי עידן)

 

סעיפי המחלוקת

כשנפגשו נציגיה של ברקת עם האוהדים לפני כמה שבועות, במטרה לשמוע על האמנה ולדבר על אפשרות שתחזור, סעיף שעיקרו אותה מחאה, עמד במרכז המחלוקת. למרות שמעולם לא התנגדה להבעת דעתם, ברקת יצאה כנגד כל סוג של מחאה, שעלולה להשפיע על השחקנים שנמצאים על כר הדשא.

 

"ברגע שנגמר המשחק אפשר לבקר וזה לגיטימי, אבל ברגע שמאמן ושחקנים עולים לדשא, צריך לתת להם את כל הכבוד", אמרו נציגי ברקת באחת הפגישות. עו"ד דני אליגון, שסייע לאוהדים בהכנת האמנה, נקרא שוב על מנת לערוך בה מספר שינויים קטנים ובסופו של דבר הוכנסו שלושה סעיפים, די מהפכנים יש לומר.

 

בסעיפי המחלוקת נכתב: 1. "אני מתחייב בזמן המשחק לתמוך בקבוצה, לעודד ולדחוף אותה, גם ברגעים קשים ובכישלון, תוך הבנה והסכמה שכל מחאה לגיטימית תהיה שלא בזמן המשחק, וללא אלימות מילולית ופיזית". 2. "אני מתחייב לכבד את האוהדים, השחקנים, המאמנים, ההנהלה ואת העיקרון שיש לכבד את חוזי המאמנים והשחקנים". 3. "אני מתחייב שלא אתנהג באלימות, לא אטריד, אאיים או אסית".


עזורי. לא שרד את מחאת האוהדים (צילום: רועי עידן)

 

כפיר שלמה, מהאוהדים הוותיקים בשער 2, מודה כי היציע מחולק: "חלק מחבריי אמרו שהמטרה היא להפוך את היציע שלנו למשהו שיזכיר יותר את שער 5, אבל יש מחלוקות גם בתוכנו. לא כולם מבינים את האמנה הזו ועדיין לא ברור מה יקרה ברגע שהמאמן הבא, ניר קלינגר לדוגמא, יפסיד שלושה-ארבעה משחקים ברצף".

 

על מי האחריות?

"לא יכולתי להשאיר את האוהדים לבד", אמרה השבוע ברקת למקורביה. "אנשים לא מבינים את החשיבות של הקבוצה הזו לעיר ולסביבה והרגשתי כאילו אני התקווה של עיר שלמה. באו אנשים שבמשך חודשיים הבינו מה צריך לעשות. עשו את כל העבודה לבד וכשרואים דברים כאלה, אי אפשר שלא לתת להם הזדמנות. מה אנחנו רובוטים?.

 

"כבר התכוונתי להחזיר את המפתחות לעירייה, אבל החלום של כל בן אדם זה שמישהו שעושה טעות, יבין ויתקן אותה. זה לא אומר שזה יצליח, אני לא נאיבית. אם זה לא יצליח זה לא יצליח, אבל אם אנחנו רוצים לבנות מועדון חזק עם עתיד, האוירה חייבת להשתנות. הבעלים צריך לנהל, המאמן לקבוע שיטת משחק, השחקנים לשחק והאוהדים לעודד".


חדד. סיים עם באר שבע את העונה (צילום: רועי עידן)

 

אביב סרוסי, מראשי קרייזי רדס שגם נכח במסיבת העיתונאים שבה הודיעה ברקת על חזרתה, חושב שכל העסק יעבוד, רק אם המשטרה תעשה את עבודתה נאמנה. "בנינו את האמנה מתוך אמונה שזה יכול לעבוד. זה החלק הראשון, אבל עכשיו צריכות להגיע פגישות עבודה עם המשטרה ונציגי הקבוצה", הוא טען.

 

"כל חוק או אמנה במקרה שלנו, לא שווה כלום ללא אכיפה. אחרי שניפגש עם המשטרה והסדרנים, נצליח לגבש כללים". ציפורה חלפון, דוברת הקבוצה שהעבירה שעות על גבי שעות של פגישות עם האוהדים על מנת לקרבם לברקת בתקופה האחרונה, סבורה שהאחריות כולה על הקהל.

 

"אם זה יעבוד זה יהיה רק בזכות האוהדים", קובעת חלפון, "הם אלה שצריכים לפעול על פי אותם קודים שהם עצמם קבעו. ברור שגם למועדון וגם לגורמי האכיפה יש אחריות, אבל בסופו של דבר, הכל תלוי בהם. אם זה יקרה, הפועל ב"ש תוכל לשמש דוגמה ומופת למועדונים אחרים בארץ והרי זה מה שאנחנו רוצים".


שחקני באר שבע. "שחקנים צריכים שקט" (צילום: רועי עידן)

 

"להוציא אנשים בגלל קללות? זה עושה את שלו"

על פי הסיכום עם ברקת, יקימו האוהדים ארגון גג של כל הקהלים, שיכלול פגישות שבועיות, גם אחרי כל משחק ביתי. גם נציגי המשטרה המקומית ייקחו חלק בפגישות ואם זה יצליח זו תהיה בשורה מדהימה. למעשה, הפועל ב"ש תהפוך לאחת הקבוצות היחידות בליגת העל, שתחזיק נציגי אוהדים בהנהלה.

 

"עד עכשיו אף אחד לא ידע מה מותר ומה אסור", מעיד סרוסי. "עד היום ראינו הכל - קללות, יריקות, זריקת חפצים. באמנה יש התייחסות לכל אלה ועם עבודה טובה של כל הגורמים, זה יכול לעבוד. לא ניתן לזה ליפול. המטרה היא ליצור פה אווירה אחרת. נוצרה פה אווירה שאי אפשר לעמוד בה".

 

"עוד לפני פרסום האמנה, הזעזוע עשה את שלו", נזכר סרוסי באירוע ספציפי, שמעיד על כך שהאמנה יכולה לעבוד. "במשחק נגד בני סכנין, שבוע אחרי ה-1:1 המפורסם מול מכבי תל אביב בבלומפילד, היו ארבעה אוהדים שקיללו והוציאו אותם החוצה. אולי המשטרה רצתה להראות תחילתה של יד קשה, כאילו הורידו את הכפפות.


 

אוהדי ב"ש והחולצות השחורות (צילום: רועי עידן)

 

"במבחן התוצאה, בחצי השני, זה הפך להיות משהו אחר לגמרי", המשיך סרוסי. "אנשים פשוט פחדו לקלל. היו שאמרו שבגלל קללות לא מוציאים אנשים החוצה, אבל זה עשה את שלו. בסופו של דבר, עם האוכלוסיה שאנחנו נמצאים בתוכה, מה שיכריע זו האכיפה. הפן ההסברתי זה התפקיד שלנו".

 

להתגבר ולהתבגר

סרוסי, כמו לא מעט מראשי ארגוני האוהדים ועו"ד אליגון, הוא איש משפחה ולכן לקח את הפרויקט באופן אישי. "אני לא מאמין בקטע של 'שחקן תמיד צריך להתמודד עם לחץ', כי יש גבול. אף אחד לא יכול לתפקד ולעשות עבודה טובה כשמישהו עומד לו בגבה ומקלל במשך שעה וחצי".

 

"יש אינטרס של הקהל שזה יצליח ועם הסברה טובה והמחשה של תוצאות טובות זה יכול לעבוד. המבחן הוא לאורך זמן. קבוצה טובה תעשה עבודה טובה יותר. הקהל של ב"ש הוא באמת קהל טוב, באופן מוכח הוא גם הכי פחות אלים, ונדליסט, גזען או כל דבר אחר בארץ".

 

את מילות הסיכום נשמור למאמן ויקו חדד, ששב לעמוד על הקווים במועדון בו גדל, אחרי הפסקה ארוכה וצפוי לחזור לעבוד במחלקות הנוער בעונה הבאה. "כל דבר כזה הוא עוד חלק מתהליך ארוך שיביא את הפועל ב"ש בדרך להיות מעצמת כדורגל מקומית", טען חדד.

 

מבחינת המאמן הוותיק, מדובר בצעד נוסף בדרך להתקרבות אפשרית למועדונים גדולים, תהליך התבגרות אותו עוברת הקבוצה. "המטרה היא שאוהדים יעודדו בכל מצב, גם בהפסדים. אני מכיר את הקהל הזה הרבה שנים ומאמין שהאמנה היא חלק מתהליך גדילה והתבגרות. הלוואי שזה יעבוד. בטוח שזה יעבוד".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אלונה ברקת
צילום: רועי עידן
מומלצים