שתף קטע נבחר

זירת הקניות

עננים יילחמו בשינוי האקלים; ביל גייטס ישלם

מייסד מיקרוסופט מסייע למכון שמנסה לפתח מכונה שמייצרת עננים לבנים בעזרת מי ים. המטרה: ליצור שכבת מגן שתחזיר מעט מקרינת השמש לחלל, ותסייע למתן את התחממות כדור הארץ

מנהיגי העולם לא מצליחים להגיע להסכם שיפחית את פליטות גזי החממה, ויוזמות שונות - ושנויות במחלוקת - לשינוי מלאכותי של אקלים כדור הארץ המתחמם, הולכות וקורמות עור וגידים. יוזמה אחת כזו - לייצור של עננים שיחסמו את קרינת השמש - מתחילה כעת להתקדם בתמיכה כספית של ביל גייטס.

 

גייטס יממן מחקר לפיתוח מכונות שישאבו כמויות עצומות של מים מהים - עד 10 טונות של מים בשנייה - וירססו אותם לשמיים. הריסוס יצור את התנאים להיווצרות עננים גדולים ולבנים, שיחזירו את קרינת השמש לחלל ויתרמו להפחתת התחממות האטמוספירה.

 

שיטה זו, ועוד כמה אחרות, הולכות וצוברות תאוצה בקרב מדענים ומומחים תחת הכותרת של "גיאו-הנדסה" - שינוי של אקלים כדור הארץ באמצעים טכנולוגיים. תומכי השיטות הללו סבורים שכמו שבני האדם יצרו את התיעוש שדירדר את מצב האקלים, כך ביכולתה של האנושות להפוך את המגמה ולפתח טכנולוגיות שיאטו את ההתחממות.

 

בין השאר מדברים מדענים על רקטות שיתפוצצו בגובה רב ויזרעו בחלל מיליוני מראות קטנות שיחזירו את קרינת השמש, או על הקמת עצים מלאכותיים שישאבו את הפחמן הדו-חמצני מהאוויר.

 

רוב השיטות נשמעות דימיוניות ועתידניות לחלוטין, והשפעותיהן כמובן שלא נבדקו לעומק. אך יש מי שחושב שהגיע הזמן להתייחס אליהן ברצינות. נוכח ההסכמה הרופפת שהושגה בוועידת האקלים בקופנהגן בנושא הפחתת פליטות גזי החממה, סבורים המדענים המעורבים בפרויקטים הללו שאי אפשר לסמוך על המנהיגים שישיגו את התוצאה המצופה, ואין טעם להמשיך ולצפות להסכמה עולמית בנושא כשריכוז הפליטות רק ממשיך לעלות. המשימה מוטלת, אם כך, על כתפיהם.

 

מחקר שבוצע אשתקד מלא שצי של 1,900 ספינות ליצירת עננים שישייטו הלוך ושוב באוקיינוסים, יכול לעצור את עליית הטמפרטורה הגלובלית. עלות הפרויקט נאמדת בכ-5 מיליארד ליש"ט. המכון שביצע את המחקר קיבל לאחרונה מענק בסך 300 אלף דולר ממייסד מיקרוסופט, ביל גייטס. המענק יסייע למכון לפתח מכונה שהופכת את המים לרסס מיקרוסקופי שניתן לפזר בגובה קילומטר מעל הים. הרסס הזה יגרום להתרחבות והתעבות של עננים מעל האוקיינוס.

 

הניסוי הראשון יכלול עשר ספינות שישוטו בשטח של 10,000 קמ"ר וייצרו עננים לבנים. לטענת ראש המכון, ארמנד ניוקרמנס, זוהי השיטה הכי פחות מזיקה מכל שיטות הגיאו-הנדסה המדוברות כיום. היא אמנם תגרום להתגברות המשקעים, אך ניתן בכל שלב להפסיק את פעילות הספינות ולגרום לעצירת הגשמים. הוא ציין כי התהליך לא כולל שימוש בכימיקלים כלשהם, בשונה מהשיטות אחרות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אילוסטרציה
צילום: סי די בנק
מומלצים