שתף קטע נבחר

נשיא ברזיל ינסה לתווך באיראן, ארה"ב ספקנית

ביום ראשון יחל המאמץ הטורקי-ברזילאי להביא לפשרה בין המערב לבין איראן בסוגיית הגרעין, ובוושינגטון כבר מצפים לכישלון השיחות - מה שייתן את האות לעיצומים על טהרן

גם באמריקה סקפטים. ביקורו באיראן בתחילת השבוע הבא של נשיא ברזיל, לואיס אינסיו לולה דה-סילבה, עשוי להיות הניסיון האחרון להגיע להסכם עם טהרן על תכניתה הגרעינית, בטרם תטיל עליה מועצת הביטחון סבב חדש של עיצומים. כך אמר אמש (ה') בכיר בוושינגטון.

 

לדבריו, נשיא ארצות הברית, ברק אובמה, לא ויתר על רעיון הפתרון הדיפלומטי, אך הנחת העבודה כעת היא שהאיראנים לא ישנו את שאיפותיהם אם לא יוטלו עליהם סנקציות נוספות. "לא זנחנו את ההידברות, אנחנו פשוט ספקנים לגבי האפשרות שאיראן תשנה את עמדתה לבד, מבלי לחץ נוסף", אמר הבכיר.

 

הוא הוסיף כי אם הרפובליקה האיסלאמית לא תשתכנע בעקבות ביקורו של לולה, "על מדינות כמו ברזיל או טורקיה, החברות במועצת הביטחון, להסיק מסקנות מכך". הבכיר גילה גם שישנם סימנים לכך, שאיראן צפויה לנסות ולכנס פגישה עם גורמים נוספים ביום א', אך לא ברור באילו מדינות מדובר.


 

נשיא ברזיל עם עמיתו האיראני אחמדינג'אד בנובמבר האחרון (צילום: AP)

 

העמדה האמריקנית קיבלה הד גם בשיחת הטלפון שקיימה מזכירת המדינה, הילרי קלינטון, עם עמיתה הטורקי, אחמט דבטאולו, ובה טענה כי אין סימנים שהאיראנים השהו את תהליך העשרת האורנים, כפי שנדרש מהם בהחלטות מועצת הביטחון של האו"ם.

 

דובר מחלקת המדינה, פיליפ קרולי, אמר כי אם טהרן לא תשנה את כיוון המדיניות שלה בעקבות ביקורו של נשיא ברזיל, עליה לשלם מחיר. "בשלב זה, אנו סבורים שצריכות להיות תוצאות לסירוב", טען והוסיף כי "אנו רואים במאמצים הדיפלומטיים של איראן ניסיון לעצור את הפעולה במועצת הביטחון, מבלי לנקוט אף צעד כדי להפיג את חששות הקהילה הבינלאומית מפני תכניתה הגרעינית".

 

"אין שום דבר חדש ומעודד בהצהרות האחרונות מכיוון טהרן. נטל ההוכחה הוא עליהם, וחוסר הרצינות באשר להידברות מחייב אותנו להגביר את המאמצים להפעלת לחץ עליהם".

 

"התיווך לא מעכב את הטלת הסנקציות"

עמדה מעט שונה הציגה השגרירה האמריקנית באו"ם, סוזן רייס, שאמרה כי ניסיון התיווך הברזילאי אינו מאט את הליך הטלת העיצומים על הרפובליקה האיסלאמית. "הדבר לא מעכב אותנו על השגת הסכם בין המעצמות.

 למעשה, אנו עובדים בינינו באופן אינטנסיבי וקבוע, גם כאן בניו יורק וגם בבירות השונות, ואני חושבת שאנו מתקדמים בנושא".

 

רייס טענה כי מאמצי התיווך הם חלק מאסטרטגיה דו-מסלולית המעצמות נוקטות מול האיראנים – שילוב של משא-ומתן עם איום בהטלת סנקציות נוספות.

 

לדבריה, התקדמות בדיונים בניו-יורק תחזק ככל הנראה את ידו של נשיא ברזיל בטהרן. היא הביעה תקווה שלולה יעביר בטהרן את המסר כי "לאיראנים עדיין יש אפשרות בחירה. אם הם ימשיכו לקבל החלטות שגויות, הלחץ עליהם יתגבר".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לולה וקלינטון
צילום: AP
רייס. הלחץ על איראן מתגבר
צילום: AP
מומלצים