שתף קטע נבחר

תפריט רוחני לתיקון ליל שבועות

מפחדים לנקר מול הרב שמעביר את השיעור ב-2:00 בלילה בבית הכנסת? הנה רשימת המלצות ספרים ללימוד עצמי. למי שבתחילת הדרך, לרגילים לצעוד ולמיטיבי הלכת

כמעט בכל בית כנסת בארץ ייערכו הערב (יום ג') שיעורים בזה אחר זה, עד עלות השחר ותפילת שחרית של שבועות. אבל אם אתם מעדיפים ללמוד בעצמכם, טרחנו והכנו עבורכם תפריט רוחני לתיקון ליל שבועות. אז אם אתם חסרי ניסיון בלימוד או אם אתם שוחים בים התורה - הנה כמה המלצות. תרבחו ותסעדו.

 

בתחילת הדרך 

1. "אמה של מלכות", פירוש על מגילת רות מאת הרב בכרך - מגילת רות היא אחת מחמש המגילות התנ"כיות, שנקראת מדי חג שבועות ועוסקת בנושא אקטואלי לימים אלו – גיור. כדאי ללמוד את המגילה עם פירושו המקורי של הרב יהושע בכרך, חתן פרס ישראל לספרות תורנית, ששימש כמורה לתנ"ך במשך עשרות שנים במוסדות רבים. הרב בכרך משלב חשיבה מקורית עם דברי חכמים והתוצאה מתאימה למי שרוצה להעמיק בהבנת פשט המקרא.

 

2. "עם אחד, שני עולמות" - לימוד יהודי-מודרני-אקטואלי. מדובר בספר יחסית לא מוכר, אבל אולי אחד החשובים שנכתבו בשנים האחרונות על יהדות ומודרנה. הספר מורכב מדו-שיח בין שני רבנים, האחד אורתודוכסי-חרדי והשני רפורמי-ציוני. הם מתווכחים על הכל, בכבוד, ברצינות ובלי עקיצות מיותרות, סוג של "כוזרי" חדש. מאוד מומלץ. מתאים למבוגרים ולבחורי ישיבה שמעוניינים להרחיב אופקים.

 

3. "חובת התלמידים" - משהו בשביל הנשמה. ספר שנכתב על-ידי האדמו"ר מפיאסצ'נה (עיירה ליד וורשה) בשנות ה-20 של המאה הקודמת. זה אולי נותן לכם אסוציאציה של ארכיאולוגיה, אבל הספר כתוב כמכתב של האדמו"ר לאחד החסידים, בשפה קלילה ובהירה מאוד, אישית מאוד ונוגעת ללב.

 

4. "כנפיים" - ועוד אחד לרוח. ספרו של הרב ארז משה דורון, שהוא פירוש לחלק מסיפורי המעשיות של רבי נחמן מברסלב בסגנון של משל ונמשל. מומלץ לליל שבועות, גם עבור אלו שפחות מתחברים לחסידות.

 

לרגילים בצעידה

1+2. עשרת הדברות בפירושים שונים - גם ללומדים המתקדמים כדאי לפתוח את התיקון בלימוד תנ"כי, עם שני פירושים לפרשת מתן תורה ועשרת הדברות שנכתבו משני מקומות שונים מאוד - הראשון והמודרני יותר הוא פירושו לתורה של הרב שמשון רפאל הירש שחי בגרמניה בזמן פריחת ההשכלה והתרבות היפה. בפירושו הוא מוביל קו מקורי של ביאור מוסרי ופילוסופי לתורה. מומלץ ביותר. פירושו של הרב יצא לאור בעברית על-ידי נכדו, הרב ברויאר, ומתאים בעיקר למבוגרים.

 

הפירוש השני, של ה"שפת אמת", מסוגנן פחות ועיוני יותר. חסידי. ה"שפת אמת" הוא הרב יהודה אריה לייב אלתר, שהיה האדמו"ר השני של חסידות גור. דבריו הפכו להיות בסיס לרעיונות רבים המופיעים בכתבי רבנים שונים, והם נוגעים בנפשו של האדם. דברי ה"שפת אמת" לשבועות מופיעים בפירושו לספר במדבר. 

 

3. "תפארת ישראל" מאת המהר"ל מפראג  - דברים מעניינים ומקוריים במיוחד שנכתבו לפני כ-400 שנה בפראג הרחוקה. כותב הספר התפרסם בעיקר בזכות ה"גולם" שהוא (אולי) ברא כדי להציל יהודים מנחת זרועם של שכניהם הנוצרים. כתביו משלבים יסודות פילוסופיים וקבליים שנכתבו בשפה מובנת ומתובלת במאמרי חז"ל.

 

ספרים רבים כתב המהר"ל מפראג, אבל אחד מהם מוקדש כולו לתורת ישראל ונקרא "תפארת ישראל". במהלך הספר מקדיש המהר"ל כמה פרקים למתן תורה (ל"ה - מ'). מומלץ ללמוד את דברי המהר"ל בחברותא – זה מקל על הקריאה וההבנה, וגם עוזר לא להירדם. לאחרונה יצא לאור פירוש חדש על תפארת ישראל, מנוקד ומבואר לעברית מדוברת, על-ידי המכון התורני של ישיבת ההסדר אור עציון.

 

4. "עמו אנוכי בצרה" - קריאה ברוח קלה. ספרו יוצא הדופן של הרב אליעזר ברקוביץ ששימש כרב בברלין לפני המלחמה וברח לאנגליה שנים ספורות לאחר עליית הנאצים לשלטון. ב"עמו אנכי בצרה" ליקוט

סיפורים ייחודיים, מלווה בניתוח קצר של הקשר המיוחד של עם ישראל עם התורה בתקופת השואה.  

 

למיטיבי לכת

למעיינים בלילה הזה, שלא מתעייפים ללמוד, יש לנו המלצה מיוחדת - אפשר לפתוח את הלילה בלימוד הלכות תלמוד תורה לרמב"ם. רבנו משה ערך קודקס משפטי גאוני לכל תחומי היהדות ולספרו הראשון הוא קרא 'ספר המדע'. בתחילתו הוא מביא את הלכות תלמוד תורה שבו מוקדשים שבעה פרקים לנושא. מומלץ ללמוד את הפרקים בבקיאות, ולאחר מכן ללמוד בחברותא את אחד הספרים (מהצד הלמדני של המפה) העוסקים בהבנת דברי הרמב"ם.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עשרת הדברות. בפירושים שונים
סיפרוי רבי נחמן כמשל ונמשל
צילום: איי פי
צילום: מיכה דומאן. באדיבות מרכז חב"ד ת"א
ותמיד תהיה הגמרא
צילום: מיכה דומאן. באדיבות מרכז חב"ד ת"א
מומלצים