שתף קטע נבחר

בדרך ליישום: רפורמה מקיפה בלימודי הרכיבה

ועדה מקצועית לנושא לימוד רכיבה על כלים דו-גלגליים, תגיש בימים הקרובים את המלצותיה לשר התחבורה. בתכנית: יותר רכיבה מחוץ לעיר, ושיעורים בחושך ובגשם

מנסים לשפר את מיומנויות הרוכבים. בימים הקרובים תוגש לשר התחבורה, ישראל כץ, תוכנית ליישום רפורמה מקיפה בלימודי רכיבה על קטנועים ואופנועים. התוכנית, שהוכנה על-ידי ועדה מקצועית של הרשות לבטיחות ומשרד התחבורה, קובעת דרישות מחמירות משמעותית מאלו הנהוגות כיום, ובהן: התנסות מקיפה ברכיבה מחוץ למגרשי ההדרכה, בכבישים עירוניים ובינעירוניים, וכן רכיבה בלילה. הרפורמה כוללת גם התאמה של קורסי החובה שעוברים מורי הנהיגה לדרישות החדשות, וכן שינוי של שיטת המבחנים.

 

על-פי לוח זמנים ראשוני, בין אוקטובר 2010 ופברואר 2011, ייערכו הכשרות למורי נהיגה ובוחנים בהתאם לרפורמה המוצעת. לאחר מכן, החל במרץ 2011, יחל יישום הרפורמה. עם זאת, ראוי לציין כי יישום הרפורמה מותנה בהשלמת מספר הליכים מורכבים, הנוגעים לתיאום בין כל הגורמים במשרד התחבורה, ולכן תיתכן דחייה.


חלק מהתאונות - בגלל מיומנות לקויה (צילום: רונן טופלברג)

 

בישיבה של פורום הבטיחות שהתקיימה אתמול (א'), הנחה שר התחבורה את פקידי משרדו ונציגי הרשות לבטיחות, להאיץ את קידום הרפורמה. זאת, לאור עלייה דרמטית במספר הרוכבים שנהרגו בתאונות מתחילת השנה, לעומת התקופה המקבילה אשתקד. בישיבה גם אושרה תוכנית להגברת האכיפה נגד רוכבים, שאמורה להתבצע במקביל למסע הסברה שתנהל הרשות לבטיחות.

 

עוד הוחלט כי החברה הלאומית לדרכים (מע"צ החדשה) תטפל ב-20 מוקדי סיכון שאותרו כבעייתיים במיוחד עבור רוכבי אופנועים. עלות הטיפול במוקדי הסיכון מוערכת בכמה מיליוני שקלים בודדים, והעבודות צפויות להתחיל כבר בתוך כמה ימים.

 

11 שיעורים בחמישה ימים

"לרוכבים, דווקא בגלל הפגיעות שלהם, דרושות מיומנות רבות", אומרת ל-yent יונת מרטון, סמנכ"לית הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים. "אלא שכיום, ההכשרה שרוכבים עוברים מצומצמת מדי. מרבית הלמידה מתבצעת בתוך מגרש הדרכה, ואין מספיק התנסות והכשרה ברכיבה בכבישים. כבר דיווחו לנו על מקרים שבהם רוכבים קיבלו רישיון אחרי 11 שיעורים, אותם עברו בחמישה ימים".

 

לדברי מרטון, מסקנות הביניים של הוועדה המקצועית של הרשות ומשרד התחבורה מוכנות להגשה לשר התחבורה. לאחר שיאושרו, תיקבע תוכנית לימודים מפורטת, ויגובשו הליכי הכשרה חדשים למורי נהיגה ובוחנים. בהתאם לשינוי בדרישות, תיקבע מסגרת חדשה של מבחני רכיבה, שאמורים לכלול התייחסות לכל אחת מהמיומנויות שייקבעו בתוכנית הלימודים החדשה.

 

"להשקיע מחשבה בפיתוח התוכנית"

טל שביט, מבכירי הרוכבים בישראל, מברך על ההחלטה ליישם רפורמה בתחום לימודי הרכיבה - אך מזהיר מפני הצבת רף גבוה מדי. "אין ספק שיש הרבה מה לעשות ולשפר בתחום, אבל צריך להיזהר ולהשקיע מחשבה עמוקה בפיתוח תוכנית לימודים, שכל הצדדים יוכלו לעמוד בה - גם התלמידים, וגם מורי הנהיגה והבוחנים".

 

שביט גם סבור כי אין למהר ולקבוע כי העלייה מתחילת השנה במספר הרוכבים שנהרגו בתאונות, מצביעה על הרעה ברמת הרכיבה. "יתכן שמדובר בסוג של סטייה סטטיסטית, ולכן מוקדם מכדי לגבש מסקנות חד-משמעיות. עם זאת, ברור שכל שיפור ברמת ההכשרה של הרוכבים יתקבל בברכה. מה שיש היום, אינו מספק".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מיומנות רכיבה - לשיפור בטיחות
צילום: רונן טופלברג
ynet רכב בפייסבוק
לוח winwin
מומלצים