שתף קטע נבחר

דרישה בכנסת: להקפיא מכרז בסיסי צה"ל בנגב

יו"ר ועדת העבודה והרווחה דרש ממערכת הביטחון להקפיא את המכרזים להקמת בסיסי צה"ל החדשים בנגב למשך 3 חודשים - כדי להעביר אותם "מקצה שיפורים" שיביא להעדפה מתקנת של העסקת קבלני משנה וספקי משנה מהנגב

ועדת העבודה והרווחה דרשה היום (ב') ממערכת הביטחון לדחות ב-3 חודשים את פרסום המכרזים להעתקת בסיסי צה"ל לנגב, שנקבע להערב. זאת, כדי להכניס בהם תנאי סף שיחייב אותם לתת עדיפות לרכש ופיקוח ישראליים ולהעסקת קבלני משנה וספקי משנה מהדרום. הדרישה עלתה בתום דיון סוער כשבמהלכו התברר כי מערכת הביטחון התעלמה מדרישה זו לאחר שכבר עלתה בוועדה לפני חודשיים.

 

 

המכרזים הם בשיטת BOT (לפיה נסלל כביש 6) המבוססת על הקמת הבסיסים במימון מלא של הזכיינים והפעלתם בתקופה מוסכמת של 25-30 שנה תמורת תשלומים שנתיים מתקציב הביטחון הכוללים החזר ההשקעה פלוס רווחים. לאחר התקופה הנכסים עוברים לבעלות המדינה.

 

חברים בוועדה שהובילו את המהלך, בראשם ח"כ מירי רגב (ליכוד), בודקים נקיטת אמצעים משפטיים להקפאת המכרזים אם משרד הביטחון ימשיך להתעלם מהדרישה. לא מן הנמנע שיעתרו לבג"צ נגד שר הביטחון על סמך התחייבותו למלא את החלטות הכנסת בהצהרת האמונים שלו. הפרוייקט מחייב השקעה של 27 מיליארד שקל. הח"כים עומדים על זכות הפריפריה לחלוק את תרומת ההשקעה בפרוייקט הענקי לפיתוחה הכלכלי.

 

מערכת הביטחון הודתה בוועדה כי המכרז תוקן כך שהוא יחייב את הזכיינים להעסיק עובדים מהנגב להקמת הבסיסים לפחות בשיעור שליש מכוח העבודה. לכך הגיבה ח"כ רגב: "אתם צריכים את תושבי הנגב רק כחוטבי עצים ושואבי מים. אם לא תתנו עדיפות לנגב בהשקעות מעל ועבר לזה, אתם לא תופסים את רוח החלטת הוועדה ומצפצפים עליה". לטענת רכב היא תרתום לעמדותיה גם את השר סילבן שלום לפיתוח הנגב והגליל.

 

רגב יזמה את כינוס הוועדה למעקב לאחר תיקון המכרז. אבל, במהלך הישיבה התגלתה ההתעלמות מדרישת ההעדפה המתקנת שעלתה לפני חודשיים, רק בלחץ שאלות הח"כים. נציגי המשרד טענו שלא ניתן לקבוע מראש היכן יגורו קבלני וספקי המשנה. מבחינתם, הרווחה תצמח לנגב מהפרוייקט, יותר מהעסקת עובדים ואספקה השוטפת של השירותים מהאזור בבסיסים לאחר שיוקמו, ומהעברת מרכז חייהם של משפחות הסגל לנגב.

 

במהלך הדיון התגלתה גם מחלוקת בין משרד הביטחון למשרד התמ"ת על דרישתו לרכש גומלין מינימלי של תוצרת ישראלית בשיעור של כמחצית ההשקעה הכוללת (13 מיליארד שקל). זאת בהנחה שהזכיינים ייבאו מחו"ל חלק ניכר מחומרי הבניה והציוד הדרושים להקמת הבסיסים. עו"ד בינה בר-און, מנהלת הרשות לשיתוף פעולה כלכלי, טענה כי משרד הביטחון קבע בתנאי המכרז רכש גומלין מינימלי של 10 מיליארד שקל בלבד.

 

בר-און הצטערה על כך שהמחלוקת חושפת את "הכביסה המלוכלכת" שמאחורי המשא ומתן בין המשרדים. תמך בה אבי פלדמן מהמשרד לפיתוח הנגב והגליל שאמר כי המחלוקת מגלה שהממשלה פועלת בשתי זרועות שאינן מתואמות ביניהן.

 

בסיכום הדיון גם יו"ר הוועדה ח"כ חיים כץ (ליכוד) הצטער על התנהלות מערכת הביטחון כפי שנחשפה. על כן דרש ממשרד הביטחון להקפיא את המכרזים למשך 3 חודשים כדי להעביר אותם "מקצה שיפורים" שיביא להעדפה מתקנת של העסקת קבלני משנה וספקי משנה מהנגב. נציגי המשרד לא נענו מיד וטענו כי שבעו די והותר התערבויות של גורמים חיצוניים שמעכבות את ביצוע העתקת הבסיסים.


פורסם לראשונה 17/05/2010 23:45

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תחילת הבנייה של עיר הבה"דים
צילום: הרצל יוסף
תחילת הבנייה של עיר הבה"דים
צילום: יונת אטלס
מומלצים