שתף קטע נבחר

 

נושים במלכוד: חובות של מיליארדים ימחקו

מאות אלפי תיקים בהוצאה לפועל שהזוכים בהם לא ביצעו פעילות לגביית החוב, צפויים להימחק בתוך זמן קצר. מדובר בסכומים מצטברים המגיעים למיליארדי שקלים. מדוע אלפי זוכים אינם פועלים לגבות את חובם? מסתבר שהמשימה לא פשוטה. בינתיים החייבים יכולים לחייך

רשות הגבייה והאכיפה הודיעה לאחרונה כי היא עומדת למחוק כ-700 אלף תיקי הוצאה לפועל בתוך חודש, זאת בעקבות הוראת שעה שנכנסה לתוקף עליה חתום שר המשפטים, יעקב נאמן, לפיה יבוערו תיקי הוצאה לפועל שלא נעשתה בהם פעילות למעלה משנתיים.

 

ברשות צופים כי כל התיקים שלא בוצעה בהם פעילות להשבת כספים, ינוקו מהמערכת בתוך שלושה חודשים. ההערכה היא, כי בפעולה זו יימחקו כ-15 מיליארד שקל, במידה ולא תתקבל כל הודעה מצד הזוכים. ההגיון העומד מאחורי המהלך הוא שזוכים שלא ביצעו כל פעילות על מנת לגבות חוב בתיק שפתחו, כנראה שויתרו על החוב.

 

חוסר מוטיבציה לנושים - גן עדן לחייבים

ההוצאה לפועל הינה זרוע ביצועית של בית המשפט ומטרתה לסייע בגביית חוב. בין הסמכויות הנתונות בידי ראש ההוצאה לפועל: פתיחת הליכי עיקול ועיקול כלפי צד ג', הוצאת צווי תשלום, זימון לחקירה ואף הוצאת צו מאסר במקרים מסויימים.

 

מדוע כמות כל כך גדולה של תיקים לא טופלו על ידי הנושים?

 

"יש להבדיל בין שני סוגי תיקי הוצאה לפועל האמורים להימחק: תיקים שנצטברו בהם כספים ותיקים שאין בהם כספים" מסביר עו"ד אילן מוריאנו, המתמחה בדיני חדלות פירעון.

 

"בתיקים שאין בהם כספים, הסיבה העיקרית להצטברות כמות כה אדירה של תיקים בלשכות ההוצל"פ, היא חוסר מוטיבציה מצד הזוכים, הנובעת בעיקרה מהעובדה שמדינת ישראל נחשבת "גן עדן לחייבים" וזאת בניגוד למדינות מתוקנות רבות בעולם המערבי.

 

"בארה"ב למשל, אם לאדם חוזרים מספר צ'קים הקבוע בחוק, הוא מאבד את זכותו להשתמש בפנקסי צ'קים בכל בנק שהוא ומשמעות הדבר שמכאן ואילך עליו לבצע עסקאותיו רק במזומן, דבר שיקשה עליו מאד להתנהל בחיי היום-יום. בנסיבות אלה ברור כי המוטיבציה שלא לכבד צ'קים קטנה מאד ולהיפך - המוטיבציה לכבד הצ'קים גבוהה ביותר.

 

"לא כך הם פני הדברים בישראל, בה אדם יכול לפתוח מספר חשבונות בנק, לפזר צ'קים כאוות נפשו. לבטלם ולא לפרוע את חובותיו. בנסיבות אלה, זוכים בתיקי הוצל"פ אשר נתקלים בחייבים שהינם "מתחמקים מקצועיים" ואשר אינם מצליחים לממש את החובות אותם חייבים להם, באמצעים שאינם דורשים מאמץ יתר ומעקב, בהכרח מתייאשים וזונחים את המשך הטיפול בתיק" אומר מוריאנו.

 

יש לציין כי גם עו"ד העוסקים בגביה בתיקי הוצל"פ ובדרך כלל שכר טרחתם נקבע באחוזים מהגביה, מאבדים את המוטיבציה להשקיע מאמצים בגביית חובות אשר המאמצים הנדרשים לגבייתם גבוהים והתמורה מועטה. כך נוצר מצב שתיקים בהוצל"פ "נרדמים" למשך שנים רבות.

 

תיקים של מאות אלפים, מניבים שקלים בודדים

"לגבי תיקים שיש בהם כספים" מוסיף עו"ד מוריאנו, "אחת הדרכים העיקריות העומדות בפני חייב שתלויים כנגדו תיקי הוצל"פ מרובים ואין באפשרותו לפרוע את חובותיו בתיקים אלו, הינה לפנות לראש ההוצל"פ, לבקש להכריז עליו חייב מוגבל באמצעים, לאחד את כל התיקים בתיק איחוד אחד ולאפשר לו לשלם תשלום חודשי קבוע בכל תיקי ההוצל"פ אשר אוחדו. זאת בהתאם ליכולתו הכספית, אשר נקבעת על פי חקירת יכולת שנערכת לחייב על ידי ראש ההוצל"פ ו/או הזוכים מעת לעת.

 

"מטבע הדברים, חייבים אלו, הפונים ומבקשים לאחד את תיקי ההוצל"פ כנגדם ומבקשים להכריז עליהם חייבים מוגבלים באמצעים, הינם חייבים אשר או שמצבם הכלכלי אכן בכי רע, או שהם מצליחים להערים על ראש הוצל"פ בחקירת היכולת, ביחס למצבם הכלכלי, כאשר הכלים העומדים לרשות ראש ההוצל"פ לבחון את מצבו הכלכלי האמיתי של החייב ובהיעדר שיתוף פעולה מצד הנושים, מוגבלים ביותר.

 

"בנסיבות אלו, מרבית תיקי האיחוד הינם תיקים בסכומים גבוהים ביותר היכולים להגיע למאות אלפי שקלים, כאשר מאידך, יכולתו הכלכלית של החייב בתיקים אלו, על פי חקירת היכולת, הינה נמוכה ביותר ומאפשרת תשלום חודשי נמוך ביותר (בדרך כלל של כמה מאות שקלים), דבר אשר "מניב" לזוכים שקלים בודדים בלבד בכל אחד מהתיקים, לפי היקפם היחסי.

 

"בנסיבות אלה, אין זה פלא כי "הזוכים" בתיקי ההוצל"פ ובאי כוחם אשר כל "זכייתם" בתיקי ההוצל"פ מסתכמת במספר שקלים בודדים בחודש, לעומת חובות המסתכמים בעשרות ואף במאות אלפי שקלים, מתייאשים מהר מאד ומאבדים כל עניין בתיק, שכן התקבול בתיקי ההוצל"פ מסתכם בסכום זעום ביותר ואינו מצדיק את הטיפול בתיק.

 

"כך נוצר מצב בו ממשיך החייב לשלם מידי חודש את אותו תשלום זעום בתיקי ההוצל"פ, אלא שהנושים אינם טורחים אפילו לבקש להעביר אליהם את התקבולים החודשיים וגם באי כוחם לא יטרחו להגיש בקשות חודשיות ללשכת ההוצל"פ להעברת הסכומים, מחוסר כדאיות".

 

כדאי לשקול הליכי כינוס נכסים ופשיטת רגל

ואמנם, למרות שהסכומים זעומים, הרי שבמספר עצום של תיקי הוצל"פ המתנהלים בלשכות ברחבי הארץ, סכומם הכולל יכול להגיע למיליארדים, גם אם אין בכך כדי להועיל לזוכים.

 

האם אכן ההוצאה לפועל עשתה כל שניתן כדי להשיב לזוכים את הכסף?

 

"ההוצאה לפועל אינה הגורם המפעיל את ההליכים. היוזמה להפעלת ההליכים נמצאת בידי הזוכים ובאי כוחם. ככל שהזוכים ובאי כוחם אינם נוקטים יוזמה, לשכת ההוצל"פ לא תעשה זאת במקומם".

 

 במציאות הנוכחית, מה ניתן לעשות כדי לזרז את גביית החוב?

 

"אם סכום החוב מצדיק זאת, לא מומלץ להשקיע מאמצים מרובים בהפעלת הליכי הוצל"פ כנגד חייבים אשר לא ניתן לגבות מהם כספים, אלא לפעול נגדם בהליכי כינוס נכסים ופשיטת רגל אשר יעילים בהרבה ומעמידים בפני הנושים כלים יעילים יותר מאלה העומדים לרשותם בהליכי הההוצל"פ".


פורסם לראשונה 23/05/2010 11:13

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הנושים מתיאשים
צילום: jupiter
עו"ד אילן מוריאנו
מומלצים