שתף קטע נבחר
צילום: רון כהן

מהיכל התרבות לוועד העובדים

האם אנו עדים להתפוצצות הבועה החדשה במוזיקה המזרחית? אחרי הכרזות על קיץ של הופעות ענק, מושיק עפיה מבטל את היכל התרבות, קובי פרץ לוקח פסק זמן מנוקיה ואייל גולן מצמצם הופעות. שיחה עם האמנים והאנשים שמאחורי הקלעים

הידיעה על ביטול המופע של מושיק עפיה בהיכל התרבות הפתיעה את תעשיית הזמר המזרחי. עפיה עשה מעשה שאף אמן מזרחי לא העז לעשות לפניו; ההחלטה שלו למחול על כבודו ולהחזיר את המפתחות לשערי ההיכל בלתי נתפסת בעולם בו הכבוד הוא הדיבר הראשון.

 

אמנים רבים לפניו כבר הפסידו שכר של שנה שלמה רק כדי לומר שמילאו את היכל התרבות או קיסריה, וגם כשראו שקצב מכירת הכרטיסים לא מספק, הם לא העזו לבטל. עפיה, כאמור, אולי היה האחרון מבין חבריו שהכריז על הגעה להיכל, אבל הוא היה הראשון שהעז גם לקחת צעד אחורה, אופציה שרבים ודאי ישקלו לממש בעצמם.


עפיה. "רגב הוד ימלא את הפארק רק בסירת פדלים" (צילום: עופר עמרם) 

 

שיקולים רבים יש בפתיחת מופע בהיכלים גדולים - כמו היכל התרבות בתל אביב, קיסריה וכמובן הבון טון החדש, נוקיה. בראש ובראשונה, הכבוד האישי של האמן והרצון שלו להטביע חותם, במיוחד אם חבריו לז'אנר כבר הקדימו אותו.

 

הסיבה השניה היא העלאת תעריף האמן בעשרות אחוזים אחרי הופעה שכזאת. זמרים רבים יודעים שגם אם לא ימלאו את ההיכל, את הכסף יעשו כבר מחתונות וועדי עובדים. סיבה שלישית היא שהופעה במקומות אלה היא כמו פרזנטציה של האמן בפני מנהלי משאבי אנוש, מנכ"לים בכירים שנחשפים לאמן במלוא תפארתו ובכך ישתכנעו להביא אותו להופעות פרטיות אצלם בחברה. ממד נוסף, ולא פחות חשוב, הוא שכיום כמעט אין מועדונים בהם אמני הז'אנר יכולים להופיע, ולמעשה היכלי התרבות הם ההזדמנות היחידה של המעריצים לבוא ולראות אותם.

 

טעם רע בפה

רק שכמו כל דבר בז'אנר המזרחי, גם ההופעות בהיכלים הגדולים כבר מזמן עברו את גבולות הטעם הטוב. כיום כל אמן מליגה ג' מנסה את כוחו שם, דבר שגורם להוזלת ההישג ולהפיכתו לבדיחה עצובה. מלבד השילוש המצליח - אייל גולן, קובי פרץ ומשה פרץ - כמעט כל שאר אמני הז'אנר לא מילאו את ההיכלים אותם פתחו. כתוצאה מכך, נותרו בפניהם שתי ברירות: למלא את המקום במקורבים, כמו שעשה דודו אהרון במופע הראשון בהיכל התרבות, או להופיע מול אולם חצי ריק, כפי שהיה אצל חיים ישראל. לכאן או לכאן, הבדיחה הייתה בעיקר על חשבונם והותירה טעם מר.


המופע של גולן ויצפאן. "עובדים בצניעות ולא יוצאים בהכרזות" (צילום: דלית שחם)

 

המופע המדובר ביותר בימים אלה הוא כמובן של אייל גולן עם אלי יצפאן בהיכל נוקיה. אשת יחסי הציבור של גולן, רונית ארבל, מודה שגם לאחר ההצלחה האדירה שלו בהיכל התרבות וקיסריה הם עדיין רעדו מפחד לפני שהחליטו לעשות את נוקיה. גולן, ראוי להזכיר, אחראי במו ידיו למהפכת ההופעות המזרחיות במקומות אלה: הוא היה הראשון שהעז לפתוח קופות בהיכל התרבות בתל אביב. "אייל עשה דרך ארוכה עד שהגיע לנוקיה. בזמנו, כשביקשתי לפתוח מופע בהיכל התרבות בתל אביב הקיאו אותי כל משרדי הכרטיסים ורק בזכות קשרים אישיים שלי הסכימו לפתוח לנו את ההיכל" חושפת ארבל.

 

כמה הופעות מתוכננות לגולן בנוקיה?

 

"שתי הופעות סולד אאוט כבר היו. השלישית כבר גם מכורה מראש ולרביעית נשארו 2,000 כרטיסים. כעת הוספנו שתי הופעות נוספות, כך שבסך הכל מתוכננות שש הופעות במקום. מעולם לא הכרזתי על 12 הופעות במקום. נוסיף הופעות רק לפי הביקוש. אנחנו עובדים בצניעות ולא יוצאים בהכרזות".

 

המופע בנוקיה מצטיין במבצעי חלוקת כרטיסים באופן בולט במיוחד. לולא מבצעים אלה הייתם מצליחים למלא אותו?

 

"לא חילקנו כרטיסים כדי למלא את המקום. מדובר בבארטרים שמטרתם לחשוף את המופע, לא כמודעת פרסומת אלא כתוכן שיווקי. המבצעים שיזמנו נועדו בראש ובראשונה להעצים את פרסום המופע בכלי התקשורת"

 

לו את המנהלת של אמנים כמו עפיה ורגב הוד, היית ממליצה להם לפתוח את ההיכל?

 

"לא, כי זה מקצוע מלא סיכונים וזה שארבעה חברים שלך מדרבנים אותך לפתוח את ההיכל לא אומר שאתה יכול. היכולת להתרסק גבוהה יותר מהיכולת להרוויח. אמנים שלא מהשורה הראשונה חייבים לדעת שזה לא חוכמה לפתוח אולמות ואז לחלק הזמנות. בכלל, אני ממליצה לכל מי שרוצה להגיע למקומות כאלה ורואה שהוא לא מצליח, לקחת צעד אחורה ולבחון מחדש את התמונה".

 

פסק זמן מההיכל

שרית בירן, אשת יחסי הציבור של קובי פרץ ואישתאר, הכריזה לפני חודשים ספורים, רגע אחרי המופע השני והמוצלח של פרץ בנוקיה, כי בעקבות ההצלחה הוחלט להוסיף לא פחות מאשר 18 הופעות נוספות במקום. היום היא כבר זהירה הרבה יותר בדבריה: "המטרה של קובי היא להופיע רק בנוקיה, אבל אי אפשר לדעת מה ילד יום. זה שוק דינמי שכל הזמן משתנה. 18 ההופעות שהכרזנו עליהן יתקיימו, אבל לא בקיץ אחד אלא לאורך תקופה ארוכה מאוד".


קובי פרץ בנוקיה. ההופעות יתפרשו לאורך תקופה (צילום: דנה קופל)

 

איפה פרץ יופיע אחרי ההופעה הקרובה בנוקיה?

 

"הקיץ הזה קובי יופיע המון בעיריות, במות פתוחות, וועדי עובדים, ימי סטודנט ועוד. למעשה הוא לוקח פסק זמן מהופעות בהיכלים גדולים עד לחודש דצמבר הקרוב. רק אז יקיים הופעה נוספת, ככל הנראה בנוקיה".

 

מה את ממליצה לאמנים שחולמים לפתוח קופות כמו פרץ?

 

"מבלי לפגוע באף אחד, אני ממליצה להם לחזור להופיע במועדונים. הקהל נוצר שם ולא להיפך".

 

הביטול של עפיה לא אומר משהו על הז'אנר?

 

"צריך לזכור שגם שלמה ארצי ביטל עכשיו את פארק הירקון, אז שידברו גם על זה ולא רק על עפיה"

 

ליאור זהרי, המפיק של קובי פרץ ואישתאר, שופך אור על עלויות הפקת אירוע במקומות כמו היכל התרבות וקיסריה: "יש הפקות בהן מספיק למכור 1,500 כרטיסים כדי לכסות את עלות ההפקה ויש כאלה שגם אם תמכור את האולם כולו עדיין לא תכסה.


אישתאר. סופגים עלויות בפעם הראשונה (צילום: שרון רביבו) 

 

"השאלה היא כמה אתה משקיע במופע. בכל אופן צריך לדעת שבמופע הראשון אף פעם לא מרוויחים, כי העלויות בו גדולות מאוד עם הוצאות על עיבודים, תלבושות, בימוי, וידיאו ארט, ציוד, הגברה ותאורה ועוד, לכן הרווח מגיע רק מהמופע השני והלאה, שגם אז צריך למכור לפחות 80 אחוז מהכרטיסים כדי להרוויח".

 

מה אתה ממליץ לאמן שמקיים רק מופע אחד ועדיין לא רוצה להפסיד?

 

"אין חיה כזו. אי אפשר שלא להפסיד מפתיחה של מופע אחד. אבל לכל אחד יש את השיקולים שלו, כמו מיתוג ויוקרה ואז לא אכפת לו להפסיד".

 

דודי ברקוביץ', בעלי חברת הכרטיסים "הדרן", מסכים עם זהרי: "המופע השני כבר חוסך בחצי את עלות ההפקה והרווחים ממנו הרבה יותר גדולים. מוקדם להספיד את הז'אנר כי צפי מכירת הכרטיסים לשנה זו הוא פי שניים מאשתקד וזאת מכוון שכל מי שהופיע בקיץ שחלף בקיסריה פותח הקיץ את נוקיה ומי שבהיכל התרבות מגיע כעת אל קיסריה ולכן כמות המושבים כפולה. אייל גולן ויצפאן מכרו למופע המשותף בנוקיה עד כה כ- 50 אלף כרטיסים כשמשה פרץ לבדו לקיסריה מכר כבר 30 אלף"

 

אמן כמו רגב הוד ימלא לפי דעתך את היכל התרבות?

 

"מתוך כ-2,700 מקומות, רגב הוד ימכור בסופו של דבר את ה-1,500 כרטיסים שלו עד למופע. מה יעשה עם כל השאר, זה כבר עניין שלו".

 

מושיק עפיה, גיבור השעה, מגיב לראשונה על ביטול המופע שלו, ומספר את השתלשלות האירועים: "עד שקיבלנו את ההחלטה על הביטול מכרנו כבר אלף כרטיסים ושיריינו 400 נוספים למוזמנים. יכולתי לעשות מה שכולם עשו, ולחלק 700 כרטיסים אבל לא מתאים לי לשבור פק"מ של 400 אלף שקל כדי לסמן וי מטומטם. היום כל אחד אומר שהוא פותח את היכל התרבות וזה נהפך לבדיחה עצובה. בחייאת דינק, אנחנו לא מטומטמים. אני אישית יוצא מהמרוץ המטורף הזה. תאמין לי שמאז שהודעתי על הביטול, הטלפון שלי לא מפסיק לצלצל מאמנים ומפיקים שאומרים לי כל הכבוד ושהלוואי עליהם להיות אמיצים כמוני".

 

קצב מכירת הכרטיסים היה ההחלטה היחידה שלך לבטל את המופע?

 

"אגלה לך סוד, הוא היה רק הסיבה המשנית. שבועיים לפני המופע, הבנתי שההפקה לא עומדת בסטנדרטים שלי ושדברים שם לא מתפקדים והחלטתי שככה אני לא עולה על הבמה. יכולתי להופיע כפוף כמו אחרים, רק כדי לעלות לבמה הזאת, אבל אני לא מוכן לעשות מעצמי צחוק ולבזות את המעריצים שלי. היום, אגב, בעקבות ההחלטה על הביטול, אני כבר לא ב'ליאם הפקות'".

 

אתה לא מפחד שהביטול פגע לך בדימוי?

 

"להופיע בהיכל התרבות זה כבר מזמן לא מיתוג. אם אמן כמו רגב הוד, שיש לו שני להיטים, פותח את ההיכל, זה כבר אומר הכל. ההופעות שם הפכו לבדיחה. בינתיים, אני שומע שכל מי שהכריז על 12 ו-18 הופעות יורד בחצי אם לא יותר. אנשים התחילו להבין שהמקומות האלו יצאו מהאף".

 

אבל אמן כמו רגב הוד הכריז בראיון ל"ידיעות אחרונות" שהיעד שלו הוא בכלל פארק הירקון.

 

"רגב יכול למלא את הפארק רק בתוך סירה עם פדלים. קודם שימלא את היכל התרבות. הסירה, אגב, עליי".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אייל גולן. פתח את הדלת לשאר הזמרים המזרחים
צילום: דלית שחם
לאתר ההטבות
מומלצים