שתף קטע נבחר

ועידת פירוז הגרעין החליטה: יש לפקח על ישראל

ההחלטה של 189 המדינות על פירוז המזה"ת מנשק גרעיני קוראת לישראל לחתום על ה-NPT, ולהעמיד את מתקניה לפיקוח סבא"א. ארה"ב: "מצטערים עמוקות" על החלטה שמבודדת את ישראל. בשלב זה אין להחלטה השלכות מעשיות, אך היא עלולה להוביל להחלטה עתידית של מועצת הביטחון

האם פקחי הגרעין בדרכם לישראל? נציגי 189 המדינות החתומות על האמנה למניעת תפוצת נשק גרעיני (NPT) אישרו אמש (יום ו') החלטה הכוללת תוכנית פעולה רב-שלבית לקראת פירוז המזרח התיכון מנשק גרעיני, ונוקבת - לראשונה באופן מפורש - בשמה של ישראל, כמדינה שיש להעמיד את מתקניה הגרעיניים תחת פיקוח. על ההחלטה נמסר הערב מניו יורק, שם מתקרבת לסיומה ועידת פירוז הגרעין, שמשתתפיה מנסים זה כחודש להגיע להסכם על תיקון האמנה.

 

ההחלטה בת 28 העמודים, שהתקבלה פה אחד על ידי נציגי כל 189 המדינות, מבוססת על הטיוטה שפורסמה מוקדם יותר השבוע. היא קוראת למזכ"ל האו"ם, באן קי-מון, לארגן ועידה של כל מדינות המזרח התיכון ב-2012, כדי לקדם את הפיכתו של האזור לנקי מנשק להשמדה המונית, כפי שדורשת האמנה, שנחתמה לראשונה ב-1970, ומאז מעודכנת אחת לחמש שנים (אם כי ב-2005 לא נערכו שינויים בגלל התנגדות אמריקנית).

 

היא גם קוראת לישראל לחתום על האמנה ולהעמיד את מתקניה הגרעיניים תחת "פיקוח מקיף" של פקחי הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית (סבא"א) - סעיף שהאמריקנים ביקשו בתחילה להיפטר ממנו, אך כעת, כך נראה שוויתרו על דרישה זו, כדי לאפשר את קבלת ההחלטה המוסכמת. איראן אינה מוזכרת בהחלטה.

 

ארה"ב התייחסה להחלטה ברגשות מעורבים. נציגתה בוועידה, תת שרת החוץ אלן טאושר, אמרה כי ארה"ב תעבוד יחד עם מדינות האזור על ארגון ועידת הפירוז הגרעיני. עם זאת, הוסיפה, יכולתה של ארה"ב לעשות זאת "נפגעה קשות, בגלל שההחלטה הסופית מותירה את ישראל מבודדת את ישראל אל מול יתר מדינות המזרח התיכון - עובדה שארה"ב מצרה עליה עמוקות".

 

"עיני העולם נשואות אלינו"

ההחלטה קוראת גם לחמש המעצמות הגרעיניות המוכרות - ארה"ב, רוסיה, בריטניה, צרפת וסין - להאיץ את פעילותן לצמצום ארסנל הגרעין שלהן, ולדווח על ההתקדמות בכך עד שנת 2014.

 

מוקדם יותר טען דיפלומט בניו יורק כי הסכמה על נוסח ההחלטה הושגה בין ארה"ב למצרים, וכי רק הסכמתה של איראן נחוצה כדי לאפשר את אישור ההחלטה פה אחד על ידי נציגי המדינות החתומות האמנה (שאינן כללות את ישראל, הודו, פקיסטן וצפון קוריאה). "הגענו לדיל שכולם יכולים לחיות איתו", אמר. "עכשיו השאלה היא, אם איראן תעשה את הדבר הנכון".

 

וכך אכן היה: למרות הסתייגויות של הרגע האחרון מצד איראן וסוריה, לא הובעו בסופו של דבר השגות על ההחלטה הסופית.

הנציג האיראני, עלי אשגר סולטנייה, הצטרף למחיאות הכפיים הכלליות באולם מליאת האו"ם, עם ההודעה על קבלת ההחלטה. "עיני העולם כולו נשואותו אלינו", אמר נשיא הכנס, ליבראן קבקוטלאן מהפיליפינים. נציג מצרים, מאג'ד עבד אל-עזיז, אמר כי ההחלטה היא "צעד חשוב לקראת מימוש מטרות האמנה".

 

פרשננו לענייני ביטחון, רון בן ישי, מוסיף: להחלטה אין בשלב זה תוקף מעשי, והיא מהווה הצהרת כוונות של המדינות החתומות. עם זאת, משמעותה היא רבה, שכן היא מציבה את ישראל כמדינה גרעינית יחידה, לעומת מדינות אחרות, כגון הודו או פקיסטן, שאינן מוזכרות באופן מפורש בהחלטה. היא עלולה להוות בסיס להחלטה עתידית, אופרטיבית, של מועצת הביטחון - במידה וארה"ב תסיר בעתיד את הגנתה מעל ישראל, ולא תטיל וטו על החלטה כזו.

 

Read this article in English


פורסם לראשונה 28/05/2010 23:21

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום רויטרס
דימונה. בקרוב תחת פיקוח?
צילום רויטרס
מומלצים