שתף קטע נבחר

 

ערביי ישראל מוחים: שוטרים נפצעו קל מאבנים

שוטרי מג"ב משתמשים באמצעים לפיזור הפגנות בפאתי אום אל-פחם, שם יידו תושבים אבנים. שלושה חשודים נעצרו, כשבמקביל נצבעו גם רחובות ירושלים, חיפה ועכו בדגלי אש"ף ובשלטים נגד צה"ל. בקריית מוצקין נערך מפגן תמיכה בצה"ל

לצד הפגנות הענק ברחבי העולם, הרוחות מתלהטות גם בישראל. שני שוטרים נפצעו קל הערב (יום ב') מאבנים שיודו לעברם באום אל-פחם. המשטרה עצרה שישה חשודים, צעירים בשנות ה-20 לחייהם, שרגמו באבנים גם כתבים וצוותי טלוויזיה שנערכו לקראת תהלוכת המחאה שקיימו מאות תושבים נגד פעולת צה"ל בספינות המשט לעזה. כוחות גדולים של מג"ב התעמתו עם מפירי סדר במקום, והשתמשו באמצעים לפיזור הפגנות.

  

דם בלב ים - כותרות אחרונות ב-ynet:

 

מפכ"ל המשטרה, רב-ניצב דודי כהן, סיים בשעות הערב המוקדמות ביקור בבסיס מג"ב בחריש שבואדי ערה, ובתום הערכת מצב החליט להותיר את הכוננות המוגברת על כנה רק במחוז הצפוני. המפכ"ל ישתתף בהמשך הערב בישיבה עם סגל הפיקוד הבכיר של המשטרה בנעורים, כדי לעדכן אותו על המצב. בהפרות סדר בנצרת נעצרו 12 חשודים.

 

המחאה התפשטה גם לירושלים, שם ערכו יותר מ-100 פעילי שמאל הפגנה נגד ישראל ובמחאה על הטיפול במשתתפי המשט. במקביל, ערכה כמות דומה של תושבי עכו הפגנה בכיכר התותח שבכניסה לעיר העתיקה, שם הונפו שלטים נגד המבצע ודגלי אש"ף. מפקד משטרת עכו, סגן-ניצב אבי אדרי, אמר כי ההפגנה נערכה ברישיון וכי הסדר במקום נשמר, בפיקוח נוכחות משטרתית מינימלית.

 

במקביל, נערכה הפגנה קטנה בכיכר "צים" שבכניסה לנמל חיפה ולבסיס חיל-הים בעיר. באירוע השתתפו כ-20 נשים ערביות, כשמולן התייצבו צעירים חובשי כיפות סרוגות שערכו הפגנת נגד. גם שם נשמר הסדר. בשכונת ואדי ניסנס שבעיר הניפו 200 ערבים תושבי המקום דגלי אש"ף, והשמיעו קריאות נגד צה"ל והממשלה. מהמשטרה נמסר כי לא נרשמו במקום אירועים חריגים.


הפגנת תמיכה בקריית מוצקין. "כולנו באותה הסירה" (צילום: שי וקנין) 

 

באירוע המחאה קרא ראש עיריית אום אל-פחם, חאלד חמדאן, למלא אחר הנחיית ועדת המעקב של ערביי ישראל לפתוח בשביתה כללית. "מה שקרה בלב ים הוא פשע מלחמה", קבע חמדאן. "אף אחד לא העלה על דעתו שמדינת ישראל תגיע לרמה כזו של אכזריות כדי לקיים את רצונה להרעיב מיליון וחצי פלסטינים בעזה. לילדים שם מגיע לחיות, כמו כל ילדי העמים".

 

ראש העירייה ביקש להביע הזדהות עם משתתפי המשט הערבים-ישראלים, ואמר כי "אנו מתפללים שאף אחד מבין חברי הנהגתנו לא נפגע, מצדיעים להם ומחזקים אותם. האחריות המלאה לכל מה שקרה ומה שיקרה מוטלת על מדינת ישראל". 


כוחות מג"ב באום אל-פחם. ניצוצות אלימות בעיר (צילום: ג'ורג' גינסברג)

 

דברים ברוח דומה אמר במקום ח"כ עפו אגבריה מחד"ש, תושב אום אל-פחם. "האירועים שהתרחשו הלילה אינם נסלחים למדינה שדוגלת בדמוקרטיה. התגובות הנזעמות מהוות תולדה של מדיניות הערפול. ידעו שיש פצועים והרוגים אך לא פרסמו את זהותם. אם היו מדברים ביתר שקיפות, זה יכול היה להרגיע את הרוחות".

 

בקריית מוצקין חיזקו את צה"ל: "העם אתכם" 

בניגוד לכל אותם אירועים, השתתפו הערב כ-300 מתושבי קריית מוצקין בהפגנת תמיכה בצה"ל ובלוחמיו, בצומת צבר שבכביש חיפה-עכו. האירוע נערך ביוזמת ראש העירייה, חיים צורי, והונפו בו דגלי ישראל ושלטים שעליהם נכתב: "חיילי צה"ל - העם אתכם". רבים מבין הנהגים שחלפו במקום צפרו לאות תמיכה.

 

"לא ניתן לאיש לפגוע בצביונה של מדינת ישראל", אמר ראש עיריית קריית מוצקין, וקרא לעמיתיו, ראשי הערים, לנהוג כמוהו כדי להדגיש את תמיכת העם בישראל בפעולה מול משתתפי המשט לעזה. "כולנו באותה הסירה", אמר.

 

מחאה גם בגדה: דגלי טורקיה במחסום קלנדיה

מוקדם יותר הצטרפו מאות פלסטינים לשורת ההפגנות נגד המבצע הצבאי בלב ים, וקראו לרשות להפסיק את המו"מ עם ישראל. הפלסטינים הפגינו בקלנדיה שליד רמאללה במחאה על ההרג במשט לעזה, קראו קריאות בגנות ישראל וקריאות תמיכה והערכה לפעילים.

 

המפגינים בקלנדיה נשאו דגלים טורקים והשמיעו קריאות בעד טורקיה, אולם ברחובות שליד החיים ברמאללה התנהלו כסדרן, וכל גם ביתר ערי ויישובי הגדה המערבית. למעט התארגנויות מקומיות בודדות ומעוטות משתתפים, לא הייתה כל מחאה נגד אירועי המשט ואנשי הביטחון הפלסטינים הגבירו את נוכחותם במרכזי הערים והיישובים כדי לוודא שהשקט והביטחון ישמרו.


פיזור ההפגנה בקלנדיה. "ישראל - העלובה בעולם" (צילום: עסאם רינאווי) 

 

ההפגנה אורגנה ביוזמת מספר ארגונים פלסטינים, אך נעדרו ממנה בכירי הרשות. מספר בכירים בפתח ובארגונים נוספים כן השתתפו בה, ובהם ד"ר מוסטפא ברגותי, חבר הפרלמנט הפלסטיני. ברגותי אמר ל-ynet מההפגנה כי ישראל הוכיחה היום "כי היא המדינה העלובה ביותר בעולם, אם היא מצפה שמישהו יאמין לשקריה העלובים, לפיהם פעילי השלום במשט נשאו נשק, כפי שטענו דוברים ישראליים".

 

"האם ישראל מצפה שיאמינו לה כשהיא טוענת שאנשים מבוגרים שהיו על המשט נשאו נשק?" שאל ברגותי. "ישראל ביצעה פשע חמור, מעשה פיראטי נפשע. היא ביצעה טעות גורלית". לדברי בכיר הפתח, ישראל הציבה את עצמה בפני צומת רגישה ותיאלץ להתתמודד לא רק עם המדינה הפלסטינית, אלא עם 40 מדינות אירופיות וערביות.

 

"ישראל פגעה בריבונות הטורקית, היוונית והאירית, כאשר פגעה בספינות שנשאו דגלים אלה, והיא תיאלץ להתמודד עם חרם וסנקציות רשמיות והרבה יותר רחבות", אמר ברגותי. "העולם יפסיק לקבל את ישראל כמדינה שמתנהלת מעל החוק ויתייחס אליה כפי שהתייחס למשטר האפרטהייד בדרום אפריקה".

 

ברגותי אמר כי הוא מצר על כך שלא נשמעו קולות בישראל נגד "הפשע במשט" והעריך כי התנועה הבינלאומית הקוראת לסנקציות ולחרם רשמי על ישראל צפויה להתרחב.

 

Read this article in English  

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
דגלי אש"ף ברחבי המגזר הערבי
צילום: עלי ואקד
קריית מוצקין נצבעה כחול-לבן. הפגנת התמיכה
צילום: שי וקנין
מומלצים