שתף קטע נבחר

צילום: אבי רוקח

מאבק דיפלומטי באו"ם: העצרת הכללית תתכנס?

מתנגדי ישראל לא צפויים להסתפק בגינוי במועצת הביטחון בניו יורק ובדיון חירום של הנציבות לזכויות אדם בז'נבה. גורמים דיפלומטים: ייתכן שהמשט יוליד "דו"ח גולדסטון חדש" ואף יתגלגל לעצרת הכללית

גורמים דיפלומטים מעריכים שהגינוי במועצת הביטחון היה רק הצעד הראשון. אחרי שהנושא הועלה הערב (ג') לדיון בנציבות זכויות האדם של האו"ם בז'נבה, ייתכן שהוא גם יסתיים בכינוס של העצרת הכללית.

 

15 חברות מועצת הביטחון התכנסו הלילה במשך 12 שעות כדי לנסח הצהרה נשיאותית לגינוי ישראל. רק לפנות בוקר הצליח הנציג האמריקני, אלחנדרו

וולף, לרכך את הנוסח למורת רוחן של טורקיה, לבנון, מדינות ערב והמשקיף הפלסטיני ריאד מנסור. ההחלטה עצמה היא בעלת תוקף הצהרתי בעיקר, ואין לה משמעות מעשית מיידית.

 

ההצהרה הנשיאותית כללה דרישה לפתיחת "חקירה בלתי תלויה", אולם הנוסח המעורפל משאיר פתח לפרשנויות. שגריר מכסיקו באו"ם, שארצו נכנסה היום לתפקידה כנשיא התורנית של מועצת הביטחון, פירש את הנוסח בתור חקירה של גוף בינלאומי. גם מנסור הפלסטיני הביע תקווה שזו הכוונה בהצהרה.

 

עם זאת, הנציג האמריקני הבהיר ש"חקירה בלתי תלויה" פירושה שישראל יכולה לנהל חקירה אמינה וללא משוא פנים. "אנחנו משוכנעים ותומכים בחקירה ישראלית", אמר וולף לאחר הדיון הבוקר. "יש לנו את כל הביטחון שישראל יכולה לקיים חקירה פנימית מיידית, אמינה, בלתי תלויה ושקופה".

 

נשיא העצרת הכללית של האו"ם, עלי טראקי מלוב, העניק פרשנות משלו וקרא לחקירה מיידית ועצמאית של המשט שתסתיים בהעמדה לדין לאחראים למחדל. בדיון חירום שהתקיים הערב בנציבות לזכויות אדם בז'נבה, הציגו מדינות ערב הצעת החלטה לפתיחת חקירה בדומה לדו"ח גולדסטון.

 

טורקיה מצדה ממשיכה לפעול במלוא המרץ לקדם צעדים ממשיים נגד ישראל. שר החוץ הטורקי, אחמט דאוד אולו, הגיע היום לוושינגטון לפגישה עם מזכירת המדינה, הילרי קלינטון, כדי לדון עימה בהשלכות האסון.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מכבש לחצים. דאוד אולו
צילום: AP
ריכך. וולף
צילום: AP
התאכזב. מנסור
צילום: רויטרס
מומלצים