עבדים ברהט: 'טרנזיטים מלאי ילדים בגובה מטר'
ברהט לא הופתעו לשמוע על הילדים הקטנים שהועסקו במושבי האזור - מערכות הרווחה והחינוך היו מודעות, ומועצת העיר דנה בתופעה. גם במושבים התופעה היומיומית מוכרת: "כואב הלב לראות אותם בחממות". אחד החקלאים סיפר על אב מרהט שניסה "לשווק" לו את ילדיו: "הם לא רוצים ללמוד אז הם עובדים"
כולם ידעו על הילדים העבדים, אבל זמן רב חלף בטרם מישהו פעל. בדרום סוערות הרוחות בעקבות חשיפת ynet אתמול (יום ד'), לפיה ההמשטרה בודקת חשד כי ילדים קטנים תושבי העיר רהט, הנמצאים במסגרת חינוך חובה, מועסקים בתנאי עבדות במקום ללמוד, ואף סופגים מכות, צעקות ויחס פוגעני ממעסיקיהם היהודים ביישובים באזור.
יחד עם זאת, למרות הזעזוע, קשה לומר שמישהו הופתע. דן (שם בדוי) אחד מחקלאי האזור, סיפר בשיחה עם ynet כי הוא מכיר את התופעה של ילדים קטנים העובדים בחקלאות שנים רבות, ולדבריו אף פנה לרשויות ונענה שהעניין יטופל, אך הדבר לא קרה.
"ראיתי את התופעה הזו יום יום במושבים לידי", סיפר. "הם באים עם טרנזיטים מלאים בילדים בגובה של מטר, וממש כואב לראות אותם עובדים בחממות, מרימים ארגזים, גם אליי הם הגיעו והציעו שאעסיק אותם, אך סירבתי. לפעמים זה אפילו אבות של כמה מהילדים. כמה פעמים ניסיתי לפנות אליהם ולומר שעדיף שישלחו אותם לבית הספר, אך הם ענו שהילדים לא רוצים ללמוד, ולכן הם עובדים".
"זו תופעה שנמשכת שנים", הוסיף. "זו פשוט זוועה שיש חקלאים שמוכנים להעסיק אותם. מדובר בילדים קטנים, זו ממש זוועה. פניתי לרשויות והבטיחו לי לטפל בתופעה, אבל דבר לא קרה. שמחתי היום לראות את הפרסום, ואני מקווה שאולי עכשיו זה יעזור והתופעה הנוראית הזו תיפסק". אותו חקלאי יצר אתמול קשר עם המועצה לשלום הילד, ומסר דיווח על כל הידוע לו בפרשה.
"מדובר ב-30 ילדים. נשלבם חזרה במערכת החינוך"
גם ברהט עצמה לא נדהמו מהפרסום. "התופעה ידועה", אמר בשיחה עם ynet ראש העיר, פאיז אבו סהיבן. לדבריו, מדובר בסדר גודל של כ-30 ילדים, בני שמונה עד 15. "כששמעתי על המקרה התקוממתי כאיש חינוך (אבו סהיבן היה היה מנהל בית ספר - א.ק). מדובר בכמה משפחות בודדות שעושות זאת בגלל מצוקה כלכלית. יחד עם זאת, המצוקה שלהן לא פוטרת אותן ממתן חינוך לילדים שלהם". עוד סיפר כי העירייה הצליחה להחזיר כמה ילדים לבתי הספר, ופועלים כדי להשיב את כולם. "חובתנו לתת לילדים האלה חינוך".
ראש אגף הרווחה ברהט, סעיד אל עוברה, סיפר כי הפרשה התגלתה בעקבות תלונה אנונימית שהופנתה למועצה לשלום הילד. הוא לשמור על עמימות בנושא, והסכים רק לומר כי "המשטרה כעת עושה את עבודתה וחוקרת את המקרה. אנחנו מתייחסים לסיפור בחומרה. כשיהיו לנו פרטים אודות הילדים שנשרו ממסגרת הלימודים אנחנו נבנה תוכנית התערבות מקיפה כדי לשלבם חזרה במערכת החינוך". רצונו של ראש אגף הרווחה לשמור על הפרשה בשקט מתיישבת עם החקירה הסמויה שעדיין מנהלת המשטרה, מתוך חשש שהעיסוק התקשורתי בנושא יפגע בחקירה.
"זה יכול לפגוע בעתיד הילדים", התריע יו"ר ועד הורים של אחד מבתי הספר היסודיים ברהט. "הזמן רץ, ואם הילדים לא ילמדו - מה יהיה? אני תומך ורוצה שכל הילדים שלנו ילמדו ויהיו להם ציונים טובים ויהיו להם חיים טובים יותר, שיהיו עורכי דין ורופאים. חבל על הילדים. אנחנו צריכים שהם ילמדו ותהיה להם מסגרת".
חבר מועצת רהט, אחמד אבו מדיעם, המתגורר באחת השכונות שמהן נשלחו ילדים לעבודה, סיפר כי לפני כחודשיים נערך דיון במועצת העיר דיון בנושא נשירת צעירים ממערכת החינוך, בו השתתפו גם גורם ממשרד החינוך ונציגי בית הספר והשכונות. אז התגלתה התופעה. "גינינו את התופעה", אמר אתמול. "מדובר בתופעה שלילית וצריך להיאבק ולטפל בה. זו עבודה קשה ויש לערב גם את המשפחות".
"קשר שתיקה": טענות נגד שירותי הרווחה ומשרד החינוך
במועצה לשלום הילד התקבלו אתמול עוד שיחות טלפון רבות מהחקלאים באזור. "כל הטלפונם שקיבלנו הבהירו, כי מימדי התופעה גדולים מהמשוער", אמר מנכ"ל המועצה, יצחק קדמן. "מצערת העובדה שקיים קשר שתיקה. יותר מדי אנשים, גם אזרחים וגם בעלי תפקידים ברשויות - ידעו וראו וכולם העדיפו להתעלם. זה לא פחות חמור מעצם קיום התופעה המחרידה".
ל-ynet נודע, כי כבר לפני שלושה חודשים פנתה יועצת חינוכית של בית הספר לעובדת סוציאלית במועצה, וסיפרה לה על היעדרות הילדים מבית הספר. העובדת הסוציאלית הבהירה כי העניין אמור להיות מטופל על ידי קצין ביקור סדיר של משרד החינוך, ולא על ידי שירותי הרווחה. כלומר, במידה וישרותי הרווחה של המועצה היו מטפלים כראוי, כבר לפני יותר משלושה חודשים היה ניתן למנוע את התופעה.
מנהל אגף הרווחה מסר בתגובה לטענות כי "זה אינו תפקיד שירותי הרווחה. היועצת החינוכית הייתה צריכה לפנות למחלקת החינוך של העירייה. אנחנו לא הכתובת הנכונה".
ממשרד החינוך מחוז דרום נמסר בתגובה, כי מיד עם קבלת הדיווח על היעדרות של קבוצת תלמידים מבית הספר, החל קצין ביקור סדיר לטפל בעניין, בהתאם לנהלים: "קצין ביקור סדיר, מחנכי התלמידים ומנהל בית הספר קיימו שיחות עם הורי התלמידים וביקורים בביתם,
אך לא זכו לכל שיתוף פעולה מצד ההורים. יצוין, כי הקצין פנה ליועץ המשפטי ולמנהל מחלקת החינוך של הרשות המקומית, התריע בפניהם על סירובם של ההורים וביקש התערבותם בנושא".
עוד מוסיפים במשרד החינוך, כי "גורמי מקצוע מטעם משרד החינוך והרשות המקומית פעלו במטרה להשיב את התלמידים לבית הספר. בין השאר, קיימו דיון בהשתתפות הגורמים המעורבים ונציגי המשפחות. משלא צלחו גם ניסיונות אלה, ביקש משרד החינוך מהרשות המקומית, האמונה על אכיפת חוק חינוך חובה, לפעול באופן מיידי, במסגרת הכלים המשפטיים העומדים לרשותה, על מנת להבטיח את ביקורם הסדיר של התלמידים בבית הספר. במקביל הוגשה תלונה במשטרה".