שתף קטע נבחר
 

לפני הכינוס על החרם - היפנים שבים לצוד לוויתנים

רגע לפני כינוס וועידה בינלאומית, בה ידונו האם להמשיך את האיסור הבינלאומי על ציד מסחרי של לוויתנים, דווח בבריטניה שהיפנים שיחדו מספר מדינות כדי להשיג תמיכה בעמדתם, ואף מיהרו לשלוח צי ספינות לאוקינוס השקט כדי לצוד כמה מאות לוויתנים - חלקם מינים בסכנת הכחדה

בשבוע הבא תתכנס במרוקו הוועדה הבינלאומית להסדרת ציד הלוויתנים (IWC) שהוקמה כדי להגן על היונקים הימיים. על הפרק: דיון בעתידו של איסור הציד המסחרי עליו הוחלט ב-1986. על פי כל הסימנים, האיסור עומד בפני ביטול מה שיאפשר למדינות רבות לצוד בעשור הקרוב כ-18 אלף לוויתנים ברחבי העולם - חלקם ממינים בסכנת הכחדה.

 

מספר ימים לפני הכינוס, הרוחות כבר סוערות. בבריטניה הועלו האשמות חריפות כנגד היפנים. ב"סאנדי טיימס" דווח כי יפן שיחדה מספר מדינות באפריקה ובקאריביים כדי שיתמכו בביטול איסור הציד בכינוס הקרוב, תמורת חבילות סיוע של עשרות מיליוני דולרים לתעשיית הדיג, מימון הוצאות הנסיעה למרוקו, בנוסף לכסף לבזבוזים ואפילו לשרותי ליווי. יפן מכחישה זאת בתוקף.

 


ציד לוויתנים (צילום:AFP)

 

דיווחים נוספים מצביעים על כך שיפן שיגרה בסוף השבוע שעבר צי של שלוש ספינות ציד ושתי ספינות מחקר לצפון האוקיינוס השקט, כדי לצוד כ-260 לוויתנים, דבר שמרתיח את ארגוני הסביבה הבינלאומיים.

 

"יפן שמה לה למטרה לצוד לוויתנים והתזמון של יציאת המשלחת היפנית לציד לפני סוף אוגוסט הופכת את הליך הפשרה בו מעורבות המדינות החברות בוועדה לבדיחה", אמרה קיטי בלוק, סגנית האגודה ההומאנית בארה"ב (HSUS), המאשימה את יפן כי לועגת להחלטות הוועדה ונוקטת בצעד פרובוקטיבי בכוונה תחילה.

 

לטענת הארגונים, יפן מתעתדת לצוד 100 לוויתני מינקי (גוץ), 100 לוויתנים צפוניים, עשרה לוויתנים ממין ראשתן גדול ראש ומינים נוספים, שחלקם מצויים בסכנת הכחדה. "אולי יפן חשבה שהמשימה שלהם לטבוח בלוויתנים נוספים תעבור ללא תשומת לב, כי הוא יתבצע מחוץ לאזורים מוגנים? או שיפן חשבה שהרג מינים מסויים לא יביא לגינוי עולמי?", כתבה בלוק בהודעה הארגון ודרשה לסגור את הפרצות באיסור הציד הנוכחי במהלך הכנס הקרוב.

 

לאחרונה הקימו מספר ארגונים אתר חדש המפרט באופן גרפי את כמות הלוויתנים שניצודו מאז 1946 ובו נחשפים נתונים על המינים השונים ועל השפעת האיסור על כמות הלוויתנים שניצודו. הם מדגישים כי האיסור על ציד מסחרי שנמשך כבר כ-24 שנה, מנע ציד של מאות אלפי פרטים.

 

שר הסביבה האוסטרלי: להבטיח את שלום החיות

גם ממשלת אוסטרליה זועמת על המשך ציד הלוויתנים היפני, ובתחילת החודש מימשה איום ותיק שלה והגישה נגד יפן תביעה בבית הדין הבינלאומי. היפנים מצידם מתבצרים בעמדתם לפיה לא מדובר בציד מסחרי אלא בציד למטרות מחקר - שמותר על פי האמנה מ-86' - ובכוונתם להגן על זכותם המדעית ללכוד את החיות הגדולות וללמוד אודותיהן.

 

שר הסביבה האוסטרלי, פיטר גארט, הגדיל לעשות ובחזית נגד היפנים. לאחרונה הוא פירסם סרטון ביו-טיוב בו הוא קורא לציבור להצטרף אליו למאבק והכריז כי הכינוס הנוכחי הוא החשוב ביותר מזה כ-30 שנה. "זהו הזמן לנקוט בצעדים שיבטיחו את שלומם וקיומם של החיות החשובות הללו", הוא אמר.

 

 

כיום מתוך 88 מדינות שחברות בארגון IWC, רק שלוש מהן - יפן, איסלנד ונורווגיה - ממשיכות לצוד לוויתנים באופן מסחרי. יפן, כאמור, טוענת שהציד שלה הוא לצרכי מחקר, ועל הספינות שלה אף כתוב באותיות גדולות "RESEARCH".

 

לפני כחודשיים פירסמה הוועדה טיוטת דו"ח ולפיו הדרך להגנה טובה יותר על הלוויתנים היא באמצעות אישור מכסות מותרות לציד, בטענה שהדבר יגביל את הציד של הלוויתנים ויאפשר פיקוח הדוק יותר במסגרת החוק הבינלאומי להגנה על היונקים הגדולים.

 

בוועדה מציעים לאפשר ציד של אלפי לוויתנים, ביניהם גם כאלה המצויים בסכנת הכחדה. בין הלוויתנים שנמצאים על הכוונת במהלך העשור הקרוב: 11,520 לוויתני מינקי (גוץ), 3,640 לוויתנים מצויים, 1,450 לוויתנים אפורים, 690 לוויתנים קשותי ראש, 500 לוויתנים צפוניים ו-140 לוויתנים גדולי סנפיר.

 

טיוטת ההצעה עוררה זעם רב בקרב ארגוני הסביבה. הטענה המרכזית שלהם היא כי אין לאפשר ציד תחת פיקוח של לוויתנים שעדיין נתונים בסכנת הכחדה קיומית ומספרם נמוך מאוד בטבע. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ציד לוויתנים על ידי ספינות ציד יפניות
צילום: איי אף פי
ההכרעה על ביטול איסור הציד. בשבוע הבא
צילום: AFP
מומלצים