שתף קטע נבחר

"כישלון רב-ממדי": 14% מהמפונים ללא עבודה

כל המידע המוקדם שנאסף העיד על כך שהמפונים מחבל עזה וצפון השומרון יתקשו להשתלב בשוק העבודה שבתוך תחומי הקו הירוק. ולמרות זאת, טוענת ועדת מצא לבדיקת מצב המפונים, המדינה נמנעה מלטפל בבעיה, וגם כאשר הקימה גוף פרטי שיעשה זאת - לא תקצבה אותו כראוי. כרוניקה של מחדל

חמש שנים אחרי הפינוי - האבטלה בקרב מפוני חבל עזה וצפון השומרון גבוהה פי שתיים מאשר בכלל האוכלוסיה. ועדת מצא לבדיקת מצבם של המפונים מחבל עזה וצפון השומרון, שהגישה היום (ג') את מסקנותיה, תוקפת בחריפות את אופן טיפולן של ממשלות ישראל בהשתלבותם של המפונים בשוק העבודה. "הוועדה מצאה כי המדינה כשלה באופן רב-ממדי בטיפולה בבעיות התעסוקה של המפונים בכך שנמנעה מלהיערך מראש באופן מקצועי דיו לבעיה זו, על אף שצפתה אותה", נכתב בדו"ח. 

 

כבר בשנת 2004, ציינו חברי הוועדה, התריע דו"ח שהוגש לכנסת על כך ש"למרבית תושבי חוף עזה תעסוקות שיתקשו לשרוד מחוץ לתחומי ההתיישבות הקיימת". בדו"ח צוין כי רוב תושבי חבל עזה עובדים במוסדות חינוך ותרבות ברצועה או שהם בעליהם של עסקים קטנים בסביבת מגוריהם. עובדה זו, התריעו חברי הוועדה, תהפוך את המטלה של שילובם מחדש בשוק העבודה לקשה במיוחד.

 

ואכן, רבים מהמפונים התקשו למצוא עבודה לאחר הפינוי. "עקב ההתנתקות איבדו רוב המפונים, שכירים ועצמאים כאחד, את מקומות עבודתם. בעלי עסקים איבדו את עסקיהם, וחקלאים איבדו את משקיהם החקלאיים", נכתב בדו"ח הוועדה.

 

למרות שהבעיה נצפתה מראש, לא השכילו המוסדות הרלוונטיים לטפל במצבם התעסוקתי של המפונים: "המדינה שינתה ללא הצדקה את מסגרות הטיפול בבעיה וסגרה את המרכז המיוחד שהוקם לשם כך; נמנעה מלטפל בבעיה כערכה במשך תקופה ארוכה; קיבלה החלטות שלא מומשו (כגון ההחלטה בדבר השמת מפונים בחברות ממשלתיות), ועוד".

 

הדו"ח מאשים את המדינה גם בתקצוב לקוי של הגוף פרטי (עמותת תעסוקטיף) שמונה לטיפול בבעיה ולדברי חברי הוועדה "עמד במשימה היטב".

 

חברי הוועדה מצטטים בדו"ח נתונים של מינהל מחקר וכלכלה במשרד התמ"ת לפיהם מאז הפינוי חלה עלייה בשיעור המועסקים בקרב המפונים, אך שיעור המובטלים בקרבם עדיין גבוה משהיה לפני הפינוי, בעיקר בקרב האוכלוסייה המבוגרת. 

 

לטענת סוקרי התמ"ת, נכון לאוגוסט 2009, ארבע שנים לאחר הפינוי, עמד שיעור המועסקים בקרב המפונים על 62.5%. על פי הערכותיהם, יעמוד שיעור המועסקים באוגוסט 2010 על 65%. מדובר בשיעור הגבוה בכ-43% משיעור המועסקים בחודשים שלאחר הפינוי ונמוך בכ-20% משיעור המועסקים לפני הפינוי.

 

גם מספר המובטלים גבוה באופן משמעותי בהשוואה למצב ששרר כאשר אותם אזרחים חיו ברצועת עזה ובצפון השומרון. על פי ההערכות, שיעור האבטלה במלאות 5 שנים לפינוי יעמוד על 14%, לעומת אחוז בודד לפני הפינוי ושיעור כפול כמעט מאשר בכלל האוכלוסיה.

 

לטענת החוקרים, ניתן לאבחן שתי קבוצות בקרב האזרחים שפונו המתקשות יותר בהשתלבות מחדש בשוק העבודה - אזרחים מעל גיל 50 ואלו שהיו עצמאיים לפני הפינוי.

 

"מניתוח ראשוני של החמש השנים האחרונות עולה כי הפינוי פגע בעיקר בתעסוקתם של אוכלוסיות מבוגרות וכן עצמאים", ציינו סוקרי התמ"ת. "עיקר הפגיעה שלו הייתה ביכולת ההשתכרות של אנשים וכן במצבם הפסיכולוגי נפשי של רבים מהמפונים בכלל והעובדים כיום בפרט".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אליהו מצא מוסר את הדו"ח
צילום: גיל יוחנן
ועדת מצא
צילום: אלכס קולומויסקי
מומלצים