שתף קטע נבחר

מה הזמן האידיאלי ומתי לעבור לתחליפים - הנקה

הנקה אינה רק בחירה בסגנון חיים. היא מספקת לתינוק את התזונה הטובה ביותר, מחזקת את הקשר שלו עם אמו ואפילו תורמת לבריאותה. יועצת ההנקה אסתי קרייטמן מסבירה על חשיבות ההנקה לאם ולתינוק

אחד הדברים החשובים ביותר שיכולה אם להעניק לתינוקה הוא ההנקה. הנקה אינה רק בחירה בסגנון חיים, אלא גם החלטה בריאותית, מאחר והיא מספקת לרך הנולד את כל התזונה לה הוא זקוק כדי לגדול ולהתפתח באופן תקין, וכך מבטיחה את בריאותו והישרדותו. אגב כך, היא תורמת גם לבריאותה של האם.

 

ישנן סיבות רבות שבגללן חשוב להניק. חלב אם הוא סטרילי, זמין, זול ונמצא תמיד בטמפרטורה המתאימה. הוא מותאם באופן מדויק לצרכיו התזונתיים של התינוק - הן מבחינת איכותו והן מבחינת כמותו. תינוק יונק רגוע יותר בדרך כלל, ואף סובל פחות מגזים. ההנקה מחזקת את תהליך ההיקשרות, מפני שהיא מאפשרת לתינוק להרגיש קרבה רבה יותר לאמו. היא גם מעודדת את התפתחות אזור הפה והלסת אצל התינוק ואת התכווצות הרחם אצל האם, תורמת לשריפת קלוריות מוגברת ואף מפחיתה במידה ניכרת את הסיכון לחלות בסרטן השד.

 

לכל אם יש פוטנציאל טבעי להניק את תינוקה. אצל חלק מהאמהות התהליך הוא פשוט, טבעי וקל, אך עבור אחרות הוא עלול להיות קשה יותר, מלחיץ ומדאיג. עם זאת, בדרך כלל קשיים אלה הם זמניים וחולפים מהר.

 

קשיים בהנקה

לעיתים הקשיים בהנקה נובעים מהרגשה של האם כי היא "לא יודעת" או "לא יכולה" להניק. עם זאת, אין מה לדאוג: רוב התינוקות מצוידים בידע ובאינסטינקטים שעוזרים להם לינוק, וזקוקים רק לעזרה קלה מאמם. בכל מקרה, כדי להעלות את ביטחונה של האם ביכולתה להניק וללמוד איך עליה לעשות זאת נכון מומלץ לקבל מידע והכוונה לפני הלידה או מיד אחריה.

 

הפעמים הראשונות

רצוי להתחיל להניק סמוך ככל האפשר ללידה. תינוק שאך נולד עירני מאוד, כך שאם מקרבים אותו לשד מיד לאחר הלידה הוא ילקק ויריח אותו, ולפעמים גם יצליח להתחבר אליו ולינוק. פעולות אלה יאפשרו לאם ולתינוק לדעת מה לעשות בהמשך.

 

להנקות הראשונות ישנה חשיבות רבה גם מפני שהתינוק מקבל בהן את החלב הראשוני, הנקרא כולוסטרום. לרוב הכולוסטרום הוא צהבהב וסמיך, ומיוצר בשלושת הימים הראשונים שלאחר הלידה. הוא מכיל מרכיבים חיוניים לתינוק בימיו הראשונים, כמו כמות גדולה של נוגדנים המגנים מפני מזהמים שונים. הכולוסטרום גם מעודד יצירה של הצואה הראשונית. כמות הכולסטרום קטנה מאוד, אך היא מתאימה בדיוק לנפח הקיבה הקטן של התינוק.


לתינוקות אינסטינקטים שעוזרים להם לינוק (צילום: גטי אימג' בנק ישראל)  

 

זמני ההנקה

כדי שייווצר מספיק חלב גם בהמשך חשוב להניק את התינוק לפי דרישה. בכי הוא כבר סימן מאוחר של רעב. הסימנים הראשונים לכך שהתינוק רוצה לינוק הם רפלקס חיפוש והבאת היד לפה. לכן כדאי שהתינוק יהיה בקרבת האם מרגע הלידה, כך שהיא תוכל להניק אותו כשהוא רעב. ככל שהוא יעשה זאת לפי דרישתו, כך ההנקה תתבסס מהר יותר והאם והשד ייצר מספיק חלב עבורו.

 

הזנה בשעות קבועות, באמצעות תחליפי מזון או הנקה שלא לפי דרישת התינוק, עלולה להפריע לתהליך ההנקה. עם זאת, אם התינוק מרבה לישון ואינו מתעורר כדי לאכול צריך להעיר אותו כל שלוש שעות, גם בלילה. אין צורך להוסיף לתזונת התינוק מים, אם הוא ניזון אך ורק מהנקה.

 

בעיות בייצור החלב

תינוקות יכולים לינוק לעיתים קרובות ובאופן לא סדיר. לעיתים גורם הדבר לאמהות לחשוב כי חלב האם שלהן אינו מזין או לא מיוצר בכמות מספקת, אך זה לא נכון. הדבר קורה מפני שחלב אם נספג מהר בקיבתו של התינוק. בדרך כלל אין לאמהות בעיות בייצור החלב, ואם התינוק מפריש צואה ושתן כמה פעמים ביום זהו סימן לכך שהוא אוכל מספיק.

 

עם זאת, לפעמים קורה שהאם אינה מייצרת מספיק חלב, או שמסיבות שונות ההנקה אינה יעילה. לכן חשוב לבקר באופן סדיר בטיפת חלב כדי לעקוב אחר העלייה במשקלו של התינוק. בדרך כלל ניתן לטפל בבעיה באמצעות שינוי קטן בניהול ההנקה, עם הדרכה מיועצת הנקה.

 

לפחות חצי שנה 

התנוחה "הנכונה" להנקה היא זו שבה נוח גם לך וגם לתינוקך. אם התינוק מצליח להתחבר לשד ועולה כצפוי במשקל, ואם שניכם מרוצים ומרגישים בנוח, ניתן להמשיך להניק כל עוד הדבר מתאים לשני

הצדדים. כדי שגם את וגם התינוק תפיקו מההנקה את מירב התועלת חשוב להתמיד בה לפחות עד גיל שישה חודשים.

 

כאבים במהלך ההנקה

אצל נשים מיניקות מופיעה לעתים תחושה של מלאות וכובד בשדיים, המלווה בכאב. תחושה זו נוצרת כשהאם מייצרת יותר חלב ממה שהתינוק שותה, והשד מתמלא. כדי להקל על התחושה יש לעסות את השד, לשחרר מעט חלב באופן ידני ולהניח עליו קומפרסים. כמובן שהנקת התינוק מביאה בדרך כלל להקלה מיידית.

אם את סובלת מכאב בזמן הנקה, ברוב המקרים תוכלי לפתור את הבעיה באמצעות שינוי תנוחה, אוורור הפטמות או מריחה של משחה המכילה לנולין טהור. לעתים הפטמה כואבת ורגישה בימים הראשונים בגלל שינויים הורמונליים וצורך להתרגל להנקה. אם הכאב מחמיר או לא עובר כדאי לפנות ליועצת הנקה לקבלת עידוד ותמיכה. 

 

הכותבת היא יועצת הנקה מוסמכת (IBCLC) ואחות אחראית בטיפת חלב, "מאוחדת" מודיעין  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רצוי להתחיל להניק סמוך ככל האפשר ללידה
צילום: index open
מומלצים