איראן: העשרנו 17 ק"ג אורניום לרמה של 20%
ראש סוכנות הגרעין טוען שארצו יכולה להעשיר 5 ק"ג של אורניום מדי חודש, אבל בטהרן מדגישים: "אנו לא ממהרים"
ממשיכים להלך על הסף: איראן העשירה 17 קילוגרמים של אורניום לרמה של 20 אחוזים וביכולתה להעשיר חמישה קילוגרמים נוספים מדי חודש. כך טען היום (ד') יושב ראש הוועדה לאנרגיה אטומית במדינה, עלי אכבר סאלחי.
הרפובליה האיסלאמית החלה להעשיר אורניום לרמה של 20 אחוזים לפני ארבעה חודשים בטענה שברצונה לייצר דלק גרעיני לכור המחקר בטהרן, המשמש לטענתה למטרות רפואיות. הצעד גרר תגובות זועמות במערב לאור החשש שמשטר האייתוללות מנסה להכשיר את הקרקע להעשרה ברמה של 90 אחוזים, המספיקה לייצור פצצות אטום.
"יש בידינו 17 קילוגרמים של אורניום מועשר לרמה של 20 אחוזים, ואנו מסוגלים לייצר חמישה קילוגרמים נוספים מדי חודש", אמר סאלחי אך באותה נשימה הדגיש: "אבל אנחנו לא ממהרים. איננו רוצים לייצר מה שאנחנו לא צריכים, אלא רק מה שמספיק לצרכינו".
סאלחי טען בחודש פברואר שהכור הרפואי בטהרן זקוק ל-1.5 קילוגרם אורניום מדי חודש, אבל כעת נראה שקצב ההעשרה גבוה פי כמה. דו"ח של הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית (סבא"א), שפורסם בחודש שעבר, מסר שאיראן הודתה כי רכשה מערך שני של צנטריפוגות על מנת להגביר את פעילות ההעשרה.
מרק פיצפטריק, מומחה לטכנולוגיה גרעינית במכון ללימודים אסטרטגיים בלונדון, אמר לסוכנות הידיעות רויטרס שאיראן זקוקה ל-200 קילוגרמים של
אורניום מועשר לרמה של 20 אחוז, שאם יועשר עוד, יוכל לשמש לפצצה גרעינית.
מאמצי העולם לפקח אחר תוכנית הגרעין האיראנית ספגו מכה נוספת השבוע כשהמדינה אסרה על שני פקחי סבא"א להיכנס לשטחה בטענה שפרסמו "מידע כוזב". "הודענו בשבוע שעבר לסוכנות הגרעין כי לשניים מהפקחים שלה אין זכות להיכנס לאיראן, כיוון שתכני הדו"חות שכתבו כללו מידע שקרי", אמר סאלחי.