שתף קטע נבחר

האוצר: האטה בהתאוששות, ירידה באופטימיות

סקירת האוצר לחודש מאי מחזקת את חששות התעשיינים: בחודשיים האחרונים חלה האטה במגמת ההתאוששות מהמשבר, ייצוא הסחורות ירד ב-4.6% ואופטימיות התעשיינים ירדה; החדשות הטובות: נרשם שיפור בגביית המסים וחלה ירידה בתביעות לדמי אבטלה

כלכלני האוצר מחזקים היום (ג') את חששות התעשיינים מהתכווצות הפעילות המשקית. בסקירתם החודשית על מצב המשק, נכון לחודש מאי, נכתב כי בחודשיים האחרונים חלה האטה במגמת ההתאוששות מהמשבר שהחלה בדיוק לפני שנה. המאפיין הבולט של המגמה הזאת הוא הירידה בייצוא הסחורות בשיעור 4.6%, בדומה למצב בשווקי העולם המשתקף במידה רבה ממשבר החוב במדינות אירופה.

 

 

"כל אלה הובילו לירידה ניכרת באופטימיות של התעשיינים ובאמון הצרכנים", קובעים אנשי אגף הכלכלה והמחקר ומנהל הכנסות המדינה בראשות ד"ר אילן שידלובסקי ורו"ח פרידה ישראלי, ומסכמים בהקשר זה כי במאי גם "חלה הרעה משמעותית בהלכי הרוח של הציבור לגבי מצבו הכלכלי והתעסוקתי של המשק".

 

כל זה למרות הנתונים החיוביים של הפעילות הריאלית שהתבטאה בשיפור מדד היצור התעשייתי (1.7%), קצב צמיחה של 3.6% בתוצר הכללי, 4.8% בתוצר העסקי וצמיחה של 4% בצריכה הפרטית. מדד מנהלי הרכש ירד לראשונה מתחת ל-50%

 

מחברי הסקירה מציינים כי הירידה הניכרת ביצוא הסחורות, בהמשך לזו שבאפריל, התבטאה בכל רמות הטכנולוגיה. המכירות לאיחוד האירופי אמנם עלו אבל נתון חיובי זה התקזז בירידת היצוא לארה"ב וליתר מדינות העולם. לדעת המחברים תופעה זו משקפת בפיגור את ההשפעה השלילית של תיסוף השקל מול הדולר. ירידה נרשמה גם ביבוא סחורות אבל בשיעור מתון לעומת הירידה ביצוא.

 

ירידה ברכישות דירות בידי תושבי חוץ

החדשות הטובות בסקירה, לפחות לממשלה, מצטיירות גם בשיפורים בגביית המסים (גידול של 11.2% במסים ישירים ו-0.5% בעקיפים), לאחר ירידה באפריל, ובשוק העבודה שבו נרשמה ירידה של 4.3% בתביעות לדמי אבטלה מהביטוח הלאומי.

 

יציבות המחירים נמשכה, נטען בסקירה. המדד עלה רק ב-0.4%, והאינפלציה ב-12 החודשים הקודמים, ממאי 2009, עלתה ב-2.7% - שיעור הקרוב לגבול העליון של היעד שהוא 3%. מסיבה זו הותיר נגיד בנק ישראל את הריבית ליוני ללא שינוי – 1.5%.

 

בשוק הנדל"ן חל מפנה חד מהחודש הקודם. מספר העסקאות עלה במאי בשיעור של 35%, לעומת ירידה של 26% באפריל. עם זאת בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד חלה ירידה של 1% בלבד במאי. עם זאת, בתל אביב והמרכז הירידה חדה יותר של 8%.

 

המאפיין את המגמה ברמה הארצית הוא גידול מתון ברכישת דירות מיד שנייה אשר גרם לירידה ברכישת דירות חדשות, ולירידה במחירי הדירות, בעיקר אלה שמעל 2 מיליון שקל. ניכרת ירידה חדה (עד 60%) גם ברכישות של תושבי חוץ במיוחד באזור תל אביב. ניכרת גם עליה בשכר הממוצע של רוכשי הדירות למגורים במאי, בהשוואה לחודשים הקודמים.

 

סקירת שוק ההון מציינת ירידות חדות בשערי המניות שנמשכה גם החודש, בדומה למגמות בעולם. עם זאת עדכון מעמד ישראל משוק מתעורר לשוק מפותח גרמה לעלייה במחזורי המסחר היומיים בשוק המניות. זאת בשל ההתאמות שמשקיעים זרים נדרשו לעשות בעקבות השינוי. יתכן שהשינוי תרם גם לעלייה ניכרת בהנפקת מניות בחודש האחרון.

 

בשוק האג"ח הקונצרני נרשמו עליות במדדים שמשמעותן ירידות בתשואה הממוצעת. עם זאת, ירידה ניכרת נרשמה בהיקפי ההנפקות, זאת בדומה להתפתחויות בארה"ב ובאירופה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שר האוצר, יובל שטייניץ
צילום: הרצל יוסף
מומלצים