שתף קטע נבחר

לצאת לחופשה עם כאב זו לא מסכת יסורים

סובלים באופן קבוע מכאבים בגוף ובכל זאת מתכננים נופש הקיץ? ד"ר תמר-ישר, מומחית בהרדמה וטיפול בכאב, עם עצות וטיפים שיגרמו לצאת לטיול בהרגשה טובה

חופשת הקיץ בפתח ורבים כבר מתכננים את הטיסה לחו"ל והטיול לקיץ הקרוב. ישנה קבוצת אנשים גדולה שהתכנון עבורה קצת יותר קשה ומורכב.

 

לאנשים הסובלים מכאב כרוני שאלת המפתח החוזרת ונישנית היא "ד"ר, האם נראה לך שבמצבי אני יכול לנסוע לחופש? הנסיעה לא תחמיר את מצבי?" ובכן, ישנן מספר דרכים להתמודד עם הכאב גם בזמן חופשה וטיול בארץ או בחו"ל. ד"ר תמר-ישר, מומחית בהרדמה וטיפול בכאב במרכז הרפואי סוראסקי תל אביב, הכינה עבורכם רשימת טיפים בדבר תכנון נכון ובריא של חופשה והתמודדות עם כאב במהלכה.

 

1. בחירת יעד: חישבו היטב לאן אתם בוחרים לטוס, או מהו היעד המועדף עליכם לטיול בישראל. קחו בחשבון כמה זמן לוקח להגיע ומה מצפה לכם במקום היעד. אל תנסו לתכנן טיול אתגרי ללא שינה ועם שעות של הליכה, בעיקר כשמדובר במטיילים הסובלים מכאב גב תחתון או קושי בהליכה, וזאת עקב כאב המקרין לרגל. במידה ואתם כבר יודעים שהפעילות עלולה לגרום לכם לכאב וסבל רב - בחרו יעד לפי היכולות שלכם.

 

2. תכנון הטיול: קחו בחשבון זמני נסיעה במטוס, רכב או בכל כלי תחבורה. ישיבה ממושכת בכלי רכב או כלי תחבורה יכולה להיות קשה למי שסובל מכאבי מפרקים ו/או גב לאחר ישיבה - נסו מדי פעם, באם מדובר בטיסה, לקום להלך מעט כדי לשחרר שרירים ומפרקים תפוסים.


עשו התעמלות אם אתם נאלצים לשבת זמן ארוך (צילום: Indexopen)

 

הצטיידו באישור רפואי המפרט את מחלתכם

3. מה לקחת: תארזו נכון! חשוב להצטייד בעזרים או תרופות שאתם בדרך כלל משתמשים בהם בביתכם. אל תיקחו איתכם תרופות חדשות - העצות הטובות של השכן או החבר שבהן עוד לא התנסיתם - בוודאי אין לנסותם לראשונה וכשאתם נמצאים רחוק מהבית בזמן טיול. נעליים נוחות להליכה ותיק קל ולא עמוס, על מנת שלא יכביד עליכם, יאפשרו לטייל בנוחות וקלילות.

 

4. הטיפול: באם הינכם סובלים מכאב כרוני או עברתם טיפול נוגד כאב פולשני בסמיכות לנסיעה - זיכרו להצטייד במכתב מסכם באנגלית מהרופא. מכתב כזה תמיד יכול לזרז הליכים ולהיות לכם לעזר בעת התקף כאבים חריף וצורך בעזרה רפואית.

 

חולים הצורכים תרופות ממשפחת האופייטיים - הצטיידו באישור רפואי המפרט את המחלה, התרופה לה נזקק החולה והכמות. זה יחסוך מכם אי נעימות או ביזבוז זמן יקר. וכדי להימנע מאותו התקף מתפרץ, אל תשכחו את התרופות שאתם רגילים לקחת, וכמובן קחו בחשבון את משך הזמן והכמות המספיקה עד לחזרתכם הביתה.

 

5. הציוד: הכרית הנכונה, משחה כמו אקסיפן או טראומהיל לכאבי פרקים או לאחר מכה, או תרופה כגון ארקוקסיה, וולטרן או כל נוגד דלקת שבו התנסתם בעבר - יכולים "להציל" אתכם ואת הטיול. תחשבו מהם הדברים שיכולים לעזור לכם בצורה הטובה ביותר להתמודד עם הכאב בעוד אתם אורזים את המזוודות. אם מדובר בטיול בו חלק ניכר מהציוד הולך איתכם לכל מקום ואין מי שיסחוב בשבילכם, אז כמובן שאני ממליצה לשמור על משקל קל ככל האפשר, מזוודה נוחה על גלגלים וכמובן צמצמו את הנטל והתחשבו במגבלות שלכם.


חשבו מה יעזור לכאבכם בטרם אריזת המזוודות (צילום: ויז'ואל פוטוס)

 

תכננו את הטיול בהתאם למוגבלותיכם

6. עם מי נוסעים: אם מדובר בנסיעה קבוצתית תשתדלו לתכנן את הטיול עם קבוצת השווים לכם, שלא תרגישו שאתם בלחץ או מעקבים את הקבוצה. במידה ומדובר בטיול עם בן זוג, הכינו אותו מראש לנקודות בו אתם יכולים לצפות קושי ותסבירו לו בדיוק מה היכולות שלכם ומה הוא/היא יכול/ה לעזור לכם.

 

7. טיול בחו"ל זה לא מרתון: אתם לא במרדף נגד הזמן. עדיף לראות פחות מקומות אבל ליהנות מהטיול. קצב מהיר מדי של הליכה, מעבר ממקום למקום, שעות עמוסות בדרכים ומנוחה מועטה מידי יכולים רק להעצים את הכאב. מותר לנוח, לעשות הפסקה ולהתיישב על כסא קטן מתקפל שהבאתם מהבית. אל תשכחו שאינכם צריכים להוכיח את יכולתכם וכושר הליכתכם אם קיימת מגבלה מסוימת.

 

8. מזג אוויר: זה טיפ חשוב בעיקר למי שסובל מכאבים בשל קור או בעונות מעבר. תכננו את הטיול בהתאם למוגבלות שלכם. אם אתם סובלים מהחמרה בכאבים בזמן קור, השתדלו לנסוע לאיזור חמים יותר. אם צפוי שינוי במזג אוויר באזור התיור, הצטיידו בלבוש חם או כרית חמה, וכמובן תרופה משככת כאב לעת הצורך.


תכננו את הטיול בהתאם למוגבלות שלכם (צילום: Indexopen)

 

9. שיהיה נוח: חישבו על הנוחות שלכם, איפה אתם מתכוונים לישון ובאיזה רכב תנהגו. זכרו שביגוד ונעלים נוחות זה תנאי הכרחי לכל אורך הטיול, שכן אי נוחות פיזית רק תגביר כאב.

 

קחו את התרופות לפי התפרצות הכאב

10. טיסות ארוכות: אם אתם חייבים לטוס למרחקים, נסו לתפוס את המקום של יציאות החירום. מקום לרגליים ומקום להתמתחות יכולים לעשות עבורכם את כל ההבדל (לפעמים אישור רפואי או תוספת תשלום יכולים לעזור בשריון המקום הנחשק). עשו סיבוב במטוס כל שעתיים בערך, התמתחו וחזרו לשבת.

 

תכננו את נטילת התרופות נוגדות הכאב בזמן ולפני התפרצות הכאב - כמו בבית ! אל תוותרו על הטיפול הקבוע כי אתם בטיול! קחו בחשבון את משך השפעת התרופה. למשל, כדור כגון ארקוקסיה משפיע באופן מהיר ולמשך 24 שעות. תרופה כמו פרקוסט משפיעה למשך 8-6 שעות - הקפידו ליטול בזמנים הקבועים.

 

11. הכי חשוב "לא לפחד כלל". אזרו אומץ, ביטחו בעצמכם וצאו לחופש, כי החופשה והטיול משפרים את מצב הרוח, מסיחים את דעתכם מהכאב והסבל היומיומי. המחשבה על חוויות חדשות, נופים מרשימים וסביבה נעימה רק יקנו לכם איכות חיים טובה.

 

  • מכירים עוד טיפים בריאותיים לחופשות? טקבקו לנו - נשמח לשמוע!

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ויז'ואל/פוטוס
קחו אתכם כמות תרופה שתספיק לחופשה
צילום: ויז'ואל/פוטוס
מומלצים