שתף קטע נבחר

רה"מ ב-CNN: ננסה, אך השלום האזורי עוד רחוק

בראיון ללארי קינג הביע רה"מ פסימיות באשר לסיכוי להשיב את היחסים עם טורקיה למצב שהיו טרם עליית ארדואן, והטיל על הפלסטינים את האחריות לקיפאון במו"מ. הוא הציע לדון בהארכת הקפאת הבנייה בשטחים "כחלק ממגעים ומייד"

ראש הממשלה, בנימין נתניהו, ניצל את הביקור בארצות-הברית כדי לעשות את מה שהוא הכי אוהב, וסיפק ראיונות רבים לתקשורת האמריקנית. בתוכניתו של לארי קינג ברשת CNN, שתשודר הבוקר (יום ה') ב-11:00, הוא התייחס למצב המדיני ולמעמדה של ישראל בעולם, וצייר תחזית פסימית באשר לעתיד המזרח-התיכון והיכולת להשיג הסדר קבע עם הפלסטינים ועם יתר מדינות האזור, כמו גם באשר לסיכוי לשקם את היחסים עם אנקרה.

 

"לישראל ולטורקיה הייתה מערכת יחסים חשובה. מדובר במדינה בעלת משמעות רבה מאוד במזרח-התיכון, אבל היחסים איתם החלו להידרדר בעקבות המדיניות החדשה של אנקרה שסוטה מהמערב באופן כללי, ולכן אני סבור שמה שקרה בינה לבין ישראל הוא רק אחת ההשלכות לכך", הסביר נתניהו.


נתניהו וקינג בראיון. "אנקרה התרחקה מהמערב באופן כללי" (צילום: CNN)

 

"למרות כל אלה, אני ממשיך לבחון כל דרך שתוכל למנוע החמרה נוספת ולנסות להשיב את המצב לקדמותו, או לפחות להצליח להביא להתנהלות נורמלית בינינו לבינם. רק בשבוע שעבר אישרתי לאחד השרים הבכירים בממשלתי להיפגש עם שר החוץ הטורקי בשדה התעופה של ציריך", סיפר ראש הממשלה. "אני לא יודע אם היו לכך תוצאות חיוביות, אבל אני חייב להדגיש כי כראש ממשלת ישראל, אמשיך להפוך כל אבן עד שנממש את השאיפה שלנו להשיג שלום כולל עם שכנינו. למרות שכעת נראה שזה לא יוכל להצליח, אנו נמשיך לנסות". 

 

אבל אולי בניגוד לאופטימיות שניסה לשדר בוושינגטון על הסיכוי לחדש את המגעים הישירים עם הפלסטינים כבר בעתיד הקרוב, האשים נתניהו את הצד הפלסטיני בהערמת הקשיים על ההתקדמות במשא-ומתן, והביע הסתייגות מסוימת מפעילותו של ג'ורג' מיטשל, שליחו למזרח-התיכון של הנשיא האמריקני, ברק אובמה.

 

"אני חושב שכדי שנוכל לעשות את זה דרוש אומץ בצד הפלסטיני להכריז על כך שדי במלחמות ובשפיכות הדמים - ולכן הולכים לעשות שלום אמת עם ישראל. מאז נכנסתי לתפקידי, כבר לפני כמעט שנה וחצי, אני קורא לנשיא עבאס שוב ושוב: בוא לפגוש אותי כדי שנתחיל לדבר על השלום. יש לי הערכה רבה לסנטור ג'ורג' מיטשל, אבל העובדה שהוא צריך לנסוע לאורך חצי עולם כדי להעביר מסרים בין עבאס לביני נראית לי תמוהה", אמר ראש הממשלה.

 

משב רוח קרירה להתנחלויות

נתניהו שב והבהיר כי "הדרך היחידה היא שנשב לדבר כדי למצוא פתרון בסוגיות רציניות מאוד - הביטחון שלנו, שאלת הגבולות הסופיים, ההתנחלויות, הפליטים הפלסטינים וענייני המים. לכל אלה יש חשיבות מכרעת. אי אפשר לפתור סכסוכים ובטח שלא לסיים בהצלחה מגעים לשלום אם כלל לא מתחילים אותם. אפשר לעשות את זה עכשיו, היום, מחר - בירושלים, רמאללה או כל מקום אחר. המרחק בין רמאללה לירושלים לא עולה על 10 דקות נסיעה".

 

כשנשאל האם ניתן להבין מהצהרותיו כי יסכים להאריך את תוקפה של הקפאת הבנייה בשטחים, שאמור לפוג בעוד שלושה חודשים, רמז נתניהו כי במידה שאכן יגיעו הפלסטינים אל שולחן המשא-ומתן, תעלה הסוגיה על הפרק.

 

"כל המחלוקת על ההתנחלויות תידון רק בשלבים הסופיים של המגעים על הסדר הקבע. לפני שבעה חודשים, בצעד יוצא דופן שלא נקט אף ראש ממשלה לפניי, הודעתי על עצירה זמנית של הבנייה שם למשך 10 חודשים כדי לעודד את הפלסטינים להיכנס לשיחות שלום", ציין ראש-הממשלה. "בכל הזמן שחלף זה לא קרה, וכעת הם דורשים הארכה. תשובתי לכך היא שאין צורך להציב תנאים מוקדמים, אלא פשוט להתחיל את המגעים. ניתן לדון בנושא ההתנחלויות באופן מיידי, וזה מה שאני מציע לעשות".

 

במהלך הראיון ציטט קינג דברים שאמר בעבר בתוכניתו הנשיא האמריקני לשעבר, ביל קלינטון, כאילו הסכסוך במזרח-התיכון מורכב מאוד והדרך לפתור אותו סבוכה אף יותר מכפי שהתרחש בצפון אירלנד. נתניהו, מצדו, ניסה להסביר כי "יש סירוב עיקש של חוגים רחבים מאוד בעולם הערבי להכיר במדינת ישראל ובגבולותיה, עניין שיש לו חשיבות מהמעלה הראשונה. זה קשור בביטחון שלנו. כך גם ההכרה בנו, שלצערי נרשמת רק בקרב חלק ממדינות האזור. אני מדבר על הכרה בסיסית במדינה יהודית בת-קיימא במזרח התיכון ובכך שהיא מולדתו של העם היהודי, שחיה בשלום ובביטחון עם שכנותיה".

 

אם כבר גינוי, אז לחמאס

בהמשך, נשאל על אירועי ההשתלטות על ספינות המשט לעזה ועל כך שלדברי קינג, מעולם לא הודה נתניהו בפומבי כי האופן שבו התבצע המהלך היה שגוי.

 

"אנו בהחלט מצטערים על אובדן החיים, אבל אנשים לא יודעים שהיו שם שש ספינות, כשכל העניין עם חמש מהן נפתר בדרכי שלום. הצי שלנו בדק את המטען שהן הובילו, אבל אותה ספינה שיצאה מטורקיה הייתה שונה בתכלית. היו עליה עשרות פעילים של קבוצה קיצונית מאוד שארגו מוטות פלדה, סכינים וציוד תקשורת", אמר נתניהו. "כאשר הלוחמים שלנו עלו כדי לבדוק באופן יעיל את הספינה שלהם ולוודא כי האנשים שעליה אינם שונים מאלו שהיו על יתר האוניות - הם הותקפו באכזריות. אפשר לראות את הדברים האלה בכל הסרטים שפורסמו, שבהם רואים את החיילים שלנו נלחמים על חייהם".

 

בעוד צעדת המחאה של בני משפחת שליט הולכת ומתקרבת אל הישורת האחרונה שלה, התייחס נתניהו לנושא ואמר כי למרות שעשה כל שביכולתו כדי להביא לשחרור החייל החטוף, היה חמאס הגורם שהכשיל את המהלך. "חמאס מחזיק כבר במשך ארבע שנים בחייל גלעד שליט, שבמהלך כל אותה תקופה לא זכה לשום ביקור. גם על הצלב האדום נאסר לבקר אותו, דברים שהם הפרה בוטה של כל הנורמות הבינלאומיות".

 

הוא שיגר עקיצה לעבר הקריאות האחרונות נגד ישראל, ואמר כי "אם יש גורם שצריך לזכות לגינוי זה חמאס, שהוא משטר טרור בלתי-אנושי. קיבלנו מתווך גרמני, אדם מוכשר מאוד, שעשה מאמץ גדול כדי להצליח להביא לעסקה. אני מוכן לשחרר 1,000 אסירים פלסטינים למען גלעד. אבל עד עכשיו חמאס לא נענה בחיוב להצעה שלו. אני קבלתי אותה, הם לא. תקוותי היחידה היא שהם ישנו את דעתם".

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נתניהו בראיון. 10 דקות בין ירושלים לרמאללה
צילום: CNN
מומלצים