שתף קטע נבחר

עתירה לבג"ץ: כיפת ברזל נבחרה משיקולים זרים

תושבי שדרות דורשים לבטל את ההחלטה שלא להצטייד במערכת הלייזר "נאוטילוס". לטענתם, היתה טעות אסטרטגית חמורה, שהתגלגלה לכלל "תיאטרון אבסורד"

תושבי שדרות עתרו אתמול (יום ג') לבג"ץ בדרישה לבטל את החלטת הוועדה שקבעה כי המדינה תצטייד במערכת "כיפת ברזל" ליירוט רקטות, ולא במערכת הלייזר "נאוטילוס" שפותחה בישראל. לטענת העותרים, נטישת פרויקט היירוט באמצעות לייזר היתה טעות אסטרטגית מהחמורות בתולדות מדינת ישראל, שהתגלגלה לכלל תיאטרון אבסורד של טעויות.

 

בעתירה שהוגשה באמצעות עו"ד ניצנה דרשן-לייטנר נטען כי חברי הוועדה שהוקמה, ועדת נגל, היו נגועים בניגוד עניינים, וכי החלטתם התקבלה משיקולים זרים. לטענתם, ועדת נגל רצתה לקדם אינטרסים עסקיים של רפא"ל ולכן התעלמה מעובדות קריטיות, כמו העלות העצומה של מערכת "כיפת ברזל", ומהעובדה שהיא לא תוכל לתת מענה לתושבי שדרות מבחינה טכנית.

 

בעתירה שהגישו 71 תושבים משדרות נגד ראש הממשלה ושר הביטחון הם טוענים כי בידיהם אפשרות להעניק לתושבי האזור הגנה מצוינת, כמעט מלאה מפני ירי הרקטות ופצצות המרגמה, אולם הם בוחרים שלא לספק לה הגנה זו משיקולים זרים ופסולים.

 

בחרו בפיתרון שהיה רק על הנייר

בעתירה נטען עוד כי מערכת הביטחון פיתחה בשנים האחרונות בשיתוף עם ממשלת ארצות הברית את טכנולוגיית הנאוטילוס וסקייגארד, המתאימה ליירוט רקטות, פצצות מרגמה ופגזי ארטילריה. לטענת העותרים, כשהגיע השלב לעבור לגרסה מבצעית של המערכת בקריית שמונה בחרה המדינה לזנוח את הפרויקט לחלוטין. בעקבות זאת, כאשר שדרות היתה תחת מתקפת קסאמים נותרה מדינת ישראל בלא מענה לירי הרקטות.


עלות עצומה, רק על הנייר. ניסוי בכיפת ברזל (צילום: באדיבות משרד הביטחון)

 

לטענת העותרים בשנת 2007 הוקמה ועדת נגל כדי לבחון פיתרונות לבעיית ירי הרקטות, ועם סיום עבודתה קבעה הוועדה כי הפיתרון ליירוט רקטות הינה מערכת "כיפת ברזל" מתוצרת רפא"ל, שלטענת העותרים היתה קיימת אז על הנייר בלבד ולא הוכיחה כלל את יכולותיה.

 

בנוסף, נטען בעתירה, דחתה הוועדה את פיתרון היירוט באמצעות לייזר שהוכח כבר לטענתם כפיתרון בשל ומוצלח. העותרים טוענים כי בידיהם ראיות המצביעות על כך שוועדת נגל פעלה תוך ניגוד עניינים חמור שלה ושל חבריה, וגיבשה את החלטתה על יסוד שיקולים זרים ופסולים.

 

הוועדה לא שמעה את המתנגדים

העותרים טוענים כי בוועדת נגל ישבו אנשי מנהלת פיתוח אמצעי לחימה ותשתיות (מפא"ת) במשרד הביטחון ומקורביהם, שהיו אחראים על ההחלטה לנטוש את פרויקט היירוט באמצעות לייזר. לטענתם, איש מבין אלה שהתנגדו לדעתם של חברי הוועדה לא זומן לדיוניה.

 

עוד נטען כי הוועדה התעלמה לחלוטין מהתחייבויותיה של חברת נורתרופ-גרומן, מהחברות הגדולות בעולם בתחום ייצור מערכות צבאיות, שהתחייבה להציב את מערכת "נאוטילוס" בתוך חצי שנה ליד העיר שדרות.

 

העותרים ביקשו בבית המשפט להורות על הקמת ועדת מומחים אובייקטיבית על מנת לשקול את החלופות השונות להגנת העורף הישראלי בלב פתוח ובנפש חפצה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: התעשייה האווירית
מערכת הנאוטילוס
צילום: התעשייה האווירית
מומלצים