שתף קטע נבחר

מהיום: מתנדבי השירות הלאומי - למאגר מוח העצם

חמש שנים לאחר ההסכם עם צה"ל, במסגרתו תורמים חיילים דגימות למוח עצם, גם 13,000 מתנדבי השירות הלאומי שמתגייסים מדי שנה יתבקשו לתרום דגימה למאגר של "עזר מציון" - דבר שיאפשר בין השאר גם נגישות לאוכלוסייה ערבית. מנהלת המאגר: "יום היסטורי. הם יצילו רבים"

החל מהיום (א') יצטרפו 13 אלף צעירים, מתנדבי השירות הלאומי, למאגר תורמי מוח העצם של עמותת "עזר מציון". חמש שנים לאחר שנחתם הסכם דומה עם צה"ל, חתמו הבוקר עמותת עזר מציון ומנהלת השירות האזרחי-לאומי על הסכם דומה.

 

"הם יצילו חיים של חולים רבים"

לפי ההסכם, כל מתנדב לשירות האזרחי-לאומי יישאל אם הוא מעוניין להצטרף למאגר הלאומי למוח עצם של "עזר מציון", כדי שדגימתו תוכנס למאגר

הלאומי, ותשמש להצלת חיים במידת בצורך.

  

על האמנה חתמו הבוקר מנהלה ומייסדה של "עזר מציון" חנניה צ'ולק, מייסדת ומנהלת המאגר הלאומי למוח עצם, ד"ר ברכה זיסר, מנכ"ל מנהלת השירות הלאומי שר שלום ג'רבי, וראשי העמותות המפעילות מתנדבים במסגרת השירות הלאומי.

  

מאגר תורמי מוח העצם של עזר מציון מכיל 537 אלף תורמי מוח עצם פוטנציאליים, המכסים קרוב למחצית מאוכלוסיית ישראל. מאז הוקם המאגר ב-1998 ועד היום נמצאו 2,792 התאמות ובוצעו בפועל 660 תרומות מוח עצם.

  

ב"עזר מציון" שואפים להגיע למאגר של מיליון תורמים פוטנציאליים ולהגדיל את האוכלוסיות המיוצגות במאגר. ההסכם עם השירות הלאומי יאפשר נגישות לאוכלוסייה ערבית ולאוכלוסיות נוספות שלא מצטרפות למאגר במבצעי ההתרמה בקניונים או במסגרת השירות בצה"ל.

  

ד"ר ברכה זיסר, אמרה: "זהו יום הסטורי למאגר הלאומי למוח עצם. ההצטרפות המשמעותית והברוכה של מנהלת השירות האזרחי-לאומי, תאפשר מדי שנה ללמעלה מ-13,000 מתנדבים להצטרף למאגר ולהציל חיים. הכוח המשמעותי שמצטרף היום יביא להגדלה משמעותית של המאגר, בעיקר לאור העובדה שגילם הצעיר והפסיפס האנושי שמהם מורכבים בני השירות הצבאי והאזרחי ישמשו את המאגר שנים ארוכות, ויצילו חיים של חולים רבים הנזקקים לתרומת מוח עצם".


מימין: זיסר, צ'ולק וג'רבי היום, בעת החתימה (צילום באדיבות עזר מציון)

 

"בימים אלו אנו מציינים 5 שנים למהלך שלנו עם צה"ל, שהביא לכך שכל חייל שמתחייל בבקו"ם יכול לעבור בדיקה לכניסה למאגר", אמרה ד"ר זיסר, "עד היום הצטרפו למאגר 136 אלף חיילים, מהם איתרנו 672 כתורמים פוטנציאליים ו-124 חיילים תרמו מוח עצם והצילו חיים. סטטיסטית, ההתאמות שנמצאות בקרב החיילים גבוהות יותר מבקרב האוכלוסייה הכללית, זאת בשל גילם ומוצאם המגוון ואנו מצפים לנתונים דומים גם בקרב השרות הלאומי והאזרחי".

  

מנכ"ל השירות האזרחי-לאומי, שר-שלום ג'רבי, אמר: "מפעל השירות האזרחי לאומי גאה לקחת חלק בפרויקט מאגר מוח העצם של "עזר מציון". מתנדבי השירות האזרחי לאומי בחרו מרצונם לתרום לחברה ולקהילה וזה טבעי ומתבקש שיתנו כתף גם למטרה זו שמצילה חיים ונותנת תקווה לחולים רבים. אנו מאמינים שהיווספותם של למעלה מ-13 אלף המתנדבים למאגר מוח העצם תגדיל את הסיכוי להציל חיים והמנהלת בראשותי תפעל בכל דרך אפשרית כדי לממש מטרה קדושה זו".


 

הבדיקה: שאיבת דם פשוטה

תאי מוח העצם הם תאי דם ייחודיים בעלי יכולת להתחלק וליצור כמעט כל תא בגוף האדם. תאי מוח העצם שנתרמו מוחדרים לגופו של החולה והם יוצרים תאי דם חדשים ובריאים. כך מנצחים גופו של החולה וגופו של התורם את מחלת הסרטן. עד כה טופלו כ-600 חולים בזכות מאגר מוח העצם של "עזר מציון", ומאות חולי סרטן נוספים ממתינים לתורם שעדיין לא נמצא.

 

בעבר התבצעה תרומת מוח העצם על ידי שאיבת החומר מעצם בגוף בהליך

כירורגי. כיום, תהליך תרומת מוח העצם פשוט ביותר: התורם המתאים מוזמן לקבל טיפול בתרופה נאופוגן, הגורמת לשגשוג תאי הדם. לאחר הטיפול, מוזמן שוב התורם להליך תרומת מוח העצם, הליך הנמשך כחמש שעות.

 

התורם יושב על כורסא, צינורית דקיקה מחוברת לווריד ביד ודרכה נשאב הדם ועובר סינון במכונה הדומה למכונת דיאליזה. תאי מוח העצם נשארים במכונה, שאר מרכיבי הדם של התורם מוחזרים לגופו. בשלב הבא מוצאים התאים הסרטניים מגוף החולה. תאי מוח העצם שנתרמו מוחדרים לגופו והם יוצרים תאי דם חדשים ובריאים. 


 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רק בדיקת דם - ואתם במאגר
צילום: עופר עמרם
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים