שתף קטע נבחר

פורסמה הצעת תיקון החוק שיאפשר הפרטת לאומי

השר שטייניץ, פרסם את הצעתו לתיקון חוק הבנקאות במטרה להפריט את הבנק ללא גרעין שליטה. השר ציין כי המדינה תפעל בקרוב למכירת יתרת מניותיה בבנק בכפוף לתנאי השוק

שר האוצר יובל שטייניץ, פרסם היום (ב') את הצעתו לתיקון חוק הבנקאות כדי לאשר את מכירת יתרת מניות המדינה בבנק לאומי, כך שהבנק יופרט סופית ללא גרעין שליטה.

 

ההוראות שמציע השר מגבשות כללים ליצירת מערכת איזונים ובלמים במינוי הדירקטורים בבנק כך שמצד אחד יתאפשר לבעלי המניות להציע דירקטורים מטעמם ומצד שני לא תתאפשר שליטה בפועל ע"י בעל מניות שלא נבדק ע"י בנק ישראל ולא קיבל היתר שליטה.

 

התיקון המוצע יאפשר לכל בעל מניות שמחזיק מעל 2.5% מהון הבנק, להציע דירקטור לכהונה בבנק. התיקון מאפשר גם התאגדות של מספר בעלי מניות קטנים שיוכלו להציע במשותף דירקטור מטעמם.

 

במסגרת התיקון השתנה תפקיד הוועדה למינוי דירקטורים שהוקמה בחוק, כך שבמקרה של חסר בדירקטוריון, היא תתקיים כוועדה אקטיבית ובלתי תלויה שאף תמליץ לאספה הכללית על מועמדים לכהונה ותמנה דירקטורים רק במידה שהאספה הכללית לא התחילה לעשות זאת בשני סבבי הצבעות. הצעת השר משנה את הוועדה שהוצעה לעניין זה בעבר בעקבות המלצות ועדת מראני.

 

הצעת השר קובעת שיו"ר הועדה יהיה שופט בית משפט עליון או מחוזי בדימוס במינוי של שר המשפטים, לאחר התייעצות עם נשיא בית המשפט העליון. שני חברים יהיו אנשי משק וכלכלה או מהסגל האקדמאי ויתמנו לפי הצעת יו"ר הועדה לאחר התייעצות עם יו"ר רשות ניירות ערך. שני חברים נוספים בוועדה יהיו דירקטורים חיצוניים המכהנים בבנק הרלוונטי שלגביו יופעל החוק. התאמת תפקידה של הוועדה וההרכב המגוון שלה יבטיחו המשכיות בפעילות הדירקטוריון במקום הנוכחי וירעננו אותו מעת לעת.

 

השר שטייניץ ציין כי התיקון המוצע הוא צעד נוסף להשלמת המכירה של מניות המדינה בבנק לאומי והמדינה תפעל בקרוב למימוש מניות אלה בכפוף לתנאי השוק.  

 

החשב הכללי, שוקי אורן, אמר כי התיקון צפוי להביא לפריצת דרך במערכת הבנקאות בישראל ולאפשר ניהול של בנקים ללא גרעין שליטה כפי שקיים בעולם. אורן ציין כי התיקון אמור להבטיח בראש ובראשונה את קיומו של דירקטוריון יציב שיאפשר התנהלות תקינה של הבנק וכפועל יוצא, יתרון ליציבות מערכת הבנקאות בישראל בכלל.

  

בהצעת החוק מעוגנות המלצות של צוות שבדק את הנושא מחדש שכלל את נציגי החשב הכללי באוצר, בנק ישראל וחברת נכסים מ.י. שהייתה אחראית להפעלת הבנקים שבהסדר לאחר הלאמתם ב- 1983.  

 

היועץ המשפטי של האוצר ליווה את עבודת הצוות. התיקון מרחיב את התשתית הקיימת לניהול היציב של בנקים ללא גרעין שליטה שנבנתה בתיקון קודם לחוק הבנקאות לפני כ-6 שנים. התיקון המקורי נחקק בעקבות המלצות הוועדה ברשות מראני.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שר האוצר שטייניץ
צילום: גיל יוחנן
מומלצים