שתף קטע נבחר

ריח של אהבה באוויר: מאפים לט"ו באב

למה לצאת לחולל בכרמים בחום הזה, אם אפשר להישאר בבית ולאכול משהו טעים? נעמי אבליוביץ' מציעה לכם לבחור בין לחמניות קינמון עם שמנת חמוצה וקומפוט שזיפים ובין פוקאצ'ה פירות וגבינה כחולה (או פשוט ללכת על כל הקופה)

ט"ו באב. אמצע החודש, הירח מלא והיום חלה הגרסה הכשרה למהדרין של ולנטיינס דיי, שבכלל התחילה את דרכה כיום חג חקלאי, שחוגג את אדמה ומחזוריות השנה.

בדיוק חצי שנה אחרי ט"ו בשבט, ראש השנה לאילנות, שמסמל את יום הנטיעות הראשון, ט"ו באב הוא היום האחרון בשנה לנטיעות. בימי בית השני ט"ו באב סימל גם את יום תחילת הבציר, אבל מאז תקרית פילגש בגבעה הפך ליום בשנה בו הותר לבני שבט בנימין לחטוף להם נשים משבט יהודה, כמה רומנטי.

 

מה שהחל כטרגדיה אישית והוביל למלחמת אחים הפך ליום שמציין את חשיבות האהבה והפיוס. יום אחד, זניח במקצת מול השפע של ימי אבל וצום, שבנוסף לכל חל ביולי, שיא החופש, כשכולם בפגרה ולאף אחד אין סבלנות לכלום, לרבות מחולות בכרמים. חם פה בקיץ, השמש יוקדת, ונראה שהאדמה תמיד בוערת. ביום אחד שמוקדש לאהבה קשה להשיג תוצאות לטווח ארוך, אבל עדיין צריך לנסות.

 

במקום לצאת בחיפושים אחר הכרם הקרוב למקום מגוריכם אפשר לתת, לקבל ולחלוק אוכל עם מי שאוהבים. האוכל, ואיתו האהבה, נכנסים ישר לקרביים. אוכל של אהבה צריך לעטוף את כל החושים: הארומה החמה של שמרים אפויים, איזה רוטב דביק שמלכלך את הידיים, הגשה שמפתה את העיניים, מתפוצצת בפה וגוררת אנחות של הנאה. מעבר להררי קלישאות של לבבות ורודים, ורדים אדומים ובונבוניירות של שוקולד שלא עומד בחום, אפשר לחגוג עם פירות העונה, ומהשפע של האדמה עם שני מאפים מתוקים וטריים ישר מהתנור.


מתוקה עם קצת גבינה כחולה (צילום: נעמי אבליוביץ') 

 

לחמניות קינמון מתוקות עם שמנת חמוצה וקומפוט שזיפים

מנה דביקה ונוטפת שאפשר להגיש כקינוח או כארוחת בוקר במיטה, מפנקת במיוחד. אפשר להכין את המנה או לפרק ולאמץ חלקים ממנה. לגיוון: אפשר להמיר את קומפוט השזיפים בכל ריבה אחרת או להשתמש בפירות טריים ודבש במקום. הלחמניות יילכו טוב גם עם חמאה, ריבה או שוקולד. הלחמניות במיטבן ביום הכנתן אבל הן תישמרנה בהקפאה עטופות היטב.

 

המרכיבים (ל-8 לחמניות):

2 כוסות קמח לבן אורגני, מנופה

2 כפיות סודה לשתייה

1/4 כוס סוכר דמררה

1/8 כפית מלח ים

1 כפית קינמון

50 גרם חמאה קרה

1 כפית תמצית וניל (לא חובה)

2/3 כוס חלב

1 ביצה, טרופה

1 כף סוכר + 1/4 כפית קינמון לזרייה מעל הלחמניות

להגשה:

שמנת חמוצה

קומפוט שזיפים (מתכון להלן)

 

אופן ההכנה:

  1. מחממים תנור ל-200 מעלות ומרפדים תבנית בנייר אפייה.
  2. בקערה מערבבים את הקמח המנופה, אבקת אפייה, סוכר, מלח וקינמון.
  3. בקערה נפרדת מערבבים את החלב, ביצה ותמצית וניל.
  4. חותכים את החמאה הקרה לקוביות קטנות ומוסיפים לתערובת. מעבדים את החמאה לתערובת במעבד מזון או בידיים עד שמתקבלת תערובת פירורית.
  5. מוסיפים את התערובת הרטובה ליבשה ומערבבים את הבצק רק עד שהוא נפרד מדפנות הקערה (חשוב לשים לב לא לעבד את הבצק יותר מדי). אם הבצק דביק מדי אפשר להוסיף לו מעט קמח.
  6. מעבירים את הבצק למשטח עבודה מקומח ולשים את הבצק בעדינות כדקה. בעזרת מערוך מרדדים את הבצק לעובי של 1/2 2 ס"מ.
  7. טובלים בקמח חותכן עוגיות או כוס בקוטר 7 ס"מ וקורצים עיגולים מהבצק. את הבצק שנותר משטחים במהירות בידיים (לא במערוך) וקורצים עיגולים נוספים.
  8. מניחים את עיגולי הבצק בזהירות בתבנית.
  9. מברישים את הלחמניות במעט חלב וזורים מעל כל אחת את תערובת הסוכר-קינמון.
  10. מכניסים לתנור ואופים 15-20 דקות, עד שהלחמניות מקבלות גוון חום זהוב וקיסם שמחדירים במרכז לחמנייה יוצא יבש.
  11. הצעת הגשה: בעזרת סכין חוצים את הלחמניות החמות. מניחים את הפרוסה התחתונה כשהחצי הפנימי פונה כלפי מעלה. יוצקים כף נדיבה של שמנת חמוצה ומוסיפים מעל את קומפוט השזיפים. מניחים את פרוסת הלחמנייה העליונה, יוצקים מעל כף נוספת של קומפוט השזיפים ומגישים מייד.

 

קומפוט שזיפים

500 גרם שזיפים בשלים שטופים, מגולענים וחצויים

2-3 כפות דבש

1 כף קינמון

 

אופן ההכנה:
  1. בסיר כבד מניחים את פרוסות השזיפים עם 2 כפות מים.
  2. מוסיפים את הדבש והקינמון. אם השזיפים לא מספיק מתוקים לטעמכם, אפשר להוסיף עוד דבש.
  3. מכסים ומבשלים על אש נמוכה-בינונית, בבעבוע עדין כ-20-25 דקות תוך ערבוב לסירוגין.
  4. מסירים מהאש ומניחים להתקרר. כשהתערובת מגיעה לטמפרטורת החדר מעבירים את הקומפוט למיכל או צנצנת ושומרים במקרר עד שבוע ימים.



הצעת הגשה: לחמניות קינמון במילוי שמנת וקומפוט (צילום: נעמי אבליוביץ')

 

פוקאצ'ה פירות וגבינה כחולה

מתנת שמרים עונתית וצבעונית לחלוק עם מי שאוהבים. אני מכינה את הפוקאצ'ה מקמח מלא אורגני, אבל אפשר להחליף בקמח רגיל או בשילוב של השניים.

 

המרכיבים:

1/2 3 כוסות קמח מנופה

1 כפית שטוחה שמרים יבשים או 1/3 קובייה שמרים טריים

1 כפית מלח ים דק

1/4 1 כוס מים פושרים

1/4 כוס שמן זית מעולה + 3 כפות שמן זית כתית

100 גרם גבינת גורגונזולה או גבינה בשלה אחרת, מפוררת לחתיכות לא קטנות

פירות העונה (ענבים, מנגו, שזיפים, נקטרינות, תאנים), קלופים, מנוקים מגרעינים ופרוסים

גבעולי רוזמרין, מופרדים לעלים

חופן שקדים פרוסים

2-3 כפות דבש (לא חובה)

 

אופן ההכנה:
  1. בקערה גדולה מערבבים את הקמח, השמרים והמלח.
  2. יוצרים גומה במרכז ומוזגים לתוכה את המים והשמן. מערבבים את התערובת עד שמתקבל בצק רך. אם צריך מוסיפים עוד מים.
  3. מקמחים משטח עבודה ולשים את הבצק 8-10 דקות עד שמתקבל בצק מבריק וגמיש. לחילופין, אם משתמשים במיקסר שמים את תערובת השמרים בקערת המיקסר, מוסיפים את שאר החומרים ולשים בעזרת וו לישה, תוך כדי הוספה הדרגתית של מים. לשים עד לקבלת בצק מבריק וגמיש, כ-10 דקות.
  4. משמנים קערה ויוצרים מהבצק כדור. מניחים את כדור הבצק בקערה והופכים אותו כך שהוא כולו משומן.
  5. מכסים בניילון לא נצמד ומניחים להתפחה בטמפרטורת החדר כשעה וחצי, עד שהבצק מכפיל את נפחו.
  6. מרדדים את הבצק למלבן בגודל 25X40 ס"מ.
  7. מורחים על מחצית ממלבן הבצק שמן זית ומקפלים לשניים כך שמתקבל מלבן בגודל 20X25 ס"מ.
  8. מעבירים לתבנית משומנת או מרופדת בנייר אפייה. יוצרים בבצק גומות בעזרת האצבעות, מכסים בניילון נצמד ומניחים להתפחה כ-30-40 דקות.
  9. מפזרים מעל הבצק את הפירות, הגבינה הכחולה ופרוסות השקדים באופן שווה.
  10. מזליפים מעל שמן הזית ואופים כ-25 דקות בתנור שחומם ל-200 מעלות, עד שהפוקאצ'ה תפחה וקיבלה גוון זהוב. מעבירים לצינון על רשת.
  11. מזליפים את הדבש ומפזרים מעל את עלי הרוזמרין.


פוקאצ'ה פירות וגבינה (צילום: נעמי אבליוביץ') 

 

  • נעמי אבליוביץ' היא ארכיטקטית, גסטרונומית, עיתונאית וצלמת אוכל. לאתר של גסטרונומי

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שמנת חמוצה וקומפוט שזיפים
צילום: נעמי אבליוביץ'
מומלצים