שתף קטע נבחר

 

רובינשטיין: "שיטת ההכפשות הפוליטית אינה חדשה במקומותינו"

היועץ המשפטי לממשלה דחה היום את דבריו של ראש הממשלה, שהאשים אותו בשיקולים פוליטיים: "אני מצטער שנעשה במכתב שימוש פוליטי". שר המשפטים, יוסי ביילין: אם תפטר הממשלה את רובינשטיין - אתפטר. ברק אמר היום: דעותיו של היועץ קרובות לימין

היועץ המשפטי לממשלה, אליקים רובינשטיין, הגיב הערב (ג'), בשובו מחו"ל, על דבריו של ראש הממשלה, שהאשים אותו בשיקולים פוליטיים. "שיטת ההכפשות על רקע פוליטיקה אינה חדשה במקומותינו", אמר רובינשטיין, "אני מצטער שמכתב שנכתב בצורה משפטית, נעשה בו שימוש בפוליטי".
לדברי רובינשטיין, "הבעתי עמדה משפטית מקצועית בקשר למשא ומתן, במסגת תפקידי כיועץ המשפטי לממשלה וכמי שעבד הרבה מאוד שנים במשא ומתן המדיני. זו חובתי המצפונית והמקצועית, כמו שחובת הרמטכ"ל וראש השב"כ, למשל, להציג עמדה צבאית ביטחונית". רובינשטיין הוסיף: "יש לי כמובן כבוד לראש הממשלה, ולכן המכתב שלי נאמר בצורה מכובדת, כפי שראיתם".

ביילין: זכותו של היועץ לכתוב מכתב כזה

עו"ד יורם בונן, שהיה עוזרו האישי של רובינשטיין אמר היום כי "הרקורד של רובינשטיין מעיד על כך, שהוא חף משיקולים פוליטיים. בכל התקופה בה עבדתי עמו, לא אני ולא איש מיושבי המשרד ידענו מהם דעותיו הפוליטיות".
"הדבר לא היה רלבנטי לעבודתנו, והייתה הפרדה מוחלטת בין הדברים. העובדה שכל המערכת הפוליטית תוקפת את היועץ, מעידה כנראה על מידת הנייטרליות שהוא מצליח לשמור".
בונן הוסיף ואמר, ש"התפיסה שתפקידו של היועץ הבמשפטי הינו טכני לחלוטין, היא תפיסה שמזמן כבר לא מקובלת. כפי ששופטי בית המשפט העליון מכניסים לשיקוליהם נושאים כמו סבירות, הגינות, ראויות כך גם היועץ מפעיל שיקולים מעבר לשיקולים משפטיים טכניים".
"תמיד עלתה ותמיד תעלה השאלה, איפה בדיוק עובר הקו בין הנושאים, שאליהם הוא צריך להתייחס לבין הנושאים שמחוץ לעניינו", דברי בונן.
שר המשפטים, יוסי ביילין, אמר בתגובה לדברי הביקורת של ראש הממשלה, כי "לא רק שאיני שותף לדעת חלק מאנשי מפלגתי שהיועץ צריך להתפטר לאלתר וגם לא צריך לפטר אותו, גם לא אכהן דקה אחת בממשלה שתפטר את היועץ המשפטי שלה".
"יש לנו יועץ משפטי יוצא מן הכלל, שלא פועל לפי שיקולים פוליטיים כאשר הוא מחליט את ההחלטות החוקיות או החוקתיות שלו. אם היועץ היה בא ואומר לנו: 'ממשלה יקרה, אם את אוהבת את זה ואם לא, את אינך רשאית לנהל מו"מ לפני בחירות' - לא היה מתנהל המו"מ".
"אלא שלא זה מה שאומר היועץ המשפטי. הוא מעלה ספקות ושאלות של לגיטימיות ומוסריות, ועל זה אנו בהחלט יכולים להתווכח אתו ולחלוק עליו. אבל איני חולק על עצם הענין שזכותו לכתוב מכתב כזה, וזכותו לקבל החלטות מהסוג הזה, ואני לא חושד באיזה שהוא בדל של שיקול פוליטי".

אמנון רובינשטיין: רה"מ אינו רשאי לתקוף את היועץ

יו"ר ועדת חוקה, חוק ומשפט, ח"כ אמנון רובינשטיין ממרצ, מסתייג נמרצות מהנזיפה שנזף ראש הממשלה, אהוד ברק ביועץ המשפטי לממשלה.
בהודעה שפירסם, אומר ח"כ אמנון רובינשטיין, כי "אליקים רובינשטיין פועל במסירות ובנאמנות, בתנאים קשים ביותר במילוי תפקידו וגם אם עמדה זו או אחרת אינה נושאת חן בעיני ראש הממשלה, אין הוא רשאי להתקיפו בשל כך".
ח"כ רובינשטיין מוסיף ואומר, כי "סוגיית סמכותו של ראש הממשלה לנהל משא ומתן לשלום ולחתום בראשי תיבות על הסכם עם הרשות הפלסטינית תידון היום בפגישה בין משלחת של ועדת החוקה, בראשותו של יו"ר הוועדה, לבין ראש הממשלה".
ח"כ אמנון רובינשטיין טוען, כי בהבדל מאישרור אמנה או הסכם, רשאי ראש ממשלה מכהן, גם ערב בחירות, לחתום על אמנה בינלאומית ועל הסכם שלום, בראשי תיבות.
תנועת ש"ס מגנה בחריפות את הביקורת של ראש הממשלה ומקורביו נגד היועץ המשפטי לממשלה, אליקים רובינשטיין, ומכנה אותה התקפה בוטה וחסרת תקדים. בש"ס אומרים כי "הם רואים בהתקפה ניסיון מחפיר לקעקע את שלטון החוק ואת יסודות הדמוקרטיה".

ברק: ליועץ דעות משלו הקרובות לימין

ראש הממשלה תקף הבוקר (יום ג') את היועץ המשפטי לממשלה על הסתייגותו מניהול המשא ומתן המדיני. בראיון לגלי צה"ל, אמר ברק כי "ליועץ דעות משלו, הקרובות לימין וידועות, וזהו תקדים שמכתב אישי לראש הממשלה מוצא מקומו ישר ממחשב היועץ המשפטי לממשלה - לעיתונים ולתקשורת".
מקורבי ברק אמרו כי על רובינשטיין להתפטר בעקבות חוות הדעת שנתן על חוקיות המשא ומתן עם הפלסטינים. המקורבים אומרים כי מקרה רובינשטיין דומה למקרה אפי איתם, וכמו שאיתם היה צריך לעזוב את צה"ל, גם רובינשטיין צריך לעזוב את תפקידו. היועץ המשפטי דחה את הקריאות האנונימיות, ואמר כי הוא נשאר בתפקידו.

רובינשטיין: "ניהול המו"מ חוקי - אבל בעייתי"

היועץ המשפטי לממשלה הזהיר את ברק במכתב רשמי ויוצא דופן ששיגר לו לפני ימים אחדים, ואשר פורסם אתמול, מפני קבלת החלטות דרמטיות ערב בחירות. "סמכויות הממשלה בעת הזאת מטרתן מניעתו של חלל שלטוני, אך לכאורה לא חידושים דרמטיים חובקי זרועות עולם וחורצי גורל, אלא בלית ברירה – כמו הפעלת צה"ל והגנה במלחמה", כותב רובינשטיין ומוסיף כי ספק אם אפשר "שבימי בחירות אלה לא יעורבו שיקולים בני התקופה ומכאן הצורך בזהירות מופלגת ומודעות מתמדת לחשש ולקושי".
רובינשטיין כתב את הדברים בעקבות פניות רבות אליו, בבקשה שיורה לברק לעצור את המו"מ המדיני, לאור התפטרותו והבחירות הקרובות. רובינשטיין גם הזהיר את ברק מוויתור בנושא זכות השיבה "שאחרת יתנפצו כוונותינו הטובות", ובנושא הר הבית אמר: "מסופקני אם יש מקום לצפות לחסד מן הפלסטינים שיכירו בזיקתנו".



לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
משה שי
מזהיר את ברק. רובינשטיין
משה שי
אי פי
המו"מ המדיני (ארכיון)
אי פי
שאולי שם-טוב
ח"כ רובינשטיין. מסתייג נמרצות
שאולי שם-טוב
צילום: דודו פריד
ביילין. יועץ משפטי מצויין
צילום: דודו פריד
מומלצים