כורתים את הנוף
קבלן מטעם קיבוץ נווה ים כרת השבוע עצים מוגנים רבים ללא היתר והפך שטח ירוק לאתר בנייה. "אדם, טבע ודין": ניתן היה להעתיק ולהציל את העצים. על פי התוכניות, ישמש האזור בעתיד לתיירות, בינתיים ייבנו שם מגורים זמניים למפוני גוש קטיף
שדרת עצים רחבה, שהיתה חלק משטח ירוק ואהוב על ידי תושבי קיבוץ נווה ים, נכרתה בשבוע על ידי הקיבוץ ללא היתר. התוצאה: עשרות עצים, בחלקם אשלים מוגנים - שניתן היה להציל על ידי פעולות העתקה - נכרתו ונגדעו ללא צורך. בשטח זה מתכוון הקיבוץ ליישב באופן זמני משפחות של מפוני גוש קטיף, שעתידות בהמשך להצטרך לשורותיו.
התוכנית לבנות במקום היא חלק מתוכנית ההרחבה של קיבוץ נווה ים, שזכתה לאחרונה לאישור מוסדות התכנון. הקיבוץ הסמוך לעתלית, מבקש להגדיל את חבריו, מכ-90 משפחות כיום ל-350 משפחות בעתיד. בין המשפחות שעתידות להיקלט בשורותיו, ישנן כאמור גם כ-25 משפחות של מפוני אלי סיני - המתגוררות כיום בקיבוץ כרמיה.
ההרחבה, שקודמה על ידי משרד הבינוי והשיכון ומינהל מקרקעי ישראל, צפויה לייצב בין השאר את מצבו הכלכלי של הקיבוץ - בעיקר באמצעות השטחים התיירותיים שאושרו בתוכנית. השטח שנכרת הוא אחד משני שטחים כאלה, אולם בחודשים הקרובים כאמור, מתכוון הקיבוץ לבנות בו מגורים זמניים למפונים.
נכרתו ללא צורך. העצים בנווה ים (צילומים באדיבות "אדם טבע ודין")
מוכן לעבודות בנייה. השטח ש"נוקה" על ידי הקיבוץ
מי אישר? כולם מתנערים
למרות העובדה כי שטח זה אמור בעתיד להיבנות, הרי שפעולות הכריתה בוצעו ללא היתר מן הרשויות - מה שגרם לנזק מיותר לעצים הרבים.
תושבים שהבחינו בנזק ופנו למוקד של עמותת "אדם, טבע ודין", ציינו בשיחה עם Ynet כי "המקום הזה היה פנינת חמד ירוקה. אזור טבעי שתושבי הסביבה נהגו לבוא אליו ובעלי חיים התקיימו בו. לא ברור מדוע הקיבוץ כרת אותם כך".
יעל דורי, ראש תחום תכנון בעמותה, מתחה ביקורת על התנהלות הקיבוץ בנושא ואמרה כי: "הפעולת בשטח מעידות על זלזול מוחלט בחוק. זהו זלזול גם בחוק שמגן על העצים, וגם בחוק התכנון והבנייה שמחייב לקבל היתר טרם ביצוע העבודות". דורי הוסיפה כי על פי החוק, אם העצים לא הועתקו - על הציבור לקבל פיצוי על כך.
עו"ד שלי לב, מנהלת המוקד הירוק של העמותה, ציינה כי "תגובות התושבים מעידות על החשיבות הרבה שהציבור מייחס לריאות הירוקות בישראל, זאת בניגוד מוחלט לאוזלת היד שהפגינו הרשויות האמונות על הנושא".
לב ציינה כי בדיקתם העלתה שלא בוצעה פניה בנושא לקק"ל. בבקרן הקיימת לישראל אישרו כי דבר הכריתה נודע להם רק בדיעבד, וכי לא נתנו אישור לפעולה.
בתגובה לפניית Ynet ציינו במועצה האזורית חוף הכרמל כי לא ידעו על הכריתה וכי לא נתנו לכך אישור, או היתר בנייה. "עם היוודע המקרה, הוצא לקיבוץ צו הפסקת עבודות מיידי", נמסר.
ומה אומרים בקיבוץ? תלוי את מי שואלים. בשיחה עם ynet טען חבר הנהלה של הקיבוץ, כי גם בקיבוץ עצמו לא ידעו על הכריתה בשטח ולא נתנו לה אישור.
יחד עם זאת, בתגובה רשמית לכתבה, טען נועם נצר, מהוועד המנהל של הקיבוץ, כי האחריות על השטח היא של המועצה האזורית חוף הכרמל - שכאמור מכחישים כל קשר לאירוע.
בינתיים, בעוד הקיבוץ מסרב לקבל אחריות על הנעשה בשטחו, הנזק שנגרם לעצים בלתי הפיך. באדם טבע ודין מבטיחים כי "בכוונתנו להמשיך ולבדוק את הנושא. נעשה הכל על מנת להציל את מעט העצים שעוד נותרו".