שתף קטע נבחר

המדריך לרכישת מבזק: 4 מבזקים פופולריים

לאחר שסקרנו את כל מה שצריך לדעת לפני שקונים מבזק, אנחנו מציגים לכם ארבעה מבזקים פופולריים בשוק ואת דעתנו עליהם - כולל ציונים, יתרונות וחסרונות. כתבה שניה בסדרה

במבזקים המודרניים קיימות תכונות רבות ותפריטים מסובכים שלא יביישו כל גאדג'ט. מי צריך כל כך הרבה תכונות מתקדמות במבזק שלו, לפי אילו מאפיינים ניתן להשוות מבזק אחד לאחר, על מה כדאי להתעקש כשקונים מבזק, ובמה לא כדאי להשקיע כסף? סדרת כתבות זו תעשה היכרות ידידותית ביניכם לבין המבזק

העתידי שלכם ותעזור לכם להבחין בין העיקר לטפל כשאתם ניצבים בפני קניית מבזק. כתבה שניה בסדרה

 

לכתבה הראשונה בסדרה: מה צריך לדעת כשרוכשים מבזק?

 

בכתבה הקודמת סקרנו את תכונות המבזק החיצוני באופן כללי, אך כעת אתם עומדים בפני שאלות חדשות. איזה מבזק לקנות? איזה תכונות קיימות בו? כמה לשלם עליו ואיך המבזק הנבחר יחסית למבזקים מתחרים מאותה הקטגוריה? כתבה זו תנסה להתמודד עם שאלות אלו בסקירת ארבעה מהמבזקים החזקים הנפוצים בארץ (GN>50). ניפגש עם המבזקים הבאים : ניקון – SB-900, קנון – EX580II, מץ – Mecablitz 58 AF-1 וסיגמא – EF530DG Super .

 

לפני שרצים לחנות

אך לפני שנפנה למבזקים עצמם, חשוב לעיין במדריך המשתמש של המבזק המצלמה והעדשות ולהכיר את היכולות האוטומטיות של המבזק בהתאם למצב הצילום (mode) שבו מצויה המצלמה שלכם בכל רגע נתון.

 

חשוב גם לדעת מה יכולות העדשה שלכם. הסיבה היא שבכל מצב צילום במצלמה (קדימות צמצם, קדימות תריס, Program או Manual) המבזק יפעל באופן אחר, אפילו שהוא עצמו מצוי כל העת במצב אוטומטי. ישנם מצבים בהם המבזק יפעל אוטומטית כמקור אור ראשי, ואחרים בהם המצלמה תמדוד את האור הסביבתי ותפעיל את המבזק רק למילוי צללים (Fill Flash). סוג העדשה חשוב, שכן חלק מן העדשות מספקות נתוני מרחק למצלמה ונתונים אילו נכנסים לחישוב הכולל של עוצמת ההבזק.

 

ניקון SB-900

הושק ביולי 2008, ונכון לזמן כתיבת שורות אלו, ה- SB-900 הוא ספינת הדגל של מבזקי ניקון. ה -SB-900 החליף את SB-800 המיתולוגי שייצורו הופסק (אך עודנו מבוקש ביותר בשוק היד השנייה ומחירו - בשמיים). מחירו נע סביב 2600 שקלים עם אחריות של "הדר", היבואן הרשמי, וסביב 2300 שקלים עם אחריות של גופים אחרים.

 

ה-SB-900 הוא מבזק עתיר טכנולוגיה, שמציע תכונות רבות. טכנולוגיית ה I-TTL וה-3D למדידת אור ומרחק אוטומטית בזמן החשיפה מדויקת מאד וברוב המקרים מאפשרת צילום דינמי (שכל העת משתנים המרחקים שבין המבזק לאובייקט ולרקע) ומדויק מאד.

 

טכנולוגיית ה CLS הייחודית לניקון מאפשרת למבזק לשלוט על מספר לא מוגבל של מבזקים אחרים באופן אלחוטי וגם להשתתף כמבזק מן המניין בצילום רב מבזקים (ניקון הם היצרנים המובילים בשוק עם של טכנולוגיה אלחוטית לריבוי מבזקים, וטובים יותר וגמישים יותר מהטכנולוגיה הדומה הנקראת Wireless TTL-2 אצל קנון).

 

המבזק מגיע מאובזר מאד,עם מפזר אור (Diffuser Dome), פילטרים לתיקון צבע אור ומתקן המאפשר חיבורם לראש המבזק, נרתיק הגנה המכיל כיסים לכל האביזרים, ומעמד שולחן חיצוני המתחבר ל-"נעל" שבמצלמה. איכות הבניה של המבזק מצוינת, וספרות ההדרכה המצורפת מצוינת גם היא ומכילה דוגמאות וצילומים.

 

יתרונות:

  • זמן הטעינה בין הבזקה להבזקה בכוח מלא התקצר משמעותית.
  • ממשק משתמש חדש (ונהדר) מבוסס גלגלת לניווט בין תפריטים וכפתור OK לבחירה לעומת צירופי כפתורים מעט פחות אינטואיטיביים בקודמיו.
  • יכולת בחירה בין מצבי פיזור אור שונים (Illumination Patterns) המאפשרים שליטה טובה יותר על הצורה בה מתפזר האור בתוך הפריים עצמו (Center Weighted, Standard, Even).
  • זום משודרג בטווחים 14-200 מ"מ לעומת 24-105 מ"מ בקודמו, אשר מאפשר ניצול כוח תאורה טוב יותר וכיסוי מרחקי מוקד רבים ובדיוק רב יותר (בשל טווח הזום הרחב שבמבזק ניתן לקבל נתוני GN גבוהים, אולם אין זה נובע ישירות מכוח רב יותר של המבזק כפי שרבים טועים לחשוב) .
  • בחירה בין פורמט DX ל FX (התאמה למצלמות ועדשות פורמט חיישן מלא – Full Frame לעומת פורמט מוקטן - Cropped).
  • מאובזר מאד

 

חסרונות:

  • התחממות. תופעת התחממות קיימת בכל המבזקים הקטנים. בשל נזקי חום, מותקן חיישן המנתק את המבזק בטמפרטורות מסוכנות. לכאורה קיימת בעיה שרבים מדווחים עליה ברשת שה SB-900 מתחמם מהר מדי (ואז מפסיק לפעול עד שהוא מתקרר).

 

שדרוג קושחה שניקון פרסמו פתר חלק מן העניין באופן עקיף (אולם ניקון מעולם לא הודו בבעיית התחממות ישירות). מניסיון העבר, המבזק אכן התחמם וניתק עצמו מספר פעמים בצילום אינטנסיבי במצב TTL כאשר "הקפצנו" את אור המבזק מן התקרה, אולם נדיר מאד שהגענו למצב הזה בשימוש ידני או אוטומטי בפחות מעוצמה מלאה. המבזקים החדשים כבר מותקנים עם קושחה החדשה.

 

הערה חשובה: מעבדות התיקונים מלאות במבזקים אשר בעליהם ניתקו את חיישן החום באמצעות התפריט, המבזק שלהם פשוט נשרף ומעגליו הותכו. אל תנתקו את חיישן החום אלא אם כן אתם יודעים מה אתם עושים. וכמו כן, סוללות נטענות מתחממות מאד בשימוש אינטנסיבי ובכך מחממות עוד את המבזק. שקלו סוללות אלקליין רגילות שמתחממות פחות, או החליפו סוללות חמות מאד - בקרות.

 

  • לא תומך אחורה בשיטות TTL ישנות. יש לבדוק תאימות עם מצלמות ישנות לפני הקניה.
  • משקל גבוה. בין 10-20 אחוז משאר המבזקים הנבדקים.
  • מחיר.

 

שורה תחתונה: המבזק המשוכלל ביותר בשוק כרגע. מציע זום רחב טווח, תוצאות מצוינות ותפריטים נוחים. ברם, מחירו גבוה ולא נוח לכל כיס. 

 

ציונים:

ביצועים – 4.5/5

איכות בניה ואביזרים נלווים – 5/5

יחס עלות תועלת – 4/5

 

קנון EX-580ii

מבזק שהושק בשנת 2008 והחליף את קודמו, ה-EX580. המבזק מציע תכונות רבות מאד,  ונחשב למוביל והמתקדם שבמבזקי קנון נכון להיום. המבזק מיובא לארץ על ידי קרט, היבואן הרשמי של מוצרי קנון לישראל. מחירו נע סביב 2300-2400 שקלים עם אחריות היבואן הרשמי, וסביב 2000-2100 עם אחריות של נותני שירות אחרים.

 

המבזק מגיע מאובזר בנרתיק נשיאה ומעמד שולחן חיצוני המתחבר ל-"נעל". ניתן היה לצפות מקנון לאבזור נוסף כגון אביזר פיזור אור.

 

מבדיקה של מבזק EX580 מול EX580II לא התרשמנו משינויים דרמאטיים בחשיפות השונות אותן בדקנו (גופים כהים על רקע בהיר ולהיפך, אובייקטים שלא נמצאים במרכז הפריים וכדומה). מצב TTL2 עובד יפה במבזק החדש ובקודמו. למבזק יכולת לשמש כחלק ממערך מבזקים מרוחקים מהמצלמה, או להיות ה"מאסטר" במערך שכזה ולתת את פקודות ההבזקה.

 

איכות הבניה טובה מאד. התוצאות היו אחידות וטובות גם הן (אם כי ישנה תופעה המדווחות במקורות שונים על שינוי עצמאי בלתי מוסבר בין ETTL ו TTL. יש לציין שלא נתקלנו בבעיה שכזו במבזק הנבדק).

 

יתרונות:

המבזק החדש מציע מספר שיפורים לעומת קודמו והם:

 

  • טעינה מהירה יותר בין הבזק להבזק (כעשרים אחוז מהיר יותר)
  • עמידות מוגברת בתנאי מזג אוויר קשים (אבק ורטיבות) מאפשרת שימוש בתנאים קיצוניים יותר.
  • מגוון שיפורים במבנה, הכוללים חיבור מתכתי למצלמה, מכסה תא סוללות טוב משופר, פלסטיקים קשיחים, איטום ושיטת נעילה טובה יותר.
  • שקט. מהנדסי קנון ביטלו את יללת הטעינה הדקה שמפיקים הרכיבים האלקטרוניים בין הבזקה להבזקה. מצד אחד השקט הוא מבורך, אבל מצד שני תופעת הלוואי הזו דווקא עזרה לצלמים להבחין מתי המבזק מוכן להבזק הבא ומתי הסוללות קרובות לסופן.
  • תוספת PC-Sync מבורכת לחיבור למקלט רדיו חיצוני.

 

חסרונות:

  • שינוי בין מצבי Normal ,Master ו-Slave כבר לא נעשה באמצעות מתג פשוט ומהיר כמו בדגם הקודם אלא דרך התפריט.
  • לא ניתן לקבוע את הזמן עד לכיבוי אוטומטי. .
  • תפריטים מעט מסובכים.
  • מחיר גבוה.

 

שורה תחתונה: מבזק משוכלל מצוין ויקר. מציע את כל התכונות הנדרשות ממבזק בסדר הגודל הזה, אך דיווחים על תוצאות לא אחידות, ועל בעיות אמינות לכאורה, מעיבים מעט על החגיגה.

 

ציונים:

ביצועים – 4.5/5

איכות בניה ואביזרים נלווים – 4.5/5

יחס עלות מול  תועלת – 4/5

 

מץ – Mecablitz 58 AF-1

הושק באוגוסט 2007. המץ 58 הוא האח הגדול במשפחה, הכוללת את ילד הסנדביץ' מץ 48-AF1 ובן הזקונים מץ 36-AF4. המבזק מיובא לארץ על ידי חברת פוטו-מהיר.

מחירו סביב 1800 שקלים הכוללים שנת אחריות על ידי היבואן. חנויות מסוימות נותנות את האחריות אצלן..

 

בשונה מהמבזקים של יצרניות המצלמות, זהו מבזק צד שלישי, הנמכר בגרסאות שונות למצלמות שונות. קיימות גרסאות למצלמות הבאות - קנון, ניקון, סוני, אולימפוס, פנאסוניק, פנטקס וסמסונג.

 

המבזק כולל כניסת USB (הראשון בשוק) לשדרוג קושחה ישירות מן המחשב, וגולת הכותרת שלו היא מבזק אור משני (רפלקטור) קטן המובנה בגוף המבזק בנוסף למבזק האור הראשי שעל ראש המבזק. אור משני זה מאפשר למשתמש "להקפיץ" אור מקירות או תקרות לקבלת אור רך על ידי כיוון המבזק הראשי הצידה או למעלה, ובאותו הזמן

להאיר ישירות את האובייקט בעזרת המבזק המשני.

 

בזמן שהרפלקטור המשני בשימוש, כ-15 אחוז מכוח המבזק מופנה לרפלקטור הקטן ושאר 85 האחוזים לגדול. בתפריט הכוונון המתאים, יש גמישות מסוימת לערכים אלה.

 

למבזק תאימות למגוון שיטות ה TTL השונות של היצרנים השונים והתוצאות המתקבלות טובות מאד (נבדקה גרסת ניקון). מבדיקות שערכנו לשילוב המבזק במערך CLS של ניקון, התוצאות היו טובות מאד. איכות הבניה של המבזק טובה מאד, בהתאם למצופה מהיצרן הגרמני.

 

מבחינת ממשק המשתמש, אנחנו מעדיפים את הממשקים הנוחים יותר של ניקון וקנון. המבזק מגיע מאובזר בנרתיק נשיאה ומעמד שולחני. מדריך המשתמש מפורט ונוח.

 

יתרונות:

  • מבזק משני המגדיל את אפשרויות הצילום.
  • כניסת USB לשדרוג קושחה.
  • תאימות לשיטות ITTL של ניקון ו ETTL2 של קנון ולשיטות של יצרנים אחרים.
  • תאימות למערכת CLS של ניקון ולמערכת Wireless TTL2 של קנון.
  • מחיר נמוך ממבזקי היצרנים הראשיים ותמורה טובה לכסף

 

חסרונות:

  • ממשק לוקה בחסר. יותר מדי לחיצות לביצוע פעולות פשוטות.
  • לא קיים מצב שיעבוד על ידי הפעלה אופטית פשוטה כשהמבזק במצב ידני (Optical Slave) 
  • חסרה כניסה מובנית לחיבור למשדר. היעדרה במבזק מהליגה הזו, מאכזב.

 

שורה תחתונה: מבזק רב תכונות מתקדם במחיר סביר ועם תוצאות טובות מאד ואחידות. לא מתאים במיוחד לקהילת ה"סטרוביסטים" בשל חוסר יציאה למשדר, והיעדר חיישן אופטי פשוט.

 

ציונים:

ביצועים – 4/5

איכות בניה ואביזרים נלווים – 4/5

יחס עלות תועלת – 4.5/5

 

סיגמא EF 530 DG Super

מבזק זה, שהושק ביולי 2007, מגיע בשני דגמים - Super ו-ST. דגם ה-ST פשוט יותר, הדגם הפשוט אינו כולל מסך LCD אלא כפתור הזזה יחיד הבוחר בין מצב כבוי, מצב TTL ושני מצבים ידניים (1/1 ו 1/16 בלבד). הדגם הפשוט מציע תכונות מצומצמות יותר מאחיו הגדול, אך תוך שמירה על עוצמת תאורה זהה. הדגם הנבדק הוא דגם ה-

Super, היקר יותר. המחיר נע סביב 1300 ש"ח, עם אחריות של שפע, היבואן הרשמי למוצרי סיגמא בארץ, וסביב 1160 עם אחריות של נותני שרות אחרים.

 

סיגמא היא חברה מוכרת בשוק הצילום בעיקר בזכות העדשות התואמות שלה לרוב סוגי המצלמות. בנוסף סיגמא מייצרת גם מספר דגמי מצלמות משלה, ומבזקים. היצרנים אליהם תואם המבזק הם ניקון, קנון, סוני, פנטקס וסיגמא.

 

למבזק מסך LCD סביר בגודלו ושבעה כפתורי הפעלה. במצב TTL המבזק עובד יפה מאד. הוא לא תומך לאחור ב-Auto Flash, השיטה שקדמה ל TTL,, אבל מאפשר הגדרה מבוססת עדיפות טווח (GN) שנדיר שמשתמשים בה.

 

את המבזק ניתן להגדיר ידנית עד לרמה של 1/64 שניה, ובכך הוא מעט מאכזב בהשוואה למתחריו, את בעיה זו ניתן לעקוף באמצעות פילטר החשכה (ND), כמובן, זוהי השקעה נוספת.

 

ממשק המשתמש שלו להגדרות פשוטות הוא סביר, אבל הממשק להגדרת המבזק כמשועבד או מבזק ראשי, מאתגר יותר מהמבדקים לקורס טיס. לא ברור איך סיגמא הצליחו לסבך את המצב כל כך. ברם, לאחר ההגדרות, המבזק מתפקד כמצופה כ-slave (גם ב CLS).

 

הפלאש של סיגמא מציע עוצמת תאורה גבוהה, וראש בעל יכולת תזוזה בציר האנכי והאופקי גם יחד. קיים כפתור נעילה לכל ציר, עובדה שהופכת את ההזזה למסורבלת יחסית למבזקים אחרים בעלי מנעל יחיד.

 

אל המבזק מצורפים בקופסה מדריך מפורט, נרתיק נשיאה ומעמד שולחני. איכות הבניה טובה, והמבזק עושה רושם של מוצר איכותי.

 

יתרונות:

  • תוצאות טובות ואחידות במצבים ידני ואוטומטי.
  • תואם ITTL ו ETTL בניקון וקנון, כמו גם שיטות אחרות של יצרנים אחרים.
  • קיים מצב שיעבוד אופטי פשוט המאפשר הפעלה מרוחקת פשוטה.
  • מחיר אטרקטיבי.

 

חסרונות:

  • ממשק סבוך להגדרות מתקדמות.
  • שני כפתורים להזזת ראש המבזק – מסורבל.
  • לא קיים חיישן חיצוני ל Auto Flash (עקרוני רק לדגמי מצלמות ועדשות שלא תומכים ב-TTL)
  • לא קיים כרטיס לבן מובנה הנשלף מן המבזק ליצירת הבזק חוזק בעיני המצולם (Catch Light)
  • הגדרה ידנית עד 1/64 בלבד יחסית ל 1/128 במבזקים אחרים
  • אין כניסה לחיבור משדר חיצוני

 

שורה תחתונה: המבזק של סיגמא מספק תוצאות טובות מאד והוא אופציה מעניינת ואטרקטיבית מבחינת המחיר. אמנם יחסית למתחריו כאן, הוא מעט חלש בכמה מאפיינים, אולם אלה לא מאד עקרוניים - ויש בו את רוב התכונות החשובות.

 

ציונים:

ביצועים – 4/5

איכות בניה ואביזרים נלווים – 3.5/5

עלות / תועלת – 4.5/5

 

זיו שנהב הוא צלם עצמאי ומדריך בקורסים לתאורה מעשית בבית הספר לצילום גליץ . כתבו לו או בקרו אותו בפייסבוק

 

ואם כבר פתחתם פייסבוק - בקרו גם בעמוד של ערוץ המחשבים

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ארבעה מבזקים פופולריים. מדריך
צילום: זיו שנהב
קומפוזיציה. מגזין הצילום של ישראל
מומלצים