שתף קטע נבחר

סין עקפה את יפן - הכלכלה השנייה בעולם

לפי נתונים שפירסמה היום הממשלה היפנית, התמ"ג היפני גדל בקצב שנתי של 0.4% בלבד, הרחק מאוד מהצמיחה השנתית שרשמה ברבעון הראשון ועמדה על 4.4%. התמ"ג הנומינלי של יפן, היה שווה כ-1.286 טריליון דולר ברבעון אפריל-יוני בהשוואה ל-1.335 טריליון של סין

יפן איבדה את מקומה בתור הכלכלה השנייה בגודלה בעולם ברבעון השני של השנה ואת מקומה תפסה סין. ממשלת יפן מסרה היום (ב') כי התמ"ג היפני גדל בקצב שנתי של 0.4% בלבד, הרחק מאוד מהצמיחה השנתית שרשמה ברבעון הראשון ועמדה על 4.4%, דבר שמוסיף לחששות שלהתאוששות הגלובלית עוד צפויה דרך ארוכה.

 

 

המספרים הנוכחיים מדגישים את הצמיחה של סין ככוח הכלכלי שמשנה את מאזן הכוחות העולמי, ממאזן הכוחות הצבאי העולמי, דרך כוחות השוק הכלכליים ועד לדרך שבה מעוצבות מכוניות.

 

סין היא היום כבר היצואנית, רוכשת המכוניות ויצרנית הפלדה הגדולה ביותר בעולם, והשפעתה הגלובלית רק הולכת ומתרחבת. במהלך המשבר הכלכלי העולמי הנוכחי סין היוותה כוח משמעותי ביציאה מהמיתון הכבד, והעניקה רוח גבית גם לארה"ב, יפן ואירופה.

 

המספרים האחרונים שמציגה טוקיו מעידים על כך שלמרות זאת, הביקוש הסיני לבדו עלול שלא להספיק ליפן או לענקיות כלכליות אחרות. "יפן תלויה מאוד בביקושים מאסיה וסין, והביקושים הללו מתקררים בצורה משמעותית", הסביר מרטין שולץ, כלכלן בכיר במכון המחקר פוג'יטסו בטוקיו, "זוהי נורת אזהרה עבור כל הכלכלות הגדולות שההתמקדות רק בביקושים מעבר לים לא תהיה מספיקה".

 

כלכלת סין תהיה כמעט בוודאות גדולה יותר מזו של יפן בסוף שנת 2010, בגלל ההבדל הגדול במדדי הצמיחה של כל אחת מהמדינות. סין גודלת בכ-10% בשנה, בזמן שכלכלת יפן צפויה לרשום צמיחה של בין 2% ל-3% השנה. הפער שבין גודלן של שתי הכלכלות בסוף השנה כבר הלך והצטמצם.

 

התמ"ג הנומינלי של יפן, שאינו מתואם עם משתנים עונתיים ושכר, היה שווה כ-1.286 טריליון דולר ברבעון אפריל-יוני בהשוואה עם 1.335 טריליון של סין. האומדנים הללו מומרים לדולרים בהתבסס על שער מחירים ממוצע של הרבעון.

 

פרסומים המצטטים גורמים רשמיים דיווחו היום כי, בעקבות הצמיחה הנמוכה, ממשלת יפן שוקלת צעדי תמרוץ חדשים כדי לתמוך בכלכלה, הצעדים צפויים לכלול דרכים להגביר את ההוצאה הצרכנית על מוצרים ידידותיים לסביבה.

 

יפן החזיקה במקום השני אחרי ארה"ב מאז 1968, אז עקפה את מערב גרמניה וצמחה במהרה ליצרנית עולמית ומעצמת ענק כלכלית. אבל מה שנקרא בעבר "הפלא הכלכלי" הפך לבועת נדל"ן גדולה בשנות השמונים שהתמוטטה ב-1991 והוביל לעשור של סטגנציה כלכלית שהמדינה לא התאוששה ממנה לגמרי עד היום.

 

ראש הממשלה היפני נאוטו קאן עומד בפני שורה של בעיות מטרידות - אוכלוסיה המתכווצת ומזדקנת במהירות, ביקושים מקומיים נמוכים, דפלציה, יין חזק וצמיחה מואטת בשווקי מפתח כלכליים.

 

בניגוד ליפן, הצמיחה בסין היא חסרת תקדים, והכלכלה הרעבתנית שלה מתדלקת את הביקושים למשאבים, ציוד תעשייתי ומוצרים מהמדינות המתפתחות לצד מדינות מפותחות כמו יפן ואוסטרליה. סין היא השותף המסחרי הגדול ביותר של יפן.

 

אבל הצמיחה בסין הביאה גם לניגודים חריפים. פער ההון בין האליטה, המרוויחה הגדולה משלושה עשורים של רפורמות, לבין הרוב העני כל כך קיצונית עד שבסין יש עשרות מיליארדרים בזמן שהשכר הממוצע עבור שאר 1.3 מיליארד התושבים הוא בין הנמוכים בעולם.

 

אזרחי יפן עדיין נמצאים בין העשירים בעולם, עם הכנסה ממוצעת לאדם של 37,800 דולר בשנה שעברה. זאת בהשוואה ל-3,600 דולר בסין. לעומת זאת, ההכנסה הממוצעת בארה"ב, שהיא עדיין הכלכלה הגדולה בעולם עומדת כל 42,240 דולר.

"אנחנו צריכים להיות מודאגים ממצב התמ"ג עבור אדם", אמר קיוהי מוריטה כלכלן בכיר בברקליס קפיטל בטוקיו, "זה רק סימבולי שסין עוקפת את יפן", הוא ציין, "זה לא שום דבר יותר מזה".

 

אבל הסימבוליות הזו יכולה להיות בדיוק "קריאת ההתעוררות" שמנהיגי יפן זקוקים לה, אומר שולץ, "יפן תמיד מסתכלת כלפי פנים בצורה מוזרה", הוא מסביר, "ואף אחד לא עושה דבר בנוגע לזה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סין. גודלת בכ-10% בשנה
צילום: AP
מומלצים