שתף קטע נבחר

הנגיד השאיר את הריבית במשק ללא שינוי

בהתאם להערכות: בנק ישראל השאיר את הריבית לספטמבר על כנה - 1.75%. הסיבות להחלטה: ירידת הציפיות לאינפלציה, אי הוודאות לגבי קצב הצמיחה בישראל והריביות הנמוכות בעולם. עם זאת, הבנק ימשיך לעקוב אחר העלייה במחירי הדיור

נגיד בנק ישראל הותיר הערב את הריבית במשק לחודש ספטמבר ללא שינוי - בשיעור של 1.75%. הודעת בנק ישראל פורסמה בהתאם להערכות האנליסטים, שציפו כי הריבית לא תשתנה לאחר שמדד המחירים לצרכן עלה בחצי אחוז בלבד, לעומת תחזיות שיעלה בין 0.7% ל-1%.


 

מבנק ישראל נמסר, כי הגורמים העיקריים להחלטה היו:

 

  • "האינפלציה ב-12 חודשים האחרונים הסתכמה ב-1.8%, מתחת למרכז תחום היעד. זאת למרות העליה המהירה במדד הדיור, 5.6% בתקופה זאת. כמו כן הציפיות לאינפלציה כפי שנמדדות משוק ההון ואלו של החזאים ירדו אל מתחת לגבול העליון של תחום יעד המחירים.

 

  • "מרבית האינדיקטורים לפעילות הריאלית של המשק הישראלי שנוספו החודש מצביעים על המשך ההתרחבות. אולם, עדיין קיימת אי ודאות לגבי קצב הצמיחה בישראל. זאת בעיקר על רקע אי הוודאות הגבוהה במשק העולמי שבאה לידי ביטוי, בין היתר, בעדכונים כלפי מטה של שיעורי הצמיחה החזויים על ידי אנליסטים וגופים בינלאומיים.

 

  • "ריביות הבנקים המרכזיים במשקים המפותחים המובילים נמצאות ברמות נמוכות מאוד ולאור הנתונים החלשים שהתפרסמו לאחרונה, צפויות להישאר נמוכות למשך זמן רב. יחד עם זאת מספר בנקים מרכזיים במשקים שכבר צומחים מהר יחסית, המשיכו בתהליך של העלאה בריבית גם בחודש האחרון וצפויים להמשיך לעשות זאת בזמן הקרוב.

 

מבנק ישראל נמסר, כי הערכת חטיבת המחקר (Staff forecast) בבנק ישראל היא שהאינפלציה ב-12 החודשים הקרובים תעמוד על 2.5%, תוך העלאה הדרגתית של הריבית לכ-3% בתוך שנה.

 

עוד נמסר, כי "בנק ישראל ימשיך לעקוב אחר ההתפתחויות במשק הישראלי, בעולם ובשווקים הפיננסיים. בנק ישראל ישתמש בכלים העומדים לרשותו על מנת להשיג את מטרותיו - יציבות מחירים, עידוד התעסוקה והצמיחה, ותמיכה ביציבות המערכת הפיננסית - ובהיבט הזה, ימשיך לעקוב במיוחד אחרי ההתפתחויות בשוק הדיור ובפרט במחירי הדירות".

 

בנק ישראל ציין בהודעתו, כי "מחירי הדירות, הנמדדים על פי סקר מחירי הדירות של הלמ"ס (ואינם נכללים במדד המחירים לצרכן), המשיכו לעלות, ובחודש מאי הם עלו ב-2.2%, המשך לעליות בשבעה עשר החודשים הקודמים. בסך הכול ב-12 החודשים האחרונים עלו מחירי הדירות על פי הסקר ב-21.9%".

 

במגזר העסקי מברכים על ההחלטה

אורי יהודאי, יו"ר ועדת כלכלה בהתאחדות התעשיינים ונשיא פרוטרום, מסר בתגובה כי הוא "מברך על החלטת הנגיד להותיר את הריבית ללא שינוי. לנוכח ההתמתנות בקצב האינפלציה, נתוני ההתאוששות החלשים בעולם והחשש מהתחזקות השקל, הייתה זו החלטה נכונה ואחראית להותיר את הריבית ללא שינוי, זאת בדומה לבנקים המרכזיים בארה"ב ובאירופה, אשר נזהרים מהעלאות ריבית במטרה לספק למגזר העסקי תנאים אופטימליים להתאוששות".

 

יהודה אלחדיף, נשיא התאחדות המלאכה והתעשייה, מסר: "בנק ישראל הצטרף בחוכמה לבנקים המרכזיים ברחבי העולם , הנוקטים משנה זהירות ואינם קרובים להעלאת ריבית בתקופה זו, נוכח אי הודאות הגלובלית המתמשכת. היעדר התפרצות אינפלציונית מחייב כיום את הבנק המרכזי לשים דגש רב יותר על תמיכה בצמיחת המשק ושימור כושר התחרות של המגזר העסקי.

 

"העלאה נוספת של הריבית גם החודש היתה מגדילה את עלויות המימון של המגזר העסקי לכדי שני מליארד שקלים מתחילת השנה ומכבידה מאוד בעיקר על העסקים הקטנים והבינוניים, החסרים רזרבות אשראי".

 

"צורך בצעדים מרסנים ספציפיים לשוק הנדל"ן"

רפי גוזלן, אסטרטג המאקרו של לידר שוקי הון, מסר בתגובה: "ההחלטה להותיר את הריבית ללא שינוי היא במקומה. מדד יולי הנמוך מההערכות המוקדמות וההתמתנות בציפיות לאינפלציה היוו גורם מכריע בהחלטה להותיר את הריבית ללא שינוי. בנוסף, הבנק נשמע פסימי יותר לגבי הכלכלה העולמית כאשר היחלשות הכלכלה האמריקנית מטילה צל כבד על התפתחות היצוא הישראלי בשנה הקרובה.

 

"כמו כן, התפתחות האינפלציה בשנה האחרונה מבטאת שינוי מחירים יחסי ולא תהליך אינפלציוני. תהליך זה ממחיש את הצורך בנקיטת צעדים מרסנים ספציפיים לשוק הנדל"ן על פני העלאת הריבית. תוואי העלאת הריבית יוסיף להיות מתון. איום העיקרי כיום מבחינת הבנק נובע מהציפיות לאינפלציה הגבוהות יחסית, כך שרק במידה ותירשם בהם עלייה ממושכת היא תזכה לתגובה מרסנת".

 

"בנק ישראל שם את הז'יטונים על הצמיחה"

אמיר כהנוביץ, כלכלן מקרו בכלל פיננסים, מסר: "בנק ישראל ממשך לבחור בדרך הגלובאלית, כלומר נותן משקל יתר למה שקורה בעולם ופחות להשפעות ולנתונים המקומיים הטובים, ביניהם נתוני הצמיחה המתוקנים לרבעון השני שעודכנו כלפי מעלה ל-4.7%.

 

"הותרת הריבית מאותתת שבנק ישראל שם את הז'יטונים על הצמיחה ומהמר נגד השוק שמאמין באינפלציה. אי אפשר לסתור את בנק ישראל, אך אפשר להגיד שהוא לוקח הימור גדול, שהרי אינפלציה קלה לשליטה כשהיא קטנה, אך אם היא פורצת - אלוהים ישמור.

 

"אנו מעריכים שבנק ישראל ימנע מלהגיב לכל מדד מפתיע וישתדל להתמיד במגמת העלאות ריבית מתונה. בחודש הבא סיכוי גבוה שיעלה את ריבית אוקטובר ל-2% ויותירה ברמה זו עד לסוף השנה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נגיד בנק ישראל סטנלי פישר
צילום: חגי אהרון
מומלצים