שתף קטע נבחר

החרדים ייצאו לעבוד - רק תעזרו להם

בניגוד לסברה הרווחת, רבים במגזר החרדי רוצים להיות יצרניים - אך כדי שיוכלו לעשות זאת, על המעסיקים לעשות כמה צעדים לקראתם. כדאי לכם, זה ישתלם!

בשנים האחרונות הולכת ומשתרשת ההבנה כי ללא יצירת סביבת עבודה מתאימה למגזר החרדי - שוק העבודה הישראלי יסבול משיעור בלתי מועסקים הולך וגדל. שיעור השתתפות החרדים בשוק העבודה כיום נמוך מאוד ומגיע ל-29% בלבד, לעומת 61% בכלל האוכלוסייה.

 

אם המצב הזה יישמר, בעשור הקרוב נראה ירידה גם בשיעור המועסקים הכללי, עקב הריבוי הטבעי המוגבר במגזר החרדי. אין להתעלם, כמובן, גם ממצבו הכלכלי הקשה של מגזר זה, שאינו מפרנס את עצמו, חי בדוחק ובעוני ונופל על צווארה של המדינה. לכן - ולפני שהחרדים ייפלו עוד יותר לנטל על החברה הישראלית - זה הזמן להרים את הכפפה ולנקוט בשורה של צעדים לשיתוף המגזר החרדי בשוק העבודה הישראלי.

 

מה זה אומר בפועל? ראשית כל, הדבר מחייב את מקבלי ההחלטות ואת המגזר העסקי להתנתק מדעות קדומות כאלה ואחרות. בניגוד לטענות הנשמעות בקביעות, רבים מהחרדים רוצים ומסוגלים לעבוד ולתרום רבות מכשרונם, מנסיונם ומיכולתם. הסיבה שרבים מהם אינם עושים זאת, היא העדר סביבת עבודה מתאימה.

 

לכן, בשלב הבא יש ליצור סביבות עבודה שיהוו גורם מרכך ומאיר פנים לאוכלוסייה החרדית - כגון מטבח כשר, הפרדה (מסוימת) בין גברים לנשים, הקפדה על קוד לבוש מסוים בסביבת העבודה ואף הסעות מריכוזי החרדים למקומות העבודה, או הקמת מוקדי שירות של חברות בסמוך לריכוזי המגורים החרדיים. כדאי אף להקצות בחברות תקנים ייעודיים למגזר החרדי, בבחינת "העדפה מתקנת".

 

חשוב מאד גם להבין את התרבות הפנימית, שיש לה השלכות הן על ההכשרות המקצועיות אותן מתבקשים העובדים החרדים לעבור והן על דרך ההתנהלות היומיומית בסביבת העבודה - כמו למשל, הצורך באישור רבני והצורך של החרדים במסגרת קהילתית תומכת, שבלעדיה הם מתקשים מאוד לתפקד.

 

מצד הממשלה נדרשת התערבות אגרסיבית, בדמות תוספות תקציב להכשרות מקצועיות, תמריצים למעסיקים, ושילוב חרדים במוסדות להשכלה גבוהה. ללא השכלה גבוהה, יתקשו העובדים החרדים להשתלב בשוק העבודה המודרני של ימינו.

 

בקרב הציבור החרדי יש כיום הבנה גדולה יותר ופתיחות רבה יותר לשוק התעסוקה. רוב החרדים, בניגוד לחילונים, אינם מחפשים "לעשות קריירה" - אלא מקום עבודה בטוח, שיעניק להם הכנסה קבועה לאורך זמן. לכן, כפי שנלמד מניסיון ארוך שנים, היציבות התעסוקתית של מגזר זה גבוהה הרבה יותר.

בעולם התעסוקה של ימינו, זהו יתרון חשוב גם בהיבט הכלכלי.

 

כמה חברות גדולות במשק כבר הבינו את הפוטנציאל הטמון במגזר החרדי, והקימו מוקדי שירות עם נציגים ייעודיים למגזר זה, מתוך רצון למצוא עובדים שיישארו לפרק זמן ארוך בתפקיד הנחשב לבעל רמת שחיקה גבוהה, ומתוך תובנה שיש כוח אדם עם פוטנציאל גבוה מאוד, שאינו ממוצה כראוי.

 

השתלבות החרדים בשוק העבודה בישראל אינה בגדר פנטזיה, והשלכותיה נוגעות לתחומים רבים של חיינו מחד - וחיי הציבור החרדי מאידך. מדובר בתהליך מורכב ורב-תהפוכות, אך במקום לחשוש ממנו - ראוי להיענות לאתגר ולקדם את הנושא. ככל שנמהר לעשות זאת, כן ייטב.

 

משה ויצמן, מנכ"ל חברת השמה

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
29% השתתפות בשוק העבודה (אילוסטרציה)
צילום: AP
באדיבות עתיד השמה
משה ויצמן
באדיבות עתיד השמה
מומלצים