שתף קטע נבחר

ה"מתקשים" נגד המנהל מגבעתיים: "הושפלנו"

לידי ynet הגיעו הקלטות של השימוע בו הסביר מנהל התיכון שכיתת "תנופה" לא מתאימה לצביון של בית-הספר. לצד רבים שהתגייסו לסייע בהשבתו של לתפקיד, סיפרו קרובי תלמידים על תחושות קשות: "הדביקו להם סטיגמה, כאילו נזרקו לרחוב"

רגע לפני שאיומי ארגון המורים להשבית את מערכת החינוך בגבעתיים מתממשים, מסתבר היום (א') כי המאבק נגד פיטוריו של מנהל תיכון "בן-צבי" בעיר, על-רקע סירובו לפתוח במוסד כיתות עבור תלמידים מתקשים, נתקל במחאה של מי שמרגישים מושפלים. "זה היה מזעזע ודוחה", אמרו תלמידים על דבריו של המנהל דוד חרותי, בעוד אחרים תמכו בו. לידי ynet הגיעה הקלטה מדברים שאמר בשימוע. 

בשימוע שנערך לו בשבוע שעבר, הודה חרותי בפה מלא כי אין בכוונתו לפתוח בשנה הבאה כיתת "תנופה", שאמורה לקלוט תלמידים המתקשים בלימודים. "בתנאים אלה, זה בשום פנים ואופן לא יקרה", הוא אמר. "לא מתקיימים התנאים שיכולים לאפשר פתיחת כיתה כזאת. אני מוכן לבדוק בשנה הבאה את הנושא בבית ספר כמו שב"ץ (שמעון בן-צבי), למרות שמדובר בעניין חריג לחלוטין לאופיו, לצביונו ולאורחות חייו. זה סיפור אחר לגמרי", קבע.

 

יתר התיכונים בגבעתיים נענו למדיניות שהנהיגה העירייה בדבר פתיחת הכיתות עבור המתקשים. מנגד, טען חרותי כי ההתרעה שקיבל על כך הייתה קצרה מדי, ולפיכך בשל קשיים טכניים לא יוכל לפתוח את כיתות ה"תנופה", וישלב את התלמידים שהיו אמורים להשתבץ בהן בכיתות רגילות.

 

"לא האמנתי שזה יהיה היחס למי שזקוק לעזרה"

לצד רבים שהתנגדו למהלך, היו גם הורים שהאשימו את חרותי בהפיכת התיכון ל"אליטסטי" וכזה שאינו מוכן לקלוט תלמידים מחשש שיפגעו בממוצע הבגרויות הבית-ספרי.

 

"חירותי הוא מנהל מצוין שנתן לי את כל מה שהייתה צריכה כדי להצליח. שב"ץ ימשיך להיות תיכון מעולה, אבל לא האמנתי שזה יהיה היחס שהוא ייתן לתלמידים שלו שזקוקים לעזרה", סיפרה ל-ynet ליאור, בוגרת מצטיינת של התיכון שאחיה הקטן אמור היה להיות משובץ בו לכיתת "תנופה".

 

לפני כשבועיים הלכה ליאור עם אמה ואחיה לתיכון, כדי לקבל הסברים להחלטה שלא לפתוח את הכיתה המיוחדת - למרות הוראות העירייה. במקום נערך כנס בנושא, בהשתתפות נציגי ועד ההורים וחרותי עצמו.

 

"זה היה מזעזע, משפיל ודוחה", סיכמה ליאור. "הם הדביקו לתלמידים האלו סטיגמה של כאלה שנזרקו לרחוב. אחי מאוד נעלב ולא ידע מה לעשות". האם, רותי, הייתה גם היא מזועזעת לנוכח ההתרחשויות - והתגייסה להגנה על כבודו של בנה וכ-20 מחבריו שהיו אמורים ללמוד עמו.

 

"חרותי הסביר שבית הספר לא ערוך לפתוח כיתה כזו, אבל אחת מנציגות ועד ההורים אמרו שאלו תלמידים סוג ב', מרקע סוציו-אקונומי נמוך. מה שאולי הכי פגע זה שהיא אמרה שמדובר בכיתה טיפולים. עניתי להם שהם עדיין לא מכירים אותם ושבסך-הכל מדובר כאן בילדים שסובלים מהפרעות קשב וריכוז. הבן שלי לא סוג ב'", סיפרה האם.

 

היא מחתה על כך ש"הם מעזים לקטלג ילדים לפני שהם בכלל הכירו אותם. יצאנו משם המומים, ובסופו של דבר רשמנו אותו לתיכון 'אורט' בעיר, שדווקא שמח לקלוט אותו ואת חבריו".

 

מי שחווה על בשרו את המדיניות הנוקשה של תיכון "בן-צבי" רק בשל לקות למידה הוא רועי, שבניגוד לשתי אחיותיו הגדולות שסיימו את לימודיהן שם בהצלחה - מצא עצמו "נושר" מבית הספר.

 

רועי, שסובל גם הוא מהפרעות קשב וריכוז, לא יכול היה לגשת לאחת הבחינות מכיוון שהיה חולה. תשובת בית הספר אליו הייתה דרישה ממנו להישאר כיתה. "נאלצנו להעביר אותו ללמוד בתיכון פרטי ולשלם 50 אלף שקלים", סיפרה אמו. "שם הוא סיים בהצלחה את בחינות הבגרות - אמנם לא במאיות, אבל עם תעודה בהחלט יפה".

 

גם במקרה של רועי, אמו סיפרה כי "לא מדובר בילד אלים או בעייתי אלא בתלמיד שצריך קצת יותר עזרה מאחרים. עובדה שהוא כבר עבר בהצלחה גיבוש ובנובמבר הקרוב יתגייס לסטי"לים".

 

"כיתה כזו תהפוך את ביה"ס לאלים"

למרות הביקורת החריפה שהטיחו חלק מההורים בחרותי ובאופן שבו ניהל את בית הספר, היו גם מי שבהחלט סבורים כי עליו להישאר בתפקידו.

 

"איתי בכיתה למדו תלמידים מתקשים, שקיבלו את כל העזרה - והצליחו", העיד ניב צור, שסיים לפני כחודשיים את לימודיו בבית הספר. "מדובר במנהל מוערך מאוד בזכות ההישגים הגבוהים ובגלל היחס שהוא מעניק. הוא לא רוצה להפריד בין תלמידים, כי לכולם מגיעה אותה זכות".

 

צור הביע חשש כי "כיתה שכזו תהפוך את בית הספר לאלים יותר, כשבמצב כיום אין אצלנו אפילו אלכוהול או סמים והחבר'ה טובים מאוד. אנחנו מאוד אוהבים אותו ונעשה הכל שיישאר".

 

צור, יחד עם הורים נוספים שתומכים במנהל המפוטר, מתכוון להצטרף לעתירה לבית המשפט בדרישה להוצאת צו מניעה להחלטה להעביר את חרותי מתפקידו. "הוא אדם שחתום על הצלחתם של מאות בוגרים בשנים האחרונות. מי שמחפש מנהל שדואג לפני הכל להצלחה של תלמידיו - מוזמן לבוא אלינו", אמרה שרון, שעולה לכיתה י"ב.

 

שרון ציינה כי היא וחבריה ייאבקו במלוא כוחם בהחלטה, גם אם הדבר יגבה מחיר אישי. "אם נצטרך לשבות למענו ולהפסיד לימודים אנו נעשה זאת בחפץ לב. זה המינימום שנוכל לעשות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
דוד חרותי. מנהל שנוי במחלוקת
צילום: תומי הרפז
מומלצים