שתף קטע נבחר

צילום: AP

נתניהו: יש תחושה שהעולם הערבי בשל לשלום

ראש הממשלה המשיך את הקו האופטימי מהפסגה בוושינגטון, ואמר כי הוא מוכן ל"פשרה היסטורית עם שכנינו". נתניהו הדגיש כי צריך לחשוב "יצירתית ומחוץ לקופסה", אך הבהיר שבעיית ההקפאה בהתנחלויות נותרה בעינה. שטייניץ: הבנייה תחודש

ראש הממשלה, בנימין נתניהו, אמר הבוקר (יום א') בישיבת הממשלה כי "יש תחושה של בשלות בעולם הערבי להגיע לשלום". לדבריו, גם אם יש מדינות חשובות שטרם התייצבו לצד תהליך השלום, הוא מתרשם שהן נכונות להגיע חרף ההתקפות. עם זאת, בישיבת שרי הליכוד שנערכה קודם לכן הדגיש נתניהו כי המחלוקת סביב המשך הקפאת הבנייה בהתנחלויות נותרה בעינה.

 

"גם אם יש מדינות חשובות שעדיין לא התייצבו למהלך של שלום, הרושם שלי מהנכונות שלהן להגיע חרף ההתקפות, משקף תחושה של בשלות בעולם הערבי", אמר נתניהו בישיבת הממשלה. "זה הזמן להתקדם לשלום עם הפלסטינים ולהרחיב אותו למעגל רחב יותר. תחושה זו נובעת מהבנתי את המשמעות של האלטרנטיבות האחרות וגם ההצטברות בהכרה (של מדינות ערב) שצריך פשוט להגיע להסדר עם ישראל".


נתניהו בישיבת הממשלה. "מאמין שזה אפשרי" (צילום: רויטרס)

 

נתניהו התייחס לפגישתו בארבע עיניים עם נשיא הרשות הפלסטינית, אבו מאזן, בוושינגטון. "אני מקווה שהשיחה שלנו ועוד שיחות בהמשך יפתחו קשר ישיר, אמין והכרחי לגיבוש הסכם. מה שדרוש כרגע אינו ריבוי של צוותים, אלא הכרעות של מנהיגים". הוא אמר כי יש ללמוד מניסיון העבר של שיחות השלום. "בשביל שנצליח הפעם נצטרך ללמוד מלקחים של 17 שנים של משאים ומתנים, ולחשוב יצירתית ומחוץ לקופסה כדי להגיע לפתרונות מעשיים. אני מאמין שהדבר אפשרי, ומוכן להשיג פשרה היסטורית עם שכנינו, ובלבד שתשמור על האינטרסים שלנו ובראשם הביטחון".

 

מוקדם יותר, בישיבת שרי הליכוד, הבהיר נתניהו כי בעיית הקפאת הבנייה בהתנחלויות, שאמורה להסתיים ב-26 בספטמבר, נותרה בעינה. השר סילבן שלום דרש ממנו לקיים דיון בנושא בקבינט או בממשלה, בטענה ש"לא היה כדבר הזה". נתניהו השיב לו מצדו כי כשיהיה צורך לקבל החלטות - אז תתקיים ישיבה כזו.

 

השר ישי: הפלסטינים לא רוצים תהליך גדול

שאלת הקפאת הבנייה שבה ועלתה בישיבת הממשלה. שר האוצר, יובל שטייניץ, הבהיר כי עם תום תשעת חודשי ההקפאה ב-26 בחודש - תחודש הבנייה: "ההקפאה היא מחווה חד-צדדית, ואין על כך משא ומתן. אנו אומרים דבר פשוט - אין הקפאה, יש שיחות, ולא תהיה החלטה אחרת". הוא אמר כי אם הפלסטינים רוצים ליצור משבר סביב הסוגייה, זכותם לעשות זאת: "זה יעיד על חוסר נכונותם להגיע להסדר. היום אנחנו לא בטוחים אם יש פרטנר מספיק בטוח. סוף ספטמבר יהיה מבחן לפלסטינים".

 

גם שר הפנים, אלי ישי, אמר כי הקפאת הבנייה היא "דרישה מוזרה". לדבריו, התחושה היא כי הפלסטינים אינם מעוניינים בשום תהליך גדול. "נתניהו עשה צעדים גדולים באופן כנה ובידיים נקיות, אבל גם פה הם מסרבים ומעלילים עלילות. מה הבעיה לבנות בתוך גושי ההתיישבות? הם רוצים לבוא ולערער את עצם קיומם של אותם היישובים. לו היו מבקשים לא לבנות ישובים חדשים, אפשר היה להבין, אבל לתבוע שלא תהיה בנייה במקומות שאין בהם קונצנזוס? יש להם כנראה כוונה

מאחורי זה".

 

בהמשך דיברו על התהליך המדיני גם השרים אטיאס, בגין ואיתן, אבל אז החליט נתניהו להפסיק את הדיון בנושא, בטענה

כי מדובר בעניין רגיש. "כשיהיו הכרעות, הן יוצגו בפני הממשלה", אמר.

 

מאז שבו המשלחות הישראלית והפלסטינית למזרח התיכון, אחרי ההשקה הנוצצת של המשא ומתן הישיר בפסגה בוושינגטון, ניתנו דיווחים סותרים על הלך הרוח שאופף את השיחות. בסביבת נתניהו ואבו מאזן דיווחו על פגישה ידידותית וחמימה, נשיא

המדינה שמעון פרס דיבר על "התחלה מבטיחה מאוד", והפלסטינים טענו כי האווירה השתנתה ב-180 מעלות.

 

אלא שאמש שב ראש צוות המשא ומתן הפלסטיני, סאיב עריקאת, להישמע סקפטי, והאשים את נתניהו כי הוא מעוניין בסחבת ובבזבוז זמן. הוא טען כי הפלסטינים דחו את הצעותיו של ראש הממשלה.

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נתניהו, הבוקר. "לא צריך הרבה צוותים, צריך הכרעות של מנהיגים"
צילום: AFP
השר שלום. רוצה ישיבה על ההקפאה
צילום: אלכס קולומויסקי
מומלצים