שתף קטע נבחר

שרגא ברוש: אני מוותר על ההפחתה במס חברות

נשיא התאחדות התעשיינים סיפר באסיפת מכון הייצוא: "אמרתי לרה"מ - במקום להוריד את מס החברות, בטל את הגזרות על המגזר העסקי - העלאת תעריפי החשמל, העלאת הביטוח הלאומי למעסיקים וההחלטה המוזרה הקרויה מס פיתוח"

נשיא התאחדות התעשיינים, שרגא ברוש, מוכן לוותר על ההפחתה במס חברות על סך שני מיליארד שקלים בתנאי שממשלה תוותר על העלאות המיסים שהיא מבצעת. כך עולה מנאום שנשא היום (א') ברוש בוועידה השנתית של מכון היצוא בתל אביב.

 

 

ברוש סיפר: "אמרתי לראש הממשלה, בנימין נתניהו, תעשה לי טובה, מס החברות חל על מי שמרוויח. במקום להוריד אותו, בטל את הגזרות על מי שמרוויח וגם על מי שלא. מס החברות חוסך בסך הכל שלושה מיליארד שקלים, ובמקביל אתה משית מסים וגזרות בהיקף של 6-5 מיליארד שקלים על כל המגזר העסקי:

 

"היטל המים, העלאת תעריפי החשמל, העלאת תשלום הביטוח הלאומי למעסיקים וההחלטה המוזרה שגם היא כלולה בתקציב המדינה שמוגש עכשיו לכנסת, הקרויה מס פיתוח - העברת תשלומים להקמת בתי ספר ומבנים נוספים ברשויות המקומיות מהממשלה לציבור. במקום שהממשלה תממן את המינימום שהיא נותנת לאזרחיה, אנו נצטרך לממן גם את זה".

 

ברוש חילק שבחים לנגיד בנק ישראל, סטנלי פישר, שכידוע סייע ליצואנים באמצעות רכישת הדולרים האגרסיבית בזמן המשבר הכלכלי. לדברי ברוש, "אם היה מנהיג כלכלי שלא רק בילבל את המוח אלא גילה מנהיגות ועשה משהו, זה נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר. הפעילות של פישר מיצתה את עצמה ואנו דורשים עכשיו להתחיל לטפל במשק באמצעות תקציב המדינה".

 

ולמקרה שהממשלה בכל זאת תתעקש לקשור כתרים לעצמה על הנזק הקל יחסית שישראל ספגה מהמשבר, אמר ברוש: "היו מדינות שיצאו בזול מהמשבר בזכות הממשלה שלהם, זה לא אנחנו. בגרמניה למשל, נתנו לעובדים על חשבון הממשלה לצאת לחופשה ללא תשלום כמו שאנחנו דרשנו, וזה מה שהציל את המשק הגרמני. כלכלת ישראל אכן ניצלה - אבל ניצלה בזכות פישר, והתעשיינים עצמם, והעובדים שגילו תושייה והעבירו את היצוא מארה"ב לאסיה".

 

עמי אראל: קצב גידול היצוא יקטן בחצי

יו"ר מכון היצוא, עמי אראל, שדיבר אף הוא באסיפה, הזהיר כי האטה בקצב הצמיחה העולמי תביא לקיטון של כ-50% בקצב גידול היצוא הישראלי לחו"ל בשנת 2011. לפי תחזית מכון היצוא, צפוי יצוא הסחורות הישראלי (ללא יהלומים) בשנת 2010 לגדול בשיעור של כ-18%-20% במונחים דולריים, זאת על רקע גידול חד בהיקף יצוא התרופות שנרשם בחצי הראשון של השנה. בשנת 2011 על רקע ההאטה בצמיחה העולמית, צפוי יצוא הסחורות, על פי תחזית ראשונית של מכון היצוא, לגדול בשיעור של כ- 8% בלבד.

 

לדברי עמי אראל, ההתאוששות העולמית נמוכה מהתחזיות. שיעורי האבטלה הגבוהים בעולם ממשיכים להכביד על המשך ההתאוששות, גם סיומן של תוכניות הסיוע הממשלתיות שנועדו להאיץ את הכלכלות והקיצוצים התקציביים הנדרשים בכלכלות הגדולות בעולם לצורך הקטנת הגירעונות הממשלתיים, כל אלו יאטו את קצב הצמיחה העולמי ואת קצב גידול הסחר העולמי.

 

כמו כן, ניכרת מגמת התיסוף בשער החליפין הריאלי של השקל מול סל המטבעות של המדינות העיקריות עימן סוחרת ישראל בכ- 15% בהשוואה לממוצע ב 2007.

 

אראל קרא להמשך המאמץ המוגבר ולמיקוד בשווקים הצומחים באסיה ובאמריקה הלטינית הנהנים משעורי צמיחה גבוהים. זאת כדי לאפשר צמיחה ביצוא הישראלי על רקע ההאטה העולמית.

 

לדברי אראל "השווקים המתעוררים מציגים שיעורי צמיחה גבוהים ואנו יודעים שגידול בנתוני יצוא דורש גידול במספר היצואנים. מכון היצוא ממלא תפקיד בסיוע לאותם יצואנים לחדור לשווקים אלו במסגרת תוכנית שביט בשיתוף עם משרד התמ"ת. התוכנית מופעלת בסין, הודו וברזיל בדגש על פיתוח עסקי של החברות, יצירת הזדמנויות עסקיות רלוונטיות ואיכותיות עבור היצואנים וכל זאת מתוך מטרה למקסם את פוטנציאל הייצוא לאסיה ולדרום אמריקה. בשנת 2011 צפוי מכון היצוא להרחיב את תוכנית שביט למקסיקו ולדרום קוריאה".

 

עם זאת, התריע אראל מפני תחרות הולכת וגוברת עימה מתמודדים היצואנים הישראליים בשווקים הבינלאומיים. לדבריו, הדרך להתמודד עם תחרות זו מחייבת השקעה בתשתיות חינוך וביישום תוכניות להרחבת שיעור המשתתפים בכוח העבודה במשק.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שרגא ברוש
צילום: גיל יוחנן
צילום: אילן בשור
עמי אראל
צילום: אילן בשור
מומלצים