שתף קטע נבחר

  • דעות ומאמרים
זירת הקניות

שעון הקיץ חוסך בחשמל? אמונה תפלה

שעון קיץ אינו חוסך חשמל - להיפך. מחקרים מלמדים שדווקא כששעון הקיץ בתוקף נרשם גידול בצריכת החשמל. אנו אמנם לא צריכים להדליק את האור, אבל מבזבזים יותר חשמל על קירור או חימום הבתים והמשרדים. אז למה מזיזים שוב את מחוגי השעון?

במדינת אינדיאנה שבארצות-הברית הוחל, בין 2004 ל-2006 שעון קיץ רק על חלק מהמדינה - ולא על כולה. הסיבה לכך היתה שאינדיאנה שוכנת בין שני אזורי זמן אמריקניים, אשר באחד מהם הונהג אז שעון קיץ ובשני לא.

 

מצב ייחודי ונדיר זה הביא את הכלכלנים מתיו קוצ'ן ולורה גראנט מאוניברסיטת קליפורניה לחקור במחקר אמפירי, המבוסס על מיליוני נתונים ממשיים, אם אמנם הנהגת שעון קיץ חוסכת אנרגיה, וכמה. (קישור למחקר - כאן)

 

החוקרים ביססו את ממצאיהם על בחינת שמונה מיליון חשבונות חשמל ביתיים אמיתיים של כ-850 אלף יחידות דיור בשני אזורי הזמן במשך כל ימי שעון הקיץ. כך הם הגיעו למסקנה הלא מפתיעה כי צריכת החשמל באזור שעון הקיץ היתה גדולה יותר באחוז אחד בממוצע על-פני כל התקופה, מאשר באזור נטול שעון קיץ. בימי הסתיו גדלה צריכת החשמל אף יותר - בין 2 ל-4 אחוזים. החוקרים מצאו כי שעון הקיץ הקטין אמנם את צריכת החשמל למאור, אך הגדיל את צריכת החשמל לקירור הבית בסוף הקיץ וחימומו בבקרים של תחילת הסתיו באינדיאנה.

 

הרעיון המקורי: חיסכון בפחם לתאורה

הרעיון שעמד מאחורי הנהגת מעין שעון קיץ היה אכן חיסכון - בנרות לתאורה. בנג'מין פרנקלין, מי שהגה את האימרה time is money, הציע ב-1784 להשכים את הבריות עם הנץ חמת הקיץ בירי תותחים, ולאסור האפלת בתים בווילונות באור יום.

 

הרעיון יושם לראשונה בימי מלחמת העולם ה-1, כאשר גרמניה היתה המדינה הראשונה להנהיג שעון קיץ במטרה לצמצם את צריכת החשמל ולהפנות את הפחם, שהיה מקור האנרגיה ליצורו, לטובת התעשיה והמאמץ המלחמתי. 31 מדינות וארה"ב בתוכן הלכו בעקבות גרמניה וכולן חדלו מכך בתום המלחמה.

 

מלחמת העולם השנייה הביאה מאותן סיבות לחידוש שעון הקיץ שהונהג ב-52 מדינות. לאחר המלחמה הופסק שעון הקיץ והוחזר לסירוגין החל משנות ה-70 של המאה ה-20 – שנות משבר האנרגיה.

 

התאורה אינה צרכן החשמל העיקרי - להיפך

אבל מאז אותן שנים חל שינוי בתצרוכת החשמל הביתית. המאור היה ללקוח חשמל קטן ביותר ביחס למכלול המיכשור החשמלי הפועל בבתים - המגזר העיקרי שצורך חשמל. שעון הקיץ אינו רלוונטי עבור אותם מכשירים זוללי חשמל, כך שהחלטה על הזזת מחוגי השעון אחורה או קדימה כדי לנצל טוב יותר את שעות האור הטבעי אינה מעלה או מורידה מצריכת החשמל שלהם.

 

ממצאי מחקרי חסכון באנרגיה עקב הנהגת שעון קיץ שבוצעו בארה"ב בשנות ה-70 הטילו כבר אז ספק בדבר החסכון באנרגיה. מחקר, שנערך ב-1997 קבע כי שעון קיץ מעלה צריכת אנרגיה ואינו מוריד אותה. שני מחקרים שנערכו ביפן רק לפני שנתיים העלו ממצאים דומים – אין חסכון באנרגיה.

 

אז מדוע ממשיכים להנהיג שעון קיץ בעולם? כיוון שלאמונות תפלות יש כוח התמדה גדול בהרבה מנימוקים רציונליים מבוססי נתונים. הכלכלה מלאה באמונות כאלה, אשר רק שעת משבר כלכלי מנפצת אותן, ולפעמים אפילו כוח משבר אינו יכול להן. ובארץ? כדי לנגח את הדתיים. ראו מה מתחולל לנגד עיניכם. והכותב רחוק מאוד-מאוד-מאוד מכל דתיות שהיא.

 

הכותב הוא חוקר היסטוריה כלכלית כמחקר לתואר דוקטור בביה"ס להיסטוריה של אוניברסיטת ת"א
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים