שתף קטע נבחר

תיאטרון עם תחתית

"החיפאית" היא קבוצה צעירה ביוזמת תיאטרון חיפה, שיוצאת עם הפקת הבכורה "תופעות לוואי" ומנסה לעשות תיאטרון שמדבר בשפת המקום. ראש הקבוצה, ארי רמז: "הדרך לעשות אמנות בפריפריה היא לא בעידוד אמנות תל אביבית להופעות בחוץ"

מזה מספר חודשים עמלים בתיאטרון העירוני חיפה על הקמת קבוצה תיאטרונית צעירה, שתפעל במקביל לעשייה היומיומית השוטפת של התיאטרון. זה התחיל בפברואר, כשהנהלת התיאטרון הודיעה על אודישנים פתוחים לשחקנים שיהיו מוכנים להעתיק את מקום מגוריהם אל העיר הצפונית.


רמז. העתיק את מגוריו לחיפה (צילום: אייל לנדסמן)

 

וזה ממשיך בימים אלה, בחזרות בלתי פוסקות לקראת הפקת הבכורה, "תופעות לוואי", שיצרו שמונה הנבחרים ביחד עם הבמאי ארי רמז שעומד בראש הקבוצה.

 

רמז לא מחבב את המינוח "קבוצת הצעירים", שמתחבר אצלו ישירות אל בוגרים טריים של בתי ספר למשחק והפקות בתקציב רצפה. "מה שמאפיין את הקבוצה 'החיפאית' זה שאנחנו גרים ופועלים מתוך המקום עם השתייכות ברורה לכאן", הוא אומר.

 

"המטרה היא להגיע למידת מעורבות קהילתית ולפנות לקהלים מקומיים סביב התיאטרון, שזה לא אגוז קל לפיצוח. מעבר לכך, בניגוד אולי לקבוצות הצעירות המוכרות שרצות מהפקה להפקה, דרך העבודה שלנו מכוונת לטריינינג יומיומי לאורך זמן", מוסיף רמז שחי מזה כחצי שנה בחיפה.

 

תהליכי עבודה מתמשכים אינם זרים לו; את תחילת דרכו כבמאי עשה רמז בהפקה הפנומנלית "המאה השלושים", שעלתה לפני שלוש שנים בדיוק במסגרת התחרות של פסטיבל עכו לתיאטרון אחר, ורצה גם לאחר מכן על במות ישראל, מציגה לכל דיכפין מנה גדושה משיריו של דוד אבידן

 

לאחר מכן היה לאחד הבמאים החיצוניים היחידים שהוזמנו לעבוד עם אנסמבל "עיתים" שייסדה כלת פרס ישראל, רנה ירושלמי. רמז, ששימש במשך כשש שנים כעוזר במאי בפרויקט התנ"ך של ירושלמי, ביים באנסמבל את "סכינים ותרנגולות" של דויד הרואר.


החיפאית. בוגרים טריים בתקציב רצפה (צילום: שלמה שהם)

 

ואז הגיח לראשונה בתיאטרון חיפה עם "המכוער", הפקה מצליחה על חברה שאיבדה את פניה. תחילת הדרך בחיפה פתחה פתח לשיתוף הפעולה הנוכחי, אך רמז מדגיש כי היוזמה להקמת הקבוצה היתה של מנהלו האמנותי של התיאטרון, משה נאור, ביחד עם המנכ"ל דרור גרבר.

 

חיפשנו מבנה אישיות

"הם פנו אליי כבר לפני כשנה וחצי, וכיוון שמדובר בפרויקט מורכב לקח זמן להוציא אותו לפועל", אומר רמז, "לאודישנים הגיעו 250 שחקנים מכל מגוון האפשרויות הפוטנציאליות, ומתוכם בחרנו את שמונה חברי הקבוצה שהם באמת אנשים מאוד מוכשרים.

 

"חיפשתי מגוון של יכולות, אבל גם היה לי חשוב המבנה האישיותי שרוצה ומוכן להתמסר לתהליכים ארוכי טווח כמו גם מחויבות לרעיון של לעבור לחיפה, ולהיות חלק ממשהו לוקאל-פטריוטי אמיתי. אני מאמין שהדרך לעשות אמנות בפריפריה היא לא בעידוד אמנות תל אביבית להופעות בחוץ, ואת האמונה הזו חיפשתי בשחקנים". קבוצת השחקנים הנבחרת כוללת את אסיה נייפלד, סיוון הכוכבי, יונתן שוורץ, מעיין ויסברג, רביע חורי, יונתן מילר, רון ריכטר וקרן אור.

 

רמז מבקש להדגיש כי הקבוצה תעבוד לאורך השנה עם מגוון של יוצרים בהם אילן תורן, משה נאור ושוש רייזמן. "זה נכון שאני מוגדר כמנהל האמנותי, אבל הדרך שלנו משותפת. הרעיון הוא לעבוד לעומק, לחקור ולבדוק במעבדה שלנו את החומרים בהם נעסוק. זו עשייה כוללת בתוך בית התיאטרון".

 

העבודה החדשה שתעלה החודש על במת התיאטרון בחיפה, נכתבה במשותף על ידי רמז והשחקנים. "במובן זה, התפקיד שלי הוא לשרת את הקולקטיב ולא לקבל פלטפורמה לרעיונות שלי", הוא אומר, "בעבודה הזו, שהיא מעין תעודת זהות ומהלך התגבשות של הקבוצה, זה בולט במיוחד.

 

"הם לא שאהידים של ארי רמז, זו לא הכוונה וגם אין פה שפת משחק מסוימת, אלא מסגרת שבה נעשים תהליכים עם אורך רוח ונשימה מתוך רצון להציע לקהל גם חומרים שהם אינם רגילים לקבל במסגרת התיאטרון הרפרטוארי הקיים".

 

כמו אסטרונומים שגילו חורים שחורים

"תופעות לוואי", פרי הביכורים של הקבוצה, הוא תוצאה של עבודה אסוציאטיבית סביב תחושות משותפות אותם לדברי הבמאי התקשו השחקנים לבטא בתחילה.

 

"זה קצת כמו אסטרונומים שגילו את החורים השחורים", הוא אומר, "כיוון שהם לא פולטים אור, אי אפשר לראות את החורים השחורים ומזהים אותם רק על פי מה שלידם. כך גם אנחנו חושפים עולם קשה דרך תופעות הלוואי שמאפיינות את העולם הזה, אם זו תחושת היעדר אופק, חוסר תקווה, בלבול גדול ואי ידיעה של מה באמת אנחנו רוצים בחיים".

 

אופטימי?

 

"כל עוד זה על במת התיאטרון, זה אופטימי. זו חוויה משותפת שאנחנו חולקים עם הקהל. ובמסגרת זו אנחנו מציגים עולם שבו קשה להושיט יד אל האחר או להרגיש חלק ממשהו. אלה שאלות שעלו במהלך העבודה, חברי הקבוצה משקפים התפכחות של צעירים רבים בתקופה הנוכחית בה חייהם נראים כמו ניסיון הישרדות בעולם ציני שמערער את מושג האושר כשאין לקראת מה לצפות".

 

משה נאור, מנהלו האמנותי של תיאטרון חיפה, אומר: "הקבוצה היא מענה לצורך גדול של יוצרים מהדור הצעיר לבטא מצוקות חדשות ולהתמודד עם שאלות המעסיקות אותם. התיאטרון מחויב לתת ביטוי גם ליוצרים וגם לקהלים מדור זה".

 

"החיפאית" תציג את הפקותיה בבמות 2 ו-3 ובהם מקומות ישיבה ל-150 צופים. הפקת הבכורה תעלה ב-25 בספטמבר ותלווה במוזיקה מקורית מאת רן בגנו, תפאורה בעיצובו של אדם קלר ותלבושות בעיצוב אביה בש  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
החיפאית. לבטא מצוקות של הדור הצעיר
צילום: שלמה שהם
לאתר ההטבות
מומלצים